Jonge huizenkopers (tot 35) stellen massaal aankoop uit vanwege overdrachtsbelasting
podcastVoor het eerst is aan de cijfers te zien dat jonge huizenkopers wachten met de overdracht om te profiteren van het afschaffen van de overdrachtsbelasting. Er waren in november ruim 30 procent minder huizenkopers tot 35 jaar dan de maand ervoor.
Delen per e-mail
Bij het inzichtelijk maken van veranderingen in de hypotheekmarkt werkt deze site samen met onafhankelijke vergelijkingswebsite Independer.nl, de financieel expert van dezelfde uitgever: DPG Media. Wil je meer weten, bekijk dan ook eens bovenstaand videogesprek tussen redacteur woningmarkt Stefan ten Teije en hypotheekdeskundige Marga Lankreijer-Kos van Independer. Ook te vinden als podcast Onder de Pannen in Spotify en alle podcastapps.
Vanaf 1 januari 2021 gaat de overdrachtsbelasting van 2 naar 0 procent voor iedereen onder de 35 jaar. Voor beleggers gaat hij juist van 2 naar 8 procent. Het zorgt sinds de aankondiging van het kabinet in september voor veel reuring op de woningmarkt. Als je een huis van 3 ton koopt, ben je komende week 6000 euro meer kwijt (doorgaans uit eigen zak) dan wanneer je het ruim een week uitstelt.
,,Dit is precies wat we hadden verwacht. Voor december zal het effect nog sterker zijn zelfs”, denkt Paul de Vries, woningmarktdeskundige van het Kadaster. ,,Wat gebeurt er? Woningkopers gaan anticiperen. Notarissen en makelaars attenderen hen erop dat ze met een paar weken wachten geld kunnen besparen. Dan ga je in overleg met de verkoper: kan het niet een paar weken later? Als dat lukt, heb je mazzel.”
Mazzel
Overigens heeft de Tweede Kamer de regel al vanaf 1 april weer aangepast. Dan geldt het belastingvoordeel alleen voor huizenkopers tot 35 jaar die een huis kopen tot 400.000 euro. Val je in de doelgroep daarboven, dan is misschien haast gewenst. Als het lukt om de overdracht bij de notaris vóór 1 april te laten plaatsvinden, is het belastingvoordeel groot.
,,De komende maanden kun je spreken van mazzel voor deze groep”, zegt Paul de Vries. ,,Dat verdwijnt vermoedelijk in de loop van het jaar, omdat verkopers de prijs van hun woning waarschijnlijk iets kunnen verhogen. Lage belastingen hebben een prijsopdrijvend effect. Het is bovendien zo dat die groep van 30 tot 35 jaar voor 70 procent uit doorstromers bestaat. Die hebben het geluk sowieso aan hun zijde, omdat ze hun eerste huis waarschijnlijk na de crisis hebben gekocht. Daar zit dankzij de stijgende huizenprijzen veel overwaarde op die ze kunnen meenemen naar hun tweede huis. Ze drukken daarmee de echte koopstarters uit de markt.”
Forse overwaarde
Het Kadaster gaat verder nog onderzoek doen naar de rol van ouders die hun kinderen een belastingvrije schenking kunnen doen (tot 100.000 euro). ,,Veel ouders genieten ook van overwaarde. Die zijn graag bereid hun kinderen te helpen met een schenking.”
Dat een grote groep Nederlanders er warmpjes bij zit, blijkt ook uit onderzoek van Kadasterdata.nl, dat overigens geen onderdeel is van het Kadaster (een overheidsorganisatie). Maar liefst 35 procent van de Nederlandse huiseigenaren gaat met minstens een ton overwaarde het nieuwe jaar in. Van alle huiseigenaren heeft 11 procent zelfs minstens 2 ton overwaarde, vooral veroorzaakt door de gestegen huizenprijzen. Het aantal woonruimtes met onderwaarde is sinds 2016 met ruim 60 procent gedaald.
De overwaarde van 200.000 euro zit niet alleen op grotere huizen (15 procent), maar juist ook op appartementen (13 procent). 40 procent van die appartementen staat in Amsterdam, waar de laatste jaren de prijzen de pan uit rezen.
Bekijk hieronder oude afleveringen van Onder de Pannen. De podcast is ook te horen in alle podcastapps.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
hip huis
Granieten vloer in de gang is prachtig, maar niet te betalen: dit zijn de alternatieven
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Vandaag: tegels in de gang. -
Makelaars zijn dit jaar 10 procent duurder geworden
Woningeigenaren waren in het ‘coronajaar’ 2020 gemiddeld 4000 euro kwijt als ze een makelaar inschakelden voor de verkoop van hun huis. Dat is 375 euro oftewel 10 procent meer dan vorig jaar, zo blijkt uit onderzoek van de website Mijn Verkoopmakelaar, dat tarieven van makelaars in 3000 aanbiedingen vergeleek. -
PREMIUM
Onroerendezaakbelasting flink omhoog, of valt het mee?
De onroerendezaakbelasting die huiseigenaren aan gemeenten betalen gaat dit jaar met gemiddeld 5,3 procent omhoog, noteert Vereniging Eigen Huis, die eerder al via een petitie aandacht vroeg voor de forse percentuele stijging. Waar komt die stijging vandaan? Vijf vragen en antwoorden. -
hip huis
Een meegeverfd plafond is verrassend én logisch
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: het plafond verven.
-
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
VIDEO
Waarom de huizenprijzen in 2021 gaan dalen/stijgen
Al sinds het begin van de coronacrisis wordt vooruitgekeken op een mogelijke daling van de huizenprijzen en huurprijzen, nadat woningen jarenlang fors duurder zijn geworden. Gaat de klap nog komen, of blijft hij uit? -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21).