Kabinet komt met meer leningen voor huizenbezitters die willen verduurzamen
Huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen maar daar zelf het geld niet voor hebben, moeten meer mogelijkheden krijgen om die renovaties te financieren. Daarom breidt het kabinet de mogelijkheden om geld te lenen uit het zogenoemde warmtefonds verder uit.
Dat staat in een brief die minister Kajsa Ollongren vandaag naar de Tweede Kamer stuurde. Het warmtefonds is een pot met geld van 900 miljoen euro en bestaat sinds februari van dit jaar.
Niet iedereen komt in aanmerking voor een reguliere financiering. Daarom zal de minister zoals eerder aangekondigd de voorwaarden verruimen, zodat meer mensen er gebruik van kunnen maken. Ook financiering voor doelgroepen die nu de lening niet kunnen dragen, bijvoorbeeld omdat ze al maximaal lenen ten opzichte van hun inkomen of de waarde van hun huis, als in hun buurt sprake is van een wijkaanpak van de gemeente of woningcorporatie.
Restschuld kwijtschelden
Als de woningeigenaar zijn maximale leenruimte al geheel heeft benut, hoeft hij maandelijks geen rente en aflossing aan het warmtefonds te betalen. Het geleende bedrag blijft dan een uitstaande schuld aan het fonds. Om de zoveel tijd wordt gekeken of de situatie ten opzichte van de geldende leennormen is verbeterd en er inmiddels wel (gedeeltelijk) rente en aflossing betaald kan worden. Als de woning is verkocht, wordt de uitstaande schuld na de betaling van hypotheekverstrekkers die voorgaan, voor zover mogelijk voldaan uit de opbrengst van de woningverkoop. Als dat niet mogelijk blijkt, wordt de restschuld kwijtgescholden.
Al zijn er zachte voorwaarden, dan nog zadel je mensen op met een bepaalde schuld
De rente voor financieringen uit het warmtefonds varieert momenteel van 1,6 procent tot 2,8 procent (voor vve's). Het gaat om een investering in de verduurzaming van de eigen woning, zodat de woningeigenaar zijn investering mogelijk kan terugverdienen via de energierekening of via waardevermeerdering van de woning. De woningeigenaar kan de financiering van het Warmtefonds ook combineren met beschikbare subsidies, zoals ISDE (voor duurzame warmtebron) en SEEH (voor isolatie). Daarnaast zijn er veel gemeentelijke subsidies, bijvoorbeeld vanuit het budget voor de proeftuinen aardgasvrije wijken.
Om die aardgasvrije wijken is het de overheid uiteindelijk allemaal te doen. Volgend jaar moeten alle gemeentes een plan hebben om hun wijken een voor een van het gas af te koppelen. Naast de subsidies moeten de extra leningen huiseigenaren verleiden om hun woning vast klaar te maken voor een andere warmtebron dan gas.
In gesprek
De Vereniging Eigen Huis zegt in een reactie op de uitbreidingen die Ollongren aankondigt dat er terecht iets wordt gedaan voor de doelgroep die de verduurzaming niet kan betalen. ,,We vragen ons wel af of het verstandig is om mensen op een bepaalde manier te dwingen een lening te nemen”, zegt Michel Ligtlee van de grootste belangenvereniging voor huizenbezitters. ,,Het is niet voor niets dat deze mensen niet kunnen lenen en al zijn er zachte voorwaarden, dan nog zadel je mensen op met een bepaalde schuld. Ik denk dat het goed is dat goed wordt onderzocht of mensen die het niet kunnen lenen, dit wel willen.”
Ook ziet Ligtlee nog wat onzekerheden terugkomen in de brief. ,,Het een en ander moet nog verder worden uitgewerkt, zoals de fiscaliteit van de nieuwe uitbreidingen.” Het kabinet denkt wel alvast over nóg meer uitbreidingen van het warmtefonds. Zo wil Ollongren het warmtefonds vanaf januari 2021 openstellen voor senioren die op grond van hun leeftijd bij een bank geen financiering (meer) kunnen krijgen.
Wil je advies of inspiratie voor in of rond het huis? Bekijk dan een van onderstaande video's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
Onverwacht verkooprecord van cv-ketels op gas: prijs is laag
Niet eerder hebben fabrikanten van cv-ketels zoveel installaties in Nederland verkocht als afgelopen jaar. Dat blijkt uit de verkoopcijfers. -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Groeiende zonnebloem kan kind wel geboeid houden: ‘De moeder alle bloemen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over de verbeelding van de zonnebloem. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.
-
Zo voorkom je dat maden door je afvalbak krioelen
Stinkende afvalcontainers die een thuis vormen voor vliegen en maden: het is voor veel mensen een zorg nu het regelmatig warmer wordt. Toch is er genoeg tegen te doen, zo blijkt. -
Kabinet maakt financiering verduurzamen eigen huis makkelijker
Het wordt makkelijker om de hypotheek te verhogen voor het verduurzamen van je huis. De verplichte kennis- en ervaringstoets verdwijnt. Ook komt er vanaf februari een warmtefonds. Minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) wil daarmee de financieringsmogelijkheden voor huiseigenaren vergroten. -
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan.