Arno van den Hemel in een deel van de Voorstraat dat compleet uit tweede woningen bestaat.
Volledig scherm
PREMIUM
Arno van den Hemel in een deel van de Voorstraat dat compleet uit tweede woningen bestaat. © Anne Hana

In dit Zeeuwse dorp worden huizen opgekocht door vakantiegangers en hebben starters het nakijken

West-Zeeuws-Vlaamse starters maken nauwelijks kans op de woningmarkt. De tweede woningen, vaak eigendom van Belgen of Duitsers, drijven de prijzen op. Een verbod op die recreatieverblijven komt er voorlopig niet. ,,De gemeente moet echt regels gaan opstellen.”

12 reacties

 • Jaap Spruitenburg

  1 maand geleden
  Het begint hier bij de vraag waarom we ooit begonnen zijn met bestemmingsplannen? Als in woonbestemming wordt gerecreëerd en in recreatiegebied (noodgedwongen) gewoond sla je als overheidsinstanties (van landelijk, provinciaal tot gemeentelijk) ergens de plank finaal mis. Het is eerder niet willen handhaven, dan niet kunnen getuige 'het moeilijk te controleren'. Die koekjes en vuilnisbakken aan/voor de deur zeggen toch wel genoeg, en anders werkt het inbrekerstakje- of tape-truc altijd nog wel.
 • Cornelis van den Blink

  1 maand geleden
  En al die Nederlanders die in Frankrijk, Duitsland, Portugal, Spanje en België een tweede huis hebben, die geven de lokale starters ook geen kans, maar dat is anders, TOCH ?. C. van den Blink Brielle
 • G Kool

  1 maand geleden
  De grote kwaal van Zeeland: de toeristenindustrie. Alles voor zoveel mogelijk vakantiegangers. Gemeentebesturen, dorpsraden, overal gaat het allereerst om de 'bezoekers'. Halve dorpen staan er een groot deel van het jaar doods bij. Winkels en horeca zijn gericht op het toerisme en zijn soms buiten het seizoen maandenlang gesloten. In het seizoen worden de inwoners overlopen door horden, die zich vaak niet als goede gasten gedragen. Ja, het levert een aantal inwoners geld op. De anderen overlast.
 • P.W. Deijs

  1 maand geleden
  Geld wint het weer van de behoefte die iedereen heeft, namelijk een eigen plek om te wonen. Wat is daar niet duidelijk aan?
 • hans griot

  1 maand geleden
  Hoe vrij is een gemeente om de hoogte van onroerend zaak belasting te bepalen? Hier in Slowakije is die belasting 2 tot 4 keer hoger als een woning voor permanente bewoning.
 1. Stap voor stap: zo maak je zelf een mooi wandplankje
  Play

  Stap voor stap: zo maak je zelf een mooi wandplank­je

 2. Zo behandel je vlekken in het vloerkleed

  Zo behandel je vlekken in het vloerkleed