Volledig scherm
© ANP

Inrichten van studentenkamer kost meestal minder dan 1000 euro

Een studentenkamer inrichten hoeft niet veel geld te kosten. Een meerderheid van de studenten die zelfstandig gaat wonen, geeft minder dan 1000 euro uit aan meubels, vloer, behang en decoratie, zo blijkt uit een enquête van bouwmarkt Karwei. ,,Dat is nog steeds veel’’, aldus Femke Mud van kringloopwinkel Het Goed.

Slechts 25 procent van de respondenten in de Karwei-enquête laat weten dat de ouders de inrichting betalen. 70 procent wil graag nieuwe spullen, maar een kleine meerderheid zegt ook op zoek te gaan naar tweedehands aanbiedingen via Marktplaats of een kringloopwinkel. Vrouwen kopen vaker nieuwe spullen voor een studentenkamer dan mannen (77 tegenover 67 procent).

Veruit de meeste studenten willen hun kamer helemaal naar eigen smaak inrichten, al mag het meestal niet meer dan 1000 euro kosten. De belangrijkste reden om op kamers te gaan, is de zelfstandigheid die erbij komt kijken. Studenten vinden dat belangrijker dan de reistijd die ze er mee winnen, zo geven ze aan. 

Ouders

Quote

Een bank kost meestal niet meer dan een paar tientjes

Dat het nieuwe studiejaar vandaag begint, is volgens Femke Mud van kringloopwinkel Het Goed in Enschede al enkele weken te zien. ,,Eerstejaars nemen hun ouders vaak mee, dat valt op’’, zegt ze. ,,Ze komen bij ons op zoek naar een bank, tafel, lamp, gordijnen, keukengerei. Eigenlijk kunnen ze hier voor alles wat ze nodig hebben terecht.’’

Dat studenten bewust met geld bezig zijn, vindt ze vanzelfsprekend. ,,Toch denk ik ook dat jongeren van nu ook duurzaamheid als een belangrijke factor ziet. En ik schrik best van die 1000 euro. Ik denk dat je bij ons met 200 euro al een heel eind komt. Een bank kost meestal niet meer dan een paar tientjes. En voor 20 euro heb je een salontafel. Het grote verschil is natuurlijk dat je het moet doen met het aanbod dat we op dat moment hebben.’’