Volledig scherm
© THINKSTOCK

In slaap vallen na seks getuigt van echte liefde

Er wordt vaak meesmuilend gedaan over (vooral) mannen die kort na de gemeenschap in slaap vallen. Maar volgens Amerikaanse onderzoekers is dat juist goed nieuws: het betekent dat je verliefd bent en van elkaar houdt.

Het onderzoek (gepubliceerd in het Journal of Social, Evolutionary, and Cultural Psychology) werd uitgevoerd door psychologen van de universiteiten van Michigan en Pennsylvania. Er werden ruim 450 mensen onderzocht.

De conclusie van hoofdonderzoeker Dr. Daniel Kruger luidt: Hoe eerder partners na het hebben van seks in slaap vallen, des te groter is het gevoel van liefde en de behoefte om een liefdesband met elkaar te ontwikkelen. De geldende perceptie was meestal dat een koppel na het hebben van seks knuffels en lieve woordjes moest uitwisselen om te laten blijken dat er een goede liefdesrelatie bestond.

Slaap
De onderzoekers hebben nu min of meer het tegendeel vastgesteld. Ze vroegen de proefpersonen wie het eerst in slaap viel wanneer er wel en wanneer er geen seks had plaatsgevonden. Bij geen seks valt de vrouw vaker als eerste in slaap. Dat heeft volgens het onderzoek een evolutionaire oorzaak: de man ziet zichzelf als beschermer van de familie. Na seks blijkt er geen significant verschil te bestaan wie het eerst in slaap valt. Mannen en vrouwen vallen gemiddeld even snel in slaap.

Volgens de onderzoekers is het de eerste keer dat dit aspect van  post-coïtaal gedrag van stellen is onderzocht.