Volledig scherm
Harald Peters van Fluminalis uit Horssen © Joost Hoving

'In de film The Mummy gaat een kerk met onze rekwisieten in vlammen op'

Goeie zaakHoe blijft de Nederlandse winkelier overeind, ingeklemd tussen grote ketens en internetshops? Op zoek naar middenstanders die kleur geven aan onze dorpen en steden.

Als jongen reisde hij mee met vader Jan als die in Nederland, Frankrijk en België op zoek ging naar kerkbeelden en kerkinterieurstukken. In die tijd is de verwondering ontstaan die hem tot op de dag van vandaag drijft, meer dan de zakelijke kanten van zijn bedrijf.

,,Ik koop geen stukken om ze te kunnen verkopen, maar omdat ik ze wil hebben”, zegt Harald Peters (44), eigenaar van Fluminalis Kerkinterieurs in het Gelderse dorp Horssen. ,,Of er een koper voor is, zie ik later wel.”

Fluminalis (bij de stroom, in het Latijn) is befaamd in binnen- en buitenland, zowel onder liefhebbers als onder film- en theaterproducenten, architecten, kunstenaars, fotografen en musea.

Quote

In de film The Mummy gaat een kerk met onze rekwisie­ten in vlammen op

Harald Peters

Honderden, duizenden heiligenbeelden en kerkvoorwerpen wachten in het magazijn van 5.000 vierkante meter op een liefhebber, die er meestal diep voor in de buidel tast. Of op een film- of theaterproducent die ze wil gebruiken. ,,In de film The Mummy gaat een kerk met onze rekwisieten in vlammen op.”

Toen begin jaren 70 de ontkerkelijking goed op gang kwam, kon Haralds vader de voorwerpen soms langs de straatkant ophalen. Nu het aanbod is opgedroogd, is Fluminalis vooral aangewezen op internationale veilingen, waar bijvoorbeeld collecties van overleden verzamelaars worden verkocht. ,,Via internet kan de hele wereld meekijken en -bieden. Dat drijft de prijzen op.”

Quote

Ik verkoop het alleen als ik zeker weet dat het goed terechtkom

Harald Peters

Een favoriet? Moeilijk. Bijna elk stuk is uniek, er is door een kunstenaar met hart en ziel aan gewerkt, zegt Peters. Maar als hij dan iets moet noemen, is dat het metershoge gerestaureerde schilderij Christus aan het kruis van Gaspar de Crayer, een leerling van Rubens. ,,Zo mooi, net of het echt is.”

Het is te koop, maar voor meer dan alleen geld. Peters: ,,Ik verkoop het alleen als ik zeker weet dat het goed terechtkomt.”

Fluminalis, Rijdt 2, Horssen (bezoek alleen op afspraak)