Volledig scherm
© EPA

'Kinderloze' boekingen stijgen in populariteit

Vliegvakanties met een hotel waar alleen volwassenen kunnen logeren zijn steeds meer in trek. Dat schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Bij Jetair (en VIP Selection) steeg het aantal dergelijke 'kinderloze' boekingen deze zomer net niet met de helft (+49,2 procent) ten opzichte van vorig jaar. Rust en zorgeloosheid is het devies in die volwassenenresorts, zonder zwembaden vol luidruchtige kleintjes. 'We houden van kinderen, maar gaan als het kan ook een keertje zonder op vakantie', meent trendwatcher Herman Konings.

Jonge koppels zonder kinderen, al dan niet op huwelijksreis, en koppels met oudere kinderen kiezen volgens Jetair steeds meer voor rust, aangepaste hotelvoorzieningen en intiemere vakantiebeleving. Hotels in Kreta, de Caraïben en Turkije zijn de koploper met deze formule.

Het gaat om een trend van de laatste jaren. Kort samengevat: zonder lawaaierige kinderen in het zwembad of lawaaierige animatie, maar met 'stijlvollere sfeer in de bars en restaurant' of spa en wellness. Volgens de touroperator wordt die keuze niet geïnspireerd door een intolerantie voor kinderen.

Meer dan de helft van de vliegvakanties in de twee zomermaanden wordt geboekt door gezinnen met kinderen. Bij vliegvakanties bij de twee touroperators is 6 procent van de aangeboden hotels 'adult only'. Die hotels kan de toerist vinden in bijna de helft van alle bestemmingen, meestal in hotels met vier of vijf sterren.

Op het Europese vasteland (autovakaties) is het hotel zonder kinderen eerder uitzondering.