Volledig scherm
Goede waterhuishouding in de tuin is belangrijk, zodat je in tijden van droogte niet hoeft te sproeien en planten niet doodgaan. © ANP XTRA

Je tuin écht groen maken? Laat de blaadjes liggen: ‘Een schone tuin bestaat niet’

De missie wordt breed gedragen: tuinen moeten groener. Talloze gemeenten houden de actie ‘steenbreek’, Intratuin gaf gratis plantjes weg in ruil voor tegels en april is de maand van de watervriendelijke tuin. Hovenier Ad Kruik draagt zijn steentje bij door het trainen van verkopers die moeten helpen bij het vergroenen van Nederlandse tuinen.

Ook zijn eigen kinderen zijn nog op te voeden op tuingebied, merkt Ad Kruik. ,,Ze zien net als veel mensen graag een maakbare tuin. Alles moet recht, geordend, schoon. Als een takje verkeerd hangt, willen ze daar al iets aan doen. Maar het mag ook niet te veel werk kosten.”

Hoe gaat u helpen om tuinen groener te maken?

Volledig scherm
Medewerkers van tuincentra krijgen training in het vergroenen van tuinen. © Tuinbranche Nederland

,,Van huis uit ben ik hovenier, maar ik geef ook trainingen in communicatie en leiderschap. Tuinbranche Nederland heeft me gevraagd trainingen te verzorgen voor medewerkers van tuincentra. Het is de bedoeling dat ze meer voorlichting gaan geven. Het uitgangspunt is dat klanten minder bestrijdingsmiddelen kopen. Die worden nu verkeerd ingezet, waardoor er geen goede groeiomgeving is voor planten.

,,Wat nu vaak gebeurt: een plant is ziek en de klant komt naar een tuincentrum voor een middeltje om zijn plant beter te maken. Meestal is er méér aan de hand. De plant staat op een verkeerde plek, staat in de verkeerde grond of krijgt niet genoeg water. Het is belangrijk dat verkopers de juiste vragen stellen, zodat ze met gedegen advies komen dat mensen helpt hun tuin beter in te richten.”

Hebben die verkopers daar nu geen verstand van?

,,Het is geen technische training over wat precies goed is voor de planten. Als een plant last heeft van luizen, dan kunnen verkopers prima uitleggen waar het middel staat om dat te bestrijden en hoe ze dat moeten gebruiken. Het is vooral een training in communicatie. Beter kunnen ze ook doorvragen: waar staat de plant? Welke planten staan er omheen? Wordt de bodem goed verzorgd?

Quote

Ik zeg altijd: prima dat je de paden met een bladblazer schoon­maakt, maar laat ze in de tuin liggen

Ad Kruik, hovenier

,,Bomen en planten hebben niet een vaccin nodig als ze al ziek zijn, maar constant goede voeding. Meestal gaat het om natuurlijke voeding, trouwens. Ik zeg altijd: prima dat je de paden en gazons met een bladblazer schoonmaakt, maar laat ze in de tuin liggen. Ze zorgen voor bodemleven. Mensen moeten leren dat een schone tuin niet bestaat.”

U probeert de tuin ook ‘watervriendelijk’ te maken. Wat bedoelt u daarmee?

,,Met de hete en droge zomer van vorig jaar hebben we gezien hoe belangrijk het is om vocht zoveel mogelijk vast te houden in de tuin. Anders gaan de planten dood. Om te beginnen is het verstandig om regenwater niet naar het riool te laten lopen. De waterpijp moet dus de tuin in lopen. Je kunt het ook met een waterton opvangen, zodat je dat water kunt gebruiken om de tuin mee te besproeien.

,,Verder raden wij als verhouding aan om maximaal 40 procent van de tuin te betegelen. De actie om tegels eruit te halen en in plaats daarvan groen in te brengen is een hele goede. Wat dan wel een belangrijke tip is: schep ook het zand weg en breng tuinaarde daarvoor in de plaats. Geen potgrond, dat is voor de planten op de vensterbank.”

Met een ‘groen brancheplan’ probeert Tuinbranche Nederland tuincentra en de consument verleiden tot groener en duurzamer gedrag. Daaronder het Brancheplan Verpakkingen, Convenant Hout, Ambitie Gewasbescherming en De Levende Tuin. De Levende Tuin heeft vier themamaanden: de maand van de watervriendelijke tuin (april), de maand van de vlinders (juni), de maand van de bij (mei) en de maand van de vogels (oktober).

Op het opleidingsplatform KIEM! worden cursussen aangeboden, zoals vanaf 1 juni die voor levende tuinexpert en waterambassadeur. Ook worden er trainingen over bodem- en gewasbescherming gegeven, zoals de training van Ad Kruik.