Kabinet maakt financiering verduurzamen eigen huis makkelijker
Het wordt makkelijker om de hypotheek te verhogen voor het verduurzamen van je huis. De verplichte kennis- en ervaringstoets verdwijnt. Ook komt er vanaf februari een warmtefonds. Minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) wil daarmee de financieringsmogelijkheden voor huiseigenaren vergroten.
Knops heeft de plannen voor duurzaamheidsfinancieringen in een Kamerbrief laten weten. Daarin wordt onder meer de uitwerking van een eerder aangekondigd warmtefonds belicht. Het kabinet stelt daarvoor 900 miljoen euro beschikbaar tot 2030.
Woningeigenaren maken komend jaar volgens de minister aanspraak op een ‘aantrekkelijke financiering voor de verduurzaming van hun woning’. Die is op een later moment ook bedoeld voor mensen die nu geen toegang hebben tot een financiering. Woningeigenaren kunnen maximaal 25.000 euro lenen via het warmtefonds.
Vergelijkbaar met hypotheekrente
In februari 2020 begint het warmtefonds met het verstrekken van financieringen met looptijden tot maximaal 20 jaar voor bewoners en maximaal 30 jaar voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) vanaf acht appartementen. Daarbij wordt een rente gevraagd die vergelijkbaar is met de rente voor hypotheken met NHG met dezelfde looptijd. In combinatie met subsidies moet het op die manier mogelijk worden om investeringen in het huis ‘kostenneutraal’ te houden, omdat de energierekening omlaag gaat.
Voor het ophogen van de hypotheek wordt ook een drempel weggehaald. Het schrappen van de kennis- en ervaringstoets moet ervoor zorgen dat banken vaker zonder tussenkomst van een adviseur de hypotheek van een klant ophogen. Dat zou zo’n 800 euro aan advieskosten schelen. Het kan nu ook al, maar Knops verwacht dat banken het vaker gaan aanbieden omdat de kennistoets een drempel is voor klanten.
Woningeigenaren moeten zich afvragen wat het precies voor hen betekent, zegt hypotheekdeskundige Marga Lankreijer-Kos van Independer. ,,Het ophogen van de hypotheek is op zichzelf niet heel spannend. De verstrekker toetst gewoon de kredietwaardigheid van de klant. De kennistoets is puur bedoeld om te achterhalen of de klant genoeg inzicht heeft in de consequenties. Als dat niet zo is, vinden veel mensen het toch fijn om advies te krijgen. Misschien past een doorlopend krediet als lening wel beter, of een lening via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting bijvoorbeeld.”
Minister Knops zegt ook iets over consumptieve kredieten in zijn brief. Hij wil de komende maanden laten onderzoeken of die goedkoper kunnen worden (lagere rente) op het moment dat klanten het geld inzetten voor het verduurzamen van hun huis. De energierekening gaat dan immers omlaag, zo is de gedachte.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dit betaal je in 2020 voor je energie
Alle goede bedoelingen ten spijt blijft de jaarlijkse afrekening van je energie een lange opsomming van begrippen, verbruikscijfers en tarieven. Waar betaal je nou precies voor? En waarom? -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Nieuwe subsidie voor groene daken maakt verduurzamen goedkoper voor Utrechters
Utrecht gaat meer geld uittrekken voor de aanleg van groene daken. Ook wordt de oppervlakte om voor subsidie in aanmerking te komen verlaagd van 20 naar 10 vierkante meter.
-
Bouwwereld schrikt van dalend aantal vergunningen: ‘Zo lossen we woningtekort niet op’
Bouwend Nederland is geschrokken van de daling van het aantal bouwvergunningen in het eerste kwartaal. Waren dat er vorig jaar nog 19.000, dit jaar gaat het in het eerste kwartaal om slechts 16.600 aanvragen. ‘Zo lossen we het woningtekort niet op. Dit is heel zorgelijk.’ -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUM
Johan sliep jaren op straat, nu is hij aan een woning geholpen: ‘Als ik nu op mijn bankie zit voel ik me trots’
Waarom kan ik in ons rijke land niet gewoon een huis krijgen? Dat vroeg de langdurig dakloze Johan* zich af? Nu heeft hij zijn ‘stabiele basis’, in Leimuiden. ,,Hopelijk helpt mijn verhaal anderen.”