Volledig scherm
Slank en fit het ideaalbeeld? Crystal Andrus Morissette uit Toronto denkt daar heel anders over. © Privéfoto

'Ik ging van fitnessmodel naar McDonald's koningin'

De bloedmooie Crystal Andrus Morissette uit de Canadese stad Toronto was ooit een slank en afgetraind fitnessmodel, maar ze voelde zich veel beter toen de weegschaal naar de 100 kilo spurtte. De 45-jarige Canadese wil nu andere vrouwen helpen om zich sterker en beter te voelen.

Volledig scherm
Crystal zit nu helemaal lekker in haar vel. © Privéfoto

Crystals ouders scheidden toen ze twaalf was. Het vriendje van haar moeder misbruikte haar en op haar veertiende werd ze verkracht door een vreemde. De rest van haar dakloze tienerjaren rekende ze op mannen die haar onderdak boden en haar te eten gaven. In ruil daarvoor schonk ze hen haar lichaam. Een logische transactie, vond ze. ,,Een kwestie van overleven, ook al duik je in bed met wie je niet wil", vertelt ze aan de Amerikaanse krant New York Post.

Op haar achttiende begon ze te werken en verhuisde ze naar haar eigen appartement. Ze deed geregeld modellenwerk en bouwde een carrière op waarin ze zich eigenlijk opnieuw een stuk vlees voelde. ,,Poseren op een podium in bikini en beoordeeld worden op mijn uiterlijk. Het was vernederend, walgelijk."

Quote

Ik at zeven dagen per week cheesebur­gers en frieten. Ik maakte mezelf wijs dat het ijzer en de proteïnen gezond waren

Crystal Andrus Morissette (45)

Onverteerbaar
Dat onverteerbare gevoel zorgde voor een totale ommekeer. Toen ze zwanger was van haar eerste dochter, gaf ze het jarenlange diëten en fitnessen op. Ze at plots alles wat ze tegen kwam. ,,Ik ging van fitnessmodel naar McDonald's koningin. Ik at zeven dagen per week cheeseburgers en frieten. Ik maakte mezelf wijs dat het ijzer en de proteïnen gezond waren."

In amper een paar maanden tijd kwam ze 45 kilogram aan. Hoe zwaar ze op haar toppunt woog weet ze niet: ze liet de weegschaal links liggen toen ze de 100 kilo naderde. Maar op dat moment in haar leven was ze naar eigen zeggen nog nooit zo gelukkig geweest. Ze had een veilige muur van vet gebouwd, een muur die haar beschermde. ,,Ik voelde me geborgen en dat werkte een tijdje voor mij."

Volledig scherm
'Poseren op een podium in bikini en beoordeeld worden op mijn uiterlijk. Het was vernederend, walgelijk.' © Privéfoto

Jojo'en
Ze realiseerde zich echter dat haar levensstijl geen goed voorbeeld was voor haar twee dochters. De kilo's vlogen er opnieuw af, tot ze op een gewicht van 55 kilogram zat. Ze tuimelde in een affaire en verliet haar eerste man. Na jojodiëten en een reeks bedpartners, kan ze nu op haar 45ste zeggen dat ze vrede heeft met haar lichaam: ze weegt 70 kilogram en heeft maatje 40.

Crystal maakte van haar innerlijke zoektocht haar beroep: ze geeft lezingen, online cursussen en ze schrijft boeken. Daarmee hoopt ze duizenden vrouwen over heel de wereld te kunnen helpen om zich sterker en beter te voelen.