De Tukker kan Nederland soms zelfs letterlijk horen. “Zodra de kerklokken voor in Glanerbrug luiden, horen wij dat op zondagochtend.”
Volledig scherm
PREMIUM
De Tukker kan Nederland soms zelfs letterlijk horen. “Zodra de kerklokken voor in Glanerbrug luiden, horen wij dat op zondagochtend.” © Frans Nikkels Fotografie

Jan Willem verhuisde naar Duitsland en ontdekte meer voordelen dan alleen de huizenprijs: ‘Lot uit loterij’

Hij verhuisde maar een paar honderd meter, maar emigreerde daarmee wel. Jan Willem verruilde met zijn gezin Glanerbrug voor Gronau en ontdekte meer voordelen dan alleen de huizenprijs. „In financieel opzicht is dit een lot uit de loterij.”

31 reacties

 • O. Appelhof

  1 jaar geleden
  Emigreren kan ook tegenvallen. Na jaren hard werken bijna al het spaargeld aan een mooi vrijstaand huis net voorbij Oostenrijk uitgegeven. Blijven de oude bewoners erin wonen. "Foutje" van de notaris, niks aan te doen. Wij geestelijk kapot, zij feesten alles bij elkaar...
 • Henne Jong

  1 jaar geleden
  Owh maar de nadelen zijn er wel zeker op langere termijn, denk aan awbz maar ook aan bijvoorbeeld ontslag enz.. Ik begrijp het volkomen maar het is wel egoïstisch dat hij zijn kinderen naar Nederlandse school laat gaan. Immers scholen krijgen geld na verhouding kinderen in de wijk/ omgeving. Voor zijn kinderen krijgt de school dus geen "geld". Om maar een voorbeeld te noemen. Dus eigenlijk betalen de inwoners van Enschede voor zijn kinderen terwijl hij kindergeld zit te tellen.
 • RON Grootegoed

  1 jaar geleden
  Werken in Duitsland en recht bij ouderdom Misschien is dit uw eerste kennismaking met het buitenland. Tot nu toe was u in Nederland verzekerd. Dit betekent dat u vanaf uw 15e jaar in Nederland voor de AOW verzekerd was. Gaat u in Duitsland werken, dan heeft dat gevolgen voor uw AOW-opbouw. U bent dan uitgesloten van alle Nederlandse sociale verzekeringswetten, waaronder de AOW. Voor ieder niet-verzekerd jaar wordt u later 2% gekort op uw AOW-uitkering.
 • Martijn van der Veldt

  1 jaar geleden
  Ik woon nu 6 jaar on Duitsland en denk er niet aan om weer in Nederland te moeten wonen. Ik heb 160 uur per maand gewerkt in een winkel en kwam moeizaam rond met " hier nog een rekening en daar nog een nabetaling". Ik heb een Chronische darm ziekte en daar gaat dan ook het meeste geld naar uit voor de zorg. Hier betaal je niets. Salaris ligt hoger en het levens onderhoud is veel voordeliger.
 • L Koenraad

  1 jaar geleden
  @Rene van der Ploeg.Het is juist de verregaande digitalisering die je hier letterlijk door de strot geduwd wordt waar ik me aan erger, nergens in Europa zo idioot als hier. In Duitsland (en de meeste andere Europese landen wordt ook nog grotendeels met GELD betaald i.p.v. (draadloos) pinnen of vaag gedoe met een pas op een smartphone) Oh, en Deutche Bahn rijdt in elk geval op tijd in tegenstelling tot NS. Voorts is de volksaard veel gemoedelijker en de gemeenschapszin groter. L.Koenraad