Volledig scherm
© Thinkstock

In kaart: aantal mannen en vrouwen is niet overal 50/50

InfographicOver het algemeen zien net zoveel jongens als meisjes het levenslicht. Speciaal voor de vrijgezelle dames brengen wij vandaag op Internationale Vrouwendag in kaart op welke plekken juist een overschot aan mannen is. Zo zijn er in de Brabantse gemeentes Eindhoven en Grave meer mannen dan vrouwen.

Internationale Vrouwendag
Ieder jaar staat 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht.

Biologisch gezien zou de verhouding tussen het vrouwelijke en mannelijke geslacht 50/50 moeten zijn. Je zou dus zeggen: op ieder potje past een dekseltje. Als er al afwijkende verhoudingen zijn, dan zijn deze minimaal.

Zo telt Nederland inmiddels bijna 17 miljoen inwoners, waarvan een kleine meerderheid vrouw is. En als het gaat om de bevolkingsgroep 20 tot 65-jarigen zijn de mannen iets sterker vertegenwoordigd. Maar niet in iedere gemeente en zeker niet in elk land is het verschil zo klein.

Check hieronder hoe het zit in jouw gemeente. Onder de kaarten vind je de verdeling mannen en vrouwen wereldwijd.

Mannen in de meerderheid

In Nederland geldt dat er meer mannen geboren worden, maar vrouwen een oudere leeftijd bereiken, dit houdt de biologische verhouding in stand. Maar niet overal ter wereld gaat de 50/50-verdeling op. Er zijn zo'n 60 miljoen meer mannen dan vrouwen. Het Midden Oosten en het Vaticaan zijn ware mannenbolwerken. In Scandinavië en Rusland leven over het algemeen meer vrouwen. Dat is afhankelijk van diverse factoren zoals abortus, arbeidsmigratie, gezondheidszorg, oorlog en leefomstandigheden. Chinezen hadden voor 2015 een één kindregel en een sterke voorkeur voor jongens waardoor meisjes vaker geaborteerd worden. Dat is sinds vorig jaar aangepast naar een tweekindpolitiek.

Landen zoals Qatar en andere Arabische staten trekken veel arbeidsimmigranten aan voor traditioneel mannelijke sectoren. Deze landen geven deze immigranten echter niet het recht hun gezin mee te brengen. Het gevolg is dat er bijvoorbeeld voor elke vrouw in Qatar nu drie mannen zijn.

Landen waar meer mannen wonen (cijfers: 2012)

Qatar (32 vrouwen per 100 mannen)
Verenigde Arabische Emiraten (44 vrouwen per 100 mannen)
Vaticaanstad (46 vrouwen per 100 mannen)
Bahrein (60 vrouwen per 100 mannen)
Kuweit (69 vrouwen per 100 mannen)
Oman (69 vrouwen per 100 mannen)
Saodie Arabie (81 vrouwen per 100 mannen)
Groenland (89 vrouwen per 100 mannen)

Vrouwen in de meerderheid

In Rusland zijn de vrouwen in de meerderheid, omdat mannen daar vaak vroegtijdig sterven. Oorzaken hiervan zijn onder andere alcoholvergifting, maar ook de slechte gezondheidszorg sinds de val van het communisme.

Andere landen die een grote meerderheid aan vrouwen tellen zijn naties die een grote oorlog of genocide hebben meegemaakt. Zowel in Rwanda als in Irak, door de Iraans-Iraakse oorlog tijdens de jaren tachtig, kan het fenomeen worden opgemerkt.

In eigen land zijn de dames het sterkst vertegenwoordigd in de Gooise gemeente Blaricum.