Jongeren verwachten daling huizenprijzen en wachten met kopen
Bijna de helft van de jongeren onder de 35 jaar wacht met het kopen van een huis omdat zij verwachten dat de prijzen de komende jaren gaan dalen.
Dat concludeert hypotheekadviseur Viisi op basis van een onderzoek onder 1.013 jongeren tussen de 22 en 35 jaar. De bemiddelaar wilde met het onderzoek achterhalen in hoeverre jongeren bereid zijn te overbieden, of afhaken in de overbiedingsstrijd om koopwoningen.
Naast die flinke groep (42 procent) die wacht met kopen met het oog op dalende prijzen, blijkt twee op de vijf ondervraagden om een andere reden op zijn handen te blijven zitten. Zij zijn bang om overboden te worden. Vooral bij Drentenaren en Noord-Hollanders speelt dit volgens dit onderzoek. Van die angst heeft 20 procent van de ondervraagden in elk geval geen last: zij zijn juist bereid om meer geld neer te leggen voor een huis, ook al kunnen ze voor dat bedrag geen extra lening krijgen.
Tekst loopt door onder de illustratie
Nu lijken het twee tegenstrijdige ontwikkelingen (de groep die méér biedt versus de groep die niet durft) maar volgens Viisi hangen die trends met elkaar samen én zijn ze direct terug te voeren op de krapte op de woningmarkt. De concurrentie is zo moordend geworden dat het ene ‘automatisch’ leidt tot het andere. Een gevaarlijke ontwikkeling, vindt Tom van der Lubbe, mede-oprichter van Viisi. ,,Het vergroot de kans op een huizenbubbel", is zijn idee.
Hoewel de krapte op de woningmarkt groot is, blijkt uit het onderzoek dat overbieden echt niet altijd nodig is om aan een woning te komen. Zo zegt in dit onderzoek 35 procent van de jongeren de afgelopen vijf jaar zijn huis onder de vraagprijs te hebben gekocht. In Limburg en Flevoland gaat dit op voor de helft van de ondervraagden. Bij gezinnen met jonge kinderen ligt dat percentage op 46 procent.
Viisi heeft daar wel een verklaring voor: huizen in de provincie zijn over het algemeen minder in trek en worden daarom vaker onder de vraagprijs verkocht. Illustratief is dat in Utrecht het minst aantal huizen onder de vraagprijs wordt verkocht, terwijl dit in Limburg, Zeeland en Flevoland het vaakst aan de orde is.
Hoewel woningen over het algemeen aantrekkelijker geprijsd zijn in buitengebieden en dorpen, blijven de huizen in steden het meest in trek. Bijna een kwart van de ondervraagden zegt voor hetzelfde budget liever in een kleiner huis in een stad te wonen dan in een groter huis in een dorp. ,,We merken dat starters het liefst in de stad wonen, dicht bij hun werk, vrienden en uitgaansgelegenheden. De behoefte om naar een buitenwijk of een dorp te verhuizen, ontstaat meestal pas als er kinderen komen”, licht Van der Lubbe toe.
Kruit drooghouden
Dat meer starters op de woningmarkt hun kruit drooghouden, is terug te zien in de recente woningmarktcijfers. Zo meldde consultancybureau IG&H vorige maand dat de hypotheekmarkt de eerste drie maanden van dit jaar stevig is gekrompen: er werden bijna 69.000 hypotheken afgesloten, 14 procent minder dan dezelfde periode een jaar eerder.
De omzet van de hypotheekmarkt bedroeg in het eerste kwartaal bijna 22 miljard euro, 9,6 procent minder dan vorig jaar. Dit is de grootste daling sinds 2013. De moeilijke positie van de starters op de woningmarkt is een belangrijke reden voor die terugloop, concludeerde IG&H. Die uitkomst sluit aan bij wat makelaarsorganisatie NVM en andere woningmarktexperts meermaals hebben aangezwengeld: door de stijgende huizenprijzen staan steeds meer jongeren en mensen met middeninkomens aan de zijlijn.
Ook de Rabobank verwees in een uitgebrachte rapportage naar de moeilijke financierbaarheid van huizen door starters. Toch hoeven die starters niet te verwachten dat de prijzen op korte termijn dalen, schreef de bank in een woningmarktupdate. Nic Vrieselaar, econoom bij Rabobank, zei te verwachten dat de prijzen ook ná 2020 zullen blijven stijgen, maar op een veel lager pitje. Ook ABN Amro sloot zich daarbij aan.
,,Wie denkt dat huizenprijzen gaan stabiliseren of dalen, die kan het echt vergeten’’, zei ook woningmarktexpert Peter Boelhouwer recent. Met name door de druk op de woningmarkt, het tekort aan beschikbare en betaalbare woningen en de aanhoudend lage rente is dat volgens hem niet voor de hand liggend.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
vraag 't vtwonen
Hoe maak je van je hal, ondanks al die jassen en schoenen, een fijne entree van je huis?
De hal is je ontvangstruimte en zet de toon bij binnenkomst, maar is ook die onvermijdelijke verzamelplek van jassen, rugzakken, schoenen, sjaals en dat ene pakket voor de buren. Hoe maak je er toch een fijne entree van? Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen, legt het uit. -
PREMIUMBINNENKIJKEN
Ferry woont in een pastorie uit 1910, maar moest eerst flink klussen: ‘Jaar en twee weken om precies te zijn’
Ferry van de Wal woont in een pastorie in de Kerkstraat in Kedichem. Dat het huis er al even staat, is met name aan de buitenkant nog te zien. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft?
-
PREMIUM
Mensen verklaren hen voor gek, maar tóch kochten Yasmin en Jorik dit krot (compleet met buitentoilet)
Zij is interieurarchitect, hij is heel handig. En daarmee vormen Yasmin en Jorik Dijkstra het perfecte team om samen een huis te verbouwen. Dat is maar goed ook, want op nummer 116 en 118 van de Bisschopsweg in Amersfoort gaat het stel een flinke uitdaging aan. -
-
-
76
Subsidie afbouwen? In dit geval wordt daarmee ook het onrecht kleiner
Dat het kabinet de salderingsregeling voor zonnepanelen wil afbouwen is helemaal zo gek nog niet, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
vraag 't vtwonen1
Dit zijn de woontrends van 2023: ‘Er is iets aan de hand met kurk’
Er is van alles aan de hand in de wereld. Wat doet dat met ons interieur? Dat vertelt Marianne Luning, stylist bij vtwonen en nét terug van Maison&Objet, de grote vakbeurs voor interieur in Parijs. ,,Kleur gaat een hele positieve vibe aan onze interieurs geven.”