‘Kloof tussen dure en betaalbare woning steeds groter’
De huizenprijzen gaan overal omhoog en de verschillen blijven groeien. Een huis in de Amsterdamse Vondelbuurt is tien keer zo duur als een vergelijkbaar huis in het Groningse Nieuweschans. Sowieso verwordt Amsterdam tot een eilandje voor de superrijken: de 57 duurste buurten van het land bevinden zich allemaal in de hoofdstad.
Dat blijkt uit onderzoek van Elsevier Weekblad en het Kadaster. Daarbij zijn cijfers geanalyseerd van vierkantemeterprijzen van verkochte koophuizen in alle wijken over 2018. WOZ-waardes of prijsindicaties van makelaars zijn genegeerd.
De hoofdstad neemt steeds meer afstand van de rest van het land, beschouwt Elsevier. Amsterdamse wijken nemen plek 1 tot en met 57 in op de ranglijst van duurste wijken van het land. Pas op plek 58 vinden we de eerste niet-Amsterdamse wijk: Loosdrecht. Het is één van de plaatsen die profiteren van de gekte in de hoofdstad. Hoofdstedelingen cashen hun overwaarde en kiezen voor grote huizen met oprit en tuin in de regio rond Amsterdam, maar ook ver daarbuiten.
Hele land duurder
Dit blijkt volgens de onderzoekers ook uit het beeld van de prijsstijgingen. Huizen worden in het hele land rap duurder. De prijzen stegen het afgelopen jaar het hardst in Oosterbeek (Gelderland), de Zuidas (Amsterdam), Nieuwegein, Overtoomse Veld (Amsterdam) en in Súdwest-Fryslân. In 96 procent van de 3.086 wijken stegen de prijzen. Alleen in sommige krimpregio’s, veelal aan de randen van het land, dalen de prijzen.
Gemiddeld werd er vorig jaar 2.444,88 euro voor een vierkante meter woning betaald. Opvallend is dat de prijs van appartementen sneller is gestegen dan die van andere woningtypen. Als je de ontwikkeling sinds 1993 bekijkt, zie je dat de kloof tussen betaalbaar en duur steeds groter wordt.
Miljoenenbuurten
Het Elsevier-onderzoek komt overeen met eerdere berichten over stijgende huizenprijzen. Onlangs werd bekend dat bijvoorbeeld in de afgelopen vier jaar ook het aantal miljoenenbuurten sterk is toegenomen. In 53 buurten in Nederland zijn ‘miljoenenwoningen’ in de meerderheid. In 2014 was dit in slechts negen buurten het geval.
Volgens economen lopen de huizenprijzen dit jaar en volgend jaar nog flink op, maar minder hard dan de afgelopen jaren. Ondertussen blijft het aantal woningverkopen verder afnemen. Dat komt onder meer door vergrijzing en strengere hypotheekregels. Bovendien worden er te weinig woningen bijgebouwd, waardoor in Nederland al lange tijd woningnood heerst.
Bekijk in de video hieronder hoe je je slag slaat op de overspannen woningmarkt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUM
CBS: Minder vergunningen verstrekt om woningen te bouwen
Ondanks het enorme woningtekort hebben Nederlandse gemeenten in het eerste kwartaal van 2022 minder vergunningen verstrekt om huizen te bouwen. In de eerste maanden van 2022 ging het om 16.600 te bouwen woningen. Dat is bijna 13 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
ING: Aantal woningverkopen blijft zakken, prijzen blijven stijgen
De woningverkopen gaan gestaag bergafwaarts en zakken volgend jaar naar 195.000. Dat schrijft het economisch bureau van ING in een rapport over de woningmarkt. Volgens de economen zorgen de aanhoudende prijsstijgingen en het beperkte aanbod voor lagere woningverkopen. -
31
Woondemonstranten voeren nieuwe actie: ‘Huurders, weiger de huurverhoging te betalen’
De woonbeweging die in het najaar van 2021 grote demonstraties organiseerde, laat volgende week opnieuw van zich horen. Verschillende organisaties roepen huurders op om de aanstaande huurverhogingen niet te betalen. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
-
Kaart
Nederland is 44 miljoenenbuurten rijker: explosieve stijging dure huizen
In Nederland groeit het aantal huizen dat meer dan één miljoen euro waard is. In 2018 waren dat er liefst 34 procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit onderzoek van vastgoeddatabedrijf Calcasa. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
Kwestie van durven: met deze klustips kun je thuis zelf aan de slag (ook met twee linkerhanden)
Menig doe-het-zelver steekt in deze periode met veel vrije dagen de handen uit de mouwen. En dat is maar goed ook, want nu alle aannemers volgeboekt zijn, moeten we toch echt zelf aan de slag. Professioneel klusser Maarten Ouwendijk (57) geeft tips hoe je dat het best doet.