Volledig scherm
Een 'ouderwets' kinderstoeltje © Thinkstock

'Kind tot vier jaar achterstevoren in auto'

Ouders moeten hun baby's tot 15 maanden achterstevoren in een auto laten meerijden. Het is volgens deskundigen nóg beter om zelfs kinderen tot vier jaar omgedraaid te vervoeren. Hierdoor is hun overlevingskans bij een botsing vele malen groter, zegt de Consumentenbond in het AD.

Elke week sterven in Europa tien kinderen in het verkeer. Nog eens duizend raken gewond bij een verkeersongeluk. Een veel te hoog aantal, vindt de Consumentenbond die met succes heeft aangedrongen op scherpere regelgeving voor autozitjes, om het aantal kinderdoden in het verkeer omlaag te brengen.

'Nu zijn ouders al verplicht om hun kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter in een autostoeltje te vervoeren. Maar vanaf juni moeten ouders hun kinderen achteruit vervoeren tot ze 15 maanden zijn,' zegt Sandra de Jong van de Consumentenbond. 'Het is een streng advies en binnen afzienbare tijd komt hiervoor zelfs een verplichting.'

Stoeltjes waarin kinderen vooruit kijken zijn veel gevaarlijker dan omgedraaide kinderzitjes. Doordat kinderen een relatief groot hoofd hebben, worden bij een voorwaartse botsing hoofd en nek zwaar belast waardoor ernstig of soms fataal letsel zoals een gebroken nek optreedt.

De normen voor kinderzitjes worden vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties. De wettelijke regels worden per land vastgesteld. In Nederland komen op korte termijn ook nieuwe regels.

'Toch raden wij ouders nu al ten zeerste aan hun kroost zo lang mogelijk achterstevoren te laten meerijden in de huidige zitjes,' zegt De Jong. 'Ook als de beentjes over de rand van het autostoeltje komen, is het veilig. Pas als het hoofd van het kind boven de rugleuning van het stoeltje uitkomt, is het verstandig een ander kinderzitje aan te schaffen.'

Lees meer in het AD van vandaag.