Johan de Boer is zuinig met zijn energie en woont in een verduurzaamd huurhuis met zonnepanelen. Hij woont bijna kostenneutraal.
Volledig scherm
Johan de Boer is zuinig met zijn energie en woont in een verduurzaamd huurhuis met zonnepanelen. Hij woont bijna kostenneutraal. © Thijmen Geluk

Johan (72): ‘Ik stook het nooit boven de 18 graden in huis, zo ben ik opgevoed’

energierekeningHoeveel geld besteed je aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Johan de Boer (72) uit Hegelsom.

 1. Meer dan de helft van de huishoudens betaalt te veel voor zijn energie
  Energie Aanbiedingen

  Meer dan de helft van de huishou­dens betaalt te veel voor zijn energie

  De energietarieven zijn ten opzichte van vorig jaar flink gedaald. Zo gaan vrijwel alle huishoudens 4% minder betalen voor hun energierekening. Maar alsnog betaalt ruim 60% van de huishoudens te veel voor hun energierekening. Dat komt omdat men jarenlang bij dezelfde energieleverancier klant blijven. Je zou denken dat dit loont, maar helaas is dat niet zo. Energieleveranciers verdienen juist als je langer klant bent, jij zelf helaas niet. Dus zit jij al jaren bij dezelfde energieleverancier? Tijd om minder te gaan betalen door over te stappen!
 2. Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
  PREMIUM

  Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druiven­doos­je een kweekkast­je'

  Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’.
 1. Stap voor stap: zo maak je zelf een mooi wandplankje
  Play

  Stap voor stap: zo maak je zelf een mooi wandplank­je

 2. Zo behandel je vlekken in het vloerkleed

  Zo behandel je vlekken in het vloerkleed