Kabinet stimuleert flexwoningen met belastingkorting
woningnoodFlexwonen moet een van de oplossingen zijn in de strijd tegen woningnood in Nederland. Gemeenten mogen tijdelijke woonbestemmingen aanwijzen en ook tijdelijke huizen laten bouwen. Een huis dat in de fabriek grotendeels wordt gemaakt (prefab) kan rekenen op vrijstelling van de verhuurderheffing.
Dat schrijft minister Kajsa Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregelen maken deel uit van de Nationale woonagenda en volgen na een oproep van CDA-Kamerlid Erik Ronnes snel iets te doen aan de woningnood. Nederland kampt met een tekort van zo'n 200.000 huizen. In de huidige bouwsnelheid, wordt dat nooit ingehaald.
Spoedzoekers
Volgens de minister helpt het mensen die al lange tijd wachten op een huurwoning en spoedzoekers zoals internationale studenten, mantelzorgers en mensen die op straat staan na een scheiding.
Er wordt gesproken over een ‘flexibele schil’. Omdat de bouw van normale huizen te lang duurt, wordt juridisch meer ruimte gemaakt om bijvoorbeeld containerwoningen te plaatsen. Ook kunnen bestaande gebouwen worden ingezet als tijdelijke woonruimte. Als iemand daarvoor kiest, verliest deze huurder voortaan niet meer de inschrijftijd bij de woningbouwvereniging.
Aantrekkelijker
Onder de Crisis- en Herstelwet wordt het daarnaast mogelijk om vijftien jaar in plaats van tien jaar af te wijken van het bestemmingsplan als een locatie geen woonbestemming heeft. Het probleem met tien jaar is dat de investering dan niet kan worden terugverdiend. Met tot gevolg dat het hele plan niet doorgaat. Ook het afschaffen van de verhuurderheffing, een belasting voor verhuurders (ook corporaties), moet flexwonen aantrekkelijker maken.
De minister probeert in de vijf regio's waar de woningnood het hoogste is, prestatieafspraken te maken met gemeentes. Een woondeal in Eindhoven regelt al duizend flexibele woningen in 2019. Maandag wordt in de regio Rotterdam-Den Haag ook zo'n soort deal beklonken.
Woonbond
Volgens de woonbond, die opkomt voor de belangen van huurders, is het goed dat de minister íets doet, al is het niet ideaal. ,,Het beste zou zijn als die mensen in een volwaardige woning voor de lange termijn terecht kunnen", zegt een woordvoerder. ,,Maar voor de mensen die hierdoor bijvoorbeeld op zichzelf kunnen gaan wonen, is het fijn. Het lukt al tijden niet om de ambitie van 75.000 woningen jaarlijks te bouwen die nodig zijn. Je moet wat. Dan is flexwonen tijdelijk een goede oplossing.”
De woonbond ziet wel een verschil tussen containerwoningen en prefab-woningen. ,,Die laatste categorie is inmiddels zo kwalitatief goed, dat het vaak wel volwaardige woningen zijn.”
Woningcorporaties
De woningcorporaties vinden het ook een goede ontwikkeling. Koepelorganisatie Aedes laat weten dat het goed is dat de verhuurderheffing eraf gaat. ,,Het is een innoverende manier van bouwen, die sneller en met deze korting soms zelfs goedkoper is dan traditionele bouw. En betaalbaar bouwen betekent ook betaalbaar verhuren”, zegt een woordvoerder.
Volgens Aedes plaatsen woningbouwverenigingen nu zo’n 1.500 flexibele woningen per jaar. De maatregelen zouden dit aantal op kunnen krikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Woningzoekenden zijn wanhoop nabij: 'Waar moet ik naartoe?’
De wachtlijsten voor Nederlanders die een sociale huurwoning zoeken, blijven groeien. Waar sommigen met een gezonde hunkering blijven rondkijken, zijn er ook woningzoekenden die de wanhoop nabij zijn. Deze site spreekt drie jonge vrouwen in tijden van woningnood. -
Bewoners 1,1 miljoen huizen in gevaar bij brand in flat, maar enige wat minister de Jonge kan doen is luisteren
Bewoners van ruim 1,1 miljoen huizen in Nederland kunnen mogelijk geen kant op als een brand in hun portiekflat de enige vluchtroute blokkeert. Woningcorporaties en gemeenten moeten hier iets aan doen, antwoordt minister Hugo de Jonge op 64 vragen van de SP die daarmee reageerde op het verhaal van de Amersfoortse Wendy Baum. -
PREMIUM
De Jonge kondigt maatregelen aan om bouwprocedures in te korten: ‘De balans is zoek’
Als het aan minister De Jonge ligt, wordt het lastiger voor burgers om met bezwaren bouwprojecten te vertragen. Een hard gelag voor buurtbewoners of actievoerders die strijden tegen bouwplannen in de omgeving. Bij de projectontwikkelaars, wordt het nieuws met gejuich ontvangen. ,,Je herkent snel de bezwaarmakers die het om financieel gewin is te doen.‘’ -
klimaatmars
‘Het is oneerlijk dat huurders de lasten van verduurzaming moeten dragen’
De Woonbond is een van de organisatoren van de klimaatmars aanstaande zondag in Amsterdam. Directeur Paulus Jansen is strijdbaar. ,,We moeten nu druk op de ketel zetten om te voorkomen dat de rekening terechtkomt bij huurders, die het financieel al erg moeilijk hebben.’’
-
Schoonmaaktip van de week
Een roetvlek van een kaars op de muur, hoe krijg je die weg?
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: help, een roetvlek op de muur van een geurkaars. -
-
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat?