Volledig scherm
© Thinkstock

'Kinderen van oudere vaders leven langer'

Uit een recent onderzoek is gebleken dat kinderen van oudere vaders meer kans hebben op autisme en gedragsstoornissen. Maar de gevolgen zijn niet allemaal negatief. Zo zouden oudere vaders toleranter en liefhebbender zijn en brengen ze meer tijd door met hun kroost. Bovendien ontdekten wetenschappers nu nog een extra voordeel: kinderen van oudere vaders leven langer.

De onderzoekers stelden namelijk vast dat kinderen met oudere vaders langere telomeren hebben. Dat zijn kleine 'kapjes' op het uiteinde van chromosomen, die ons beschermen tegen het verouderingsproces.

Papa én opa
De wetenschappers maten de telomeerlengte van het DNA in het bloed van zo'n 1.779 Filipijnse jongvolwassenen en hun moeders. Daarnaast werd ook de leeftijd van hun vaders én opa's opgesomd.

Op die manier werd vastgesteld dat de telomeerlengte langer werd naarmate de vader ouder was bij de geboorte. Maar daar bleef het niet bij: ook een hogere leeftijd van de opa bij de geboorte van de vader, zorgde voor langere telomeerlengte bij het kind.

Langer leven
De bevindingen suggereren dus dat vaderschap op latere leeftijd de lengte van de telomeren van de kroost bevordert, wat een positieve invloed heeft op de levensverwachting. Telomeren worden namelijk de 'chromosoomklok' genoemd, omdat ze centraal staan in het biologische proces van ouder worden.

En van langere telomeren is bewezen dat ze staan voor jeugd en gezondheid. Zo toonde een eerdere studie aan dat mensen met kortere telomeren drie keer meer kans hebben om te sterven aan een hartziekte.

'Na verloop van tijd verkorten de telomeren in bijna alle cellen, maar in sperma verlengen ze', legt professor Chris Kuzawa van de Northwestern University de link met het oudere vaderschap nog uit.