De huidige manier van bieden op woningen zou leiden tot prijsmanipulatie. Daar wil demissionair minister Kajsa Ollongren een einde aan maken.
Volledig scherm
PREMIUM
De huidige manier van bieden op woningen zou leiden tot prijsmanipulatie. Daar wil demissionair minister Kajsa Ollongren een einde aan maken. © ANP

Kabinet pakt wildwest op huizenmarkt aan: biedingen moeten openbaar worden

Het kabinet wil het bieden op koophuizen eerlijker en transparanter maken. Kopers moeten inzicht kunnen krijgen in wanneer en hoeveel er door anderen wordt geboden. Voorbehoud van financiering en een bouwkundig rapport komen waarschijnlijk verplicht in ieder koopcontract. 

59 reacties

 • Dennis Feenstra

  1 jaar geleden
  J.G.P. Scholtes: "Als ze nu gewoon eens huizen gaan bouwen", je doelt met "ze" op het kabinet. Ik denk dat je hier voorbij gaat aan het feit dat zij geen huizen bouwen, maar een nu overbelaste bouwsector daar op dit moment overuren voor draait. De cijfers uit dit bericht houden in dat er per jaar 45.000 woningen méér gebouwd moeten worden dan afgelopen jaren. Dat terwijl plannen door regelgeving langer duren om te ontwikkelen. Ligt (helaas) iets gecompliceerder dan jij hier schetst.
 • van Vliet

  2 jaar geleden
  prima maatregel, alleen wel prijsopdrijvend. dus de kans dat je een woning bemachtigd word weer kleiner. de dikste portemonnee wint
 • johan zwaan

  2 jaar geleden
  @J.G P. Scholten. Dit is zeker waar. Ik hoop dat ze er nog even mee wachten, aangezien over 2 maanden ik mijn appartement te koop zet!!!!!
 • J.G.P. Scholtes

  2 jaar geleden
  Als ze nu gewoon eens huizen gaan bouwen. Ben je van een hoop problemen af. Ze hebben zelf het probleem veroorzaakt met alle regeltjes wat betreft vergunningen. Je ziet dat mensen er het niet mee eens zijn als ze zelf een huis willen maar ik denk dat iedereen het meeste wil al die iets verkoopt.
 • G. de Groot

  2 jaar geleden
  Het kabinet pakt helemaal het "wild west" op de huizenmarkt niet aan. Ze zijn de gevolgen aan het bestrijden van hun eigen slechte beleid. Er moet nml. gebouwd, gebouwd, gebouwd worden. Dan komt er meer aanbod dan vraag (marktwerking), en is het over met het speculeren. En, woonplicht invoeren. Als je koopt, er ook in gaan wonen. Logisch toch?