Volledig scherm
© thinkstock

Jonge lesbiennes meer kans op arbeidsmarkt dan heterovrouwen

Eerst het goede nieuws: lesbische vrouwen worden niet gediscrimineerd op de arbeidsmarkt. Zij hebben over het algemeen evenveel kans om uitgenodigd te worden voor gesprek als heterovrouwen. Als we kijken naar leeftijd, ziet de situatie er anders uit. Indien werkgevers de kans hebben, nodigen ze vaker een jonge (25-jarige) lesbienne uit dan een jonge heterovrouw. Bij oudere dames (37+) was er geen verschil.

Jonge lesbiennes hebben een kwart meer kans op een gesprek na een schriftelijke sollicitatie dan heteroseksuele leeftijdgenoten. Als ze een kind hebben stijgt dat zelfs tot 33 procent.

Kinderen
Heterovrouwen hebben dus niet alleen concurrentie van mannen, maar ook van lesbische vrouwen. Werkgevers linken (onbewust) heteroseksualiteit aan het krijgen van kinderen.

Lesbische vrouwen zouden minder geneigd zijn om kinderen te hebben, zwangerschapsverlof op te nemen of parttime te gaan werken omdat de zorg voor het huishouden evenwichtiger is verdeeld.

Ook hebben lesbiennes meer kans om uitgenodigd te worden als een man de kandidaten selecteert dan als een vrouw de kandidaten selecteert.

Een laatste verklaring is dat er een voorkeur bestaat om samen te werken met mensen die tot een seksuele minderheidsgroep behoren. België scoort op dat vlak zeer goed, beter zelfs dan landen als Oostenrijk, Griekenland, Cyprus en Zweden. Daar hebben lesbiennes minder kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Dat bleek uit een doctoraatsonderzoek van Stijn Baert aan de universiteit van Gent. Hij reageerde op 576 bestaande vacatures met een dubbele fictieve sollicitatie. Beide keren waren de sollicitanten vrouw en getrouwd, maar één van de twee vermeldde nadrukkelijk de naam van een een vrouwelijke echtgenote. Door de gemiddelde kans op een reactie vanuit de werkgeverszijde te bestuderen, kon discriminatie geïdentificeerd worden.

Er werd vier soorten 'paren' uitgestuurd: vrouwen van 25 jaar met één kind, vrouwen van 25 jaar zonder kinderen, vrouwen van 37 jaar met één kind, vrouwen van 37 jaar zonder kinderen.