Hypotheekverstrekkers kunnen toegang vragen tot studieschuld DUO
Het is voor hypotheekverstrekkers binnenkort mogelijk om de studieschuld van klanten op te vragen. Softwarebedrijf Ockto gaat komende maand de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) toevoegen als databron. Klanten moeten wel zelf toestemming geven om de studieschuldinformatie door te geven. De vraag is of hypotheekverstrekkers dat gaan verplichten.
Bijna 1 miljoen Nederlanders hebben momenteel een studieschuld, gemiddeld zo’n 15.000 euro. Het beperkt hun mogelijkheden op de woningmarkt. Als je een studieschuld hebt, valt het maximale hypotheekbedrag fors lager uit. Hypotheekverstrekkers moeten nu nog in de basis rekenen met de oorspronkelijke studieschuld, terwijl veel aanvragers al een groot deel hebben afgelost.
Nu zouden oud-studenten kunnen liegen over een studieschuld en volgens peilingen wordt dat op grote schaal ook gedaan. De studieschuld wordt namelijk niet doorgegeven aan Bureau Krediet Registratie (BKR), waar alle andere leningen wel (verplicht) worden geregistreerd. Minister Kajsa Ollongren wil dat er een schuldverklaring van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) komt, zodat banken kunnen controleren of er een studieschuld is.
Minder papierwerk
Maar mogelijk is die schuldverklaring niet eens nodig nu Ockto het mogelijk maakt voor banken en andere hypotheekverstrekkers om zelf de schuld op te vragen (mits er toestemming is van de klant). Het softwarebedrijf maakt nu al gegevens van de Belastingdienst, Mijn Overheid en het UWV toegankelijk voor 90 procent van de hypotheekverstrekkers. Het helpt hypotheekadviseurs snel inzicht te krijgen in de financiële situatie van hun klanten. Klanten hoeven op hun beurt bepaalde documenten niet meer zelf op te snorren. Het scheelt dus veel papierwerk.
,,Het is interessant om te zien hoe hypotheekverstrekkers omgaan met de toevoeging van DUO", zegt Auke Dirkmaat van Ockto. ,,Het is handig dat ze kunnen zien hoeveel schuld klanten al hebben afgelost, maar misschien zijn er ook wel banken of tussenpersonen die geen toegang vragen tot DUO. Ze mogen dat zelf kiezen.”
Misschien zijn er wel banken of tussenpersonen die geen toegang vragen tot DUO. Ze mogen dat zelf kiezen
Debat
Dirkmaat denkt dat het een nieuw debat over de rol van een studieschuld bij hypotheken kan ontketenen. Het komt voor dat hypotheekbemiddelaars zelf liever niet vragen naar een studieschuld, omdat die zo'n grote invloed heeft op het hypotheekbedrag. ,,We gaan op termijn goed analyseren waarom het vinkje wel of niet wordt aangezet door de hypotheekverstrekkers”, zegt Dirkmaat. ,,Ook is het mogelijk dat de hypotheekverstrekkers het voor hun klanten gaan verplichten om toegang te verschaffen tot hun DUO-gegevens. Als je dat als klant niet wil, zul je naar een bank moeten gaan die dat niet verplicht stelt. Maar als ze het allemaal eisen, ontkom je er niet aan.”
Overigens is de minister niet de enige die wil voorkomen dat oud-studenten hun studieschuld verzwijgen. Het Nibud en Vereniging Eigen Huis hebben al eens aangegeven dat het niet verstandig is. Hypotheekdeskundige Marga Lankreijer-Kos van vergelijkingssite Independer zei eerder tegen deze site dat de berekeningen niet voor niets zo worden gemaakt. ,,Je loopt het risico met te hoge maandlasten te komen zitten. Maar het is ook gewoon verplicht. Mochten er betalingsproblemen ontstaan, dan kan de Nationale Hypotheekgarantie vervallen als je hebt gelogen over je schuld.”
De studieschuld heeft wel een grote invloed op het maximale hypotheekbedrag. Hoe groot is te zien in onderstaande interactieve kaart.
Ophogen hypotheek makkelijker
Klanten van Florius kunnen vanaf vandaag hun hypotheek verhogen zonder dat ze stukken hoeven aan te leveren. De hypotheekverstrekker is de eerste in de markt die een verhoging op basis van brondata (via Ockto) mogelijk maakt. ,,Wij zetten hiermee een belangrijke stap in het digitaliseren van het aanvraagproces voor hypotheken” aldus Karin Polman, directeur van Florius. ,,Door het vervangen van documenten door brondata kunnen we huizenbezitters veel beter faciliteren.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM50
Op korte termijn dalen de energieprijzen, waar doe je als consument goed aan?
Nu Budget Energie als eerste de energieprijzen verlaagt tot onder het prijsplafond, verwachten experts dat meer leveranciers volgen. Waar zit je als klant het beste, in een snel veranderende markt? -
rekenhulp
Zoveel invloed heeft een studieschuld op je hypotheekkansen
Bijna 1 miljoen Nederlanders hebben momenteel een studieschuld, gemiddeld zo’n 15.000 euro. Het beperkt hun mogelijkheden op de woningmarkt veel meer dan ze soms denken. Deze site heeft in samenwerking met Independer inzichtelijk gemaakt wat de invloed is. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
Studieschuld verzwijgen voor hypotheek wordt lastiger met DUO-verklaring
Het verzwijgen van een studieschuld bij het aanvragen van een hypotheek moet moeilijker worden. Minister Kajsa Ollongren wil dat er een schuldverklaring van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) komt, zodat banken kunnen controleren of er een studieschuld is. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer. -
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben.
-
PREMIUM
Het is een horrorplant en bestrijden is duur, maar de duizendknoop is een prima grondstof voor meubels
Van gehate probleemplant naar geliefd meubel. Rotterdam ziet een nuttige toepassing voor de Japanse duizendknoop, de hardnekkige woekeraar die zich maar niet laat wegmaaien. -
-
-
PREMIUM
De Sax wordt de op een na hoogste woontoren van het land, met een opvallende gouden ‘balk’
Met een hoogte van 182 meter wordt De Sax - na de Rotterdamse Zalmhaventoren - de tweede hoogste woontoren van Rotterdam én van het land. Het ontwerp is behoorlijk aangepast, maar volgens de architect is ‘het grote gebaar’ op de Wilhelminapier nog steeds hetzelfde. -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht.