Hybride warmtepomp wordt gezien als 'perfecte tussenstap' naar gasloos wonen
Als Nederland z’n klimaatdoelen wil halen, moeten er vanaf 2024 zeker 100.000 hybride warmtepompen per jaar worden geplaatst. Dat stellen Techniek Nederland, Natuur & Milieu en Netbeheer Nederland in een oproep aan het nieuwe kabinet. Ze zien de hybride pomp als perfecte tussenstap naar gasloos wonen.
Om de markt een ‘zetje’ te geven is een extra subsidie van 600 miljoen euro nodig, zo bepleiten de belangenorganisaties. Ze roepen het kabinet op om samen campagne te voeren voor de hybride warmtepomp, waarvan er vóór 2030 al tussen de 1 en 2 miljoen geïnstalleerd zouden moeten zijn. ‘Alleen dan halen we het klimaatdoel van 49 procent CO2-reductie’, schrijven de organisaties.
Een hybride pomp werkt in principe net zo als een hybride auto, die voor zijn aandrijving zowel stroom als energie van een verbrandingsmotor gebruikt. Als je een hybride warmtepomp op je bestaande cv-installatie aansluit, wordt het huis gedeeltelijk verwarmd door elektriciteit en deels door gas.
Onderweg naar aardgasvrij
Volgens de belangenorganisaties die de pomp nu gaan promoten, wil het niet echt vlotten met het volledig aardgasvrij maken van woningen. ,,Als we op koers willen blijven voor het Klimaatakkoord en de Parijs-doelstellingen zijn hybride warmtepompen een onmisbare tussenstap”, zegt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland. In 2050 moeten alle 8 miljoen bestaande woningen duurzaam worden verwarmd, zo staat in de akkoorden.
Ook voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal noemde eerder de stap naar volledig gasloos voor veel huizen ‘best complex’. Een elektrische warmtepomp schiet tekort als huizen onvoldoende zijn geïsoleerd. ,,Daarom wordt een hybride warmtepomp gezien als goede tussenstap op weg naar gasloos wonen’’, aldus Puk van Meegeren van Milieu Centraal tegen deze site. De gasketel zorgt voor extra vermogen om huizen op koude dagen te verwarmen.
Subsidie beschikbaar
De hybride pomp is relatief eenvoudig te plaatsen en levert de bewoner direct een besparing op tot 70 procent op het aardgasverbruik voor verwarming, zo blijkt uit een test van de Consumentenbond. De prijzen van zes gerenommeerde apparaten variëren van zo’n 4500 tot 7500 euro, inclusief installatie. Je kunt er tot 1800 euro subsidie voor krijgen, afhankelijk van het type en capaciteit. Als je daarbij ook isolatie uitvoert, kun je daarvoor eveneens een teruggave krijgen. Een combinatie met zonnepanelen is aantrekkelijk omdat de pomp veel stroom verbruikt.
Toch vinden de belangenclubs dat niet genoeg. Ze willen dat er voorbeeldprojecten komen, meer productinnovatie en een voorlichtingscampagne in samenwerking met de overheid. Daarnaast is het opleiden van extra warmtepompmonteurs onderdeel van de plannen. Volgens Techniek Nederland zijn er wel voldoende monteurs om de toenemende vraag te verwerken. Jaarlijks worden er 400.000 gasketels in Nederland vervangen. Dat zou een goed moment zijn om er direct een warmtepomp naast te installeren, stelt de brancheorganisatie.
Subsidievoorstel belangenorganisaties:
2021: 3.250 euro per installatie
2022: 2.750 euro
2023: 2.200 euro
2024: 1.600 euro
2025: 1.000 euro
2026: 400 euro
Na 2026 zou er geen subsidie meer nodig zijn.
Bekijk hieronder alle video's over wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Negen ontwerpen van de designbeurs in Milan die de moeite waard zijn
Kamerschermen van gerecycled plastic, een dansende geurverspreider en lampen van afgedankte lenzen. Nederlands talent toonde tijdens de Milan Design Week z’n nieuwste werk. Liza Karsemeijer was erbij en koos negen ontwerpen uit. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Kaart
Zoveel eigen geld moet je inleggen voor de aankoop van een huis
Starters moeten steeds dieper in de buidel tasten voor de aankoop van een huis. Alleenstaanden hebben gemiddeld bijna 30.000 euro eigen geld nodig. Dat is in honderd gemeenten niet genoeg om een appartement van 60 vierkante meter te kopen.
-
PREMIUMbinnenkijken
Coby (81) verlaat haar huis aan de rivier waar de tijd stil heeft gestaan: ‘Dit huis was mijn ultieme droom’
Met een man als schipper, was een huis aan de rivier de ultieme droom voor Coby Dubbeldam (81). Jarenlang heeft ze genoten van de langsvarende schepen in de woning waarin de tijd qua interieur heeft stilgestaan. Nu is het voor Coby tijd voor een volgende stap. ,,Alles wat past gaat mee, anders ben je uit logeren.” -
Getest: dit is de beste vrijstaande koelkast met vriezer
Wat is de beste vrijstaande koelkast met vriezer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Hybride warmtepomp neemt meeste stookwerk van cv-ketel over
De cv-ketel door een warmtepomp vervangen is vaak nog een stap te ver. Zo’n elektrische pomp is duur en de meeste huizen zijn onvoldoende geïsoleerd om ze er goed mee te verwarmen. Maar een hybride-warmtepomp kan een mooie tussenstap zijn.