Kleine kamer en toch veel planten? Ga voor de groene wand
woonspecialOnderzoek bevestigt wat we al wisten: we voelen ons beter tussen het groen. Goede reden om het thuis eens stevig aan te pakken.
Schonere lucht. Betere akoestiek. Minder stress. Betere concentratie. Met al deze kwaliteiten is het begrijpelijk dat de kamerplant al een paar jaar aan een opmars bezig is. Planten zijn een perfect antidotum voor vierkante ogen door een overdosis schermtijd. Ze zijn een welkome afleiding voor vingers die de halve dag niets anders voelen dan het oppervlak van een toetsenbord of smartphone.
Hoe meer planten om je heen, hoe beter. Het ei van Columbus: een wand vol groen. Want die neemt naar verhouding weinig vloeroppervlak in beslag voor een flinke hoeveelheid planten. Er zijn steeds meer slimme systemen voor een tamelijk zorgeloze groene wand. Bedrijven die prachtige verticale jungles aanleggen in kantoren of hotellobby’s zijn vaak van harte bereid om ook bij particulieren zo’n groenstrook aan te leggen waar je geen omkijken naar hebt.
Plant aan de wand: de succesnummers
Chlorophytum comosum of graslelie
Ongeveer de allermakkelijkste kamerplant, houdt zich goed staande op plekken met weinig zonlicht. Houdt van koele tot gemiddelde temperaturen en van droge grond.
Spathiphyllum of lepelplant
Een baken in een groene wand. Komt van oorsprong uit het Amazonegebied en groeit daar onder het bladerdak van het regenwoud. Dankt zijn naam aan lepelvormige witte bloemen. Het is bijna onmogelijk om hem te veel of te weinig water te geven.
Asplenium nidus of vogelnestvaren
Een echte blikvanger met zijn appelgroene bladeren en donkere hoofdnerf. Houdt van een vochtige omgeving.
Epipremnum of drakenklimop
Een rankende plant afkomstig uit tropische streken in Azië. Daar klimt hij tegen boomstammen omhoog. Heeft hij niets om tegenaan te klimmen, dan wordt hij een hangplant. Er is een scala aan gevlekte soorten, maar als de plant (te) donker staat, verliest hij zijn vlekken en wordt egaal groen. Wordt hij te lang naar je smaak, dan kort je hem eenvoudig een stukje in.
Tradescantia spathacea
Een bodembedekker, groeit oorspronkelijk in Mexico onder de bomen. Wil wel een beetje licht maar geen direct zonlicht. Ook andere leden van de Tradescantia-familie zijn goede kandidaten voor in een groene wand.
Aglaonema
Zijn grootste verdienste is dat hij toe- kan met weinig licht en zelfs dan nog bloemen produceert. Hij houdt van vochtige lucht. Een kanshebber voor die zuil in de badkamer.
Plantenlego
Vind je dat te prijzig, of vind je het juist leuk om zelf aan de slag te gaan, dan kun je je hart ophalen aan een slim legosysteem van schakelbare elementen waarin je planten kwijt kunt: Minigarden. Je kunt er uiteraard mee stapelen. Je kunt ermee de bocht om. Het irrigatiesysteem stapelt en buigt eenvoudig mee. De eenvoudigste module, een zuil voor in een hoek van de kamer of de badkamer, kost 90 euro.
Natuurlijke luchtzuiveraar: Een onderzoek van de NASA uit 1989 naar het luchtzuiverende effect van planten wordt nog altijd veel geciteerd. Het onderzoek richtte zich specifiek op de mate waarin planten de concentraties van benzeen, trichloorethyleen en formaldehyde omlaag wisten te brengen. De uitkomsten waren spectaculair: bij sommige planten was de reductie meer dan 50 procent. De belangrijkste verdienste van planten is al langer bekend: ze zetten CO2 om in zuurstof. Dat biedt zowel uitkomst tijdens ruimtemissies als in huis of in een (thuis)kantoor.
Je kunt de Minigarden-blokken opvatten als de 2.0 versie van een plantenbak. Je hebt dus ook nog potaarde nodig, en hydrokorrels. En natuurlijk planten. De aanvoer van water kan handmatig, of met een handpomp en een emmer, of volledig automatisch als je de zaak aansluit op de waterleiding. Zolang je goed doseert, heb je - net als bij een plantenbak - geen afvoer nodig. De planten zullen het water opnemen. Het systeem is robuust en stabiel. Maar ga je de hoogte in, dan doe je er goed aan om, net zoals je bij een boekenkast doet, de groene wand met een schroef in de muur te verankeren.
Planten kiezen
Het Minigarden-systeem is afkomstig uit de professionele plantenteelt en heeft daar zijn sporen verdiend. Het heeft bijvoorbeeld een food-grade-keurmerk. Dat betekent dat het geschikt is voor de teelt van eetbare planten. Dus een verticale kruidenwand is ook een optie.
Jij vindt het misschien heerlijk om planten in huis te halen, maar niet alle planten gedijen goed in een binnenruimte. Gelukkig is er een heel assortiment dat best met wat minder zon toe kan. Over het algemeen zijn dat planten die in de natuur in de schaduw groeien. Dat kan (sub)tropische onderbegroeiing zijn, maar ook schaduwplanten uit onze eigen contreien, zoals varens, zijn goede kandidaten voor in een groene wand.
Minigarden Een wand van 3 m2 kost €620. Dat is nog zonder de planten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Woonspecial
‘Vaak genoeg verbeeldt het interieur de tijdsgeest, in plaats van onze persoonlijke smaak’
In de woonspecial die vlak voor de woonmaand oktober als bijlage bij deze krant is verschenen, vertellen architecten in hoeverre zij de dominante stijl van onze woonkamers bepalen. Wonen-redacteur Stefan ten Teije probeert zijn eigen plan te trekken, zegt hij in het voorwoord. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Energierekening
Joost (42) heeft een dynamisch energiecontract én accu’s: ‘Doe het niet voor mijn portemonnee’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Joost Nienhuis (42) uit Hilversum. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Rozen zien er prachtig uit en ruiken heerlijk, maar dit is waarom ze in de tuin vaak tegenvallen
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Vandaag: rozen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje.
-
Isolatie? Bij dit huis zit het aan de buitenkant: ‘Als ik de ramen ga lappen, neem ik een schaartje mee’
Het beter isoleren van woningen is door de hoge energieprijzen populairder dan ooit. Maar Jan Dokman heeft zijn huis al veertig jaar volledig groen geïsoleerd: met klimop. -
-
-
PREMIUM6
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
woonspecial
Vincent Bijlo over zijn interieur: ‘Mij blijft veel lelijks bespaard, ook op gebied van woninginrichting’
De meeste consumenten laten zich leiden door hun ogen bij interieurkeuzes. Maar wat als die jou niet ter beschikking staan? Vincent Bijlo heeft nooit kunnen zien, zijn waarneming bestaat uit geur, tast en geluid. Hoe ziet zijn huis eruit? En wat neemt hij mee van zijn beroemde overgrootvader, de architect en ontwerper H.P. Berlage?