Kopers nieuwbouwhuizen moeten in Amsterdam vanaf nu zelf in hun huis wonen
Mensen die vanaf dinsdag een nog te bouwen of te transformeren woning kopen in Amsterdam, moeten daar zelf in gaan wonen. Met deze zelfwoonplicht wil de gemeente het duur verhuren van nieuwbouw voorkomen.
Delen per e-mail
Andere gemeenten onderzoeken ook de mogelijkheid van een woonplicht, zoals Eindhoven, Maastricht en Den Haag. De steden lopen voor op het kabinet dat kijkt of landelijke wetgeving met een dergelijke uitkomst haalbaar is.
De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (SP, bouwen) zegt dat woningen er zijn om in te wonen en niet dienen als verdienmodel. ,,Ik wil alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat Amsterdam een stad blijft waar iedereen kan wonen, ongeacht de dikte van je portemonnee.”
Erfpachtvoorwaarden
De maatregel geldt voor huizen die nog gebouwd moeten worden, zowel voor nieuwbouw als voor transformatie van bijvoorbeeld kantoren naar woningen. De zelfwoonplicht wordt opgenomen in de erfpachtvoorwaarden en gaat ook gelden voor de volgende koper.
Er zijn een paar uitzonderingen. Kopers mogen hun huis wel verhuren aan naaste familieleden en bij een verblijf in het buitenland. Ook mag een huis worden aangeboden als sociale of middeldure huurwoning (tot 1027 euro per maand).
Opkoopbescherming
Inmiddels heeft minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) een opkoopbescherming voor koopwoningen aangekondigd, waardoor het mogelijk wordt om ook de bestaande koopwoningen te beschermen tegen het duur doorverhuren.
Volgens wethouder Ivens is Amsterdam de eerste gemeente in Nederland die dit invoert. In het buitenland proberen steden ook de invloed van beleggers in te perken. Berlijn en Barcelona kochten zelf woningen op, in Engeland geldt een extra belasting voor de aankoop van tweede huizen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kabinet erkent: bouw en verduurzaming sociale huizen in gevaar
Op de lange termijn kunnen woningcorporaties niet genoeg huizen bouwen en verduurzamen om aan hun maatschappelijke taak te voldoen. De inmiddels omstreden verhuurdersheffing brengt ze financieel in de problemen. Dat blijkt uit een onderzoek dat drie ministeries en koepelvereniging Aedes hebben laten doen in opdracht van de Tweede Kamer. -
PREMIUM
Evelien (25) bevrijdt zich van beklemmende studentenkamer dankzij bijles
Een op de drie studenten geeft het leven tijdens de coronacrisis een zware onvoldoende, meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Evelien Scheffers (25) uit Rotterdam besloot het heft in eigen hand te nemen. Om even te kunnen ontsnappen uit haar kleine studentenkamer biedt ze bijles aan in ruil voor een plek om te studeren. -
Grote gemeenten willen landelijke hulp in strijd tegen huisjesmelkers
De regio's met de hoogste woningnood vragen om meer wettelijke instrumenten om huurexcessen aan te pakken. Dat stellen zeven wethouders in een rondgang van NRC. Ze vinden dat minister Kajsa Ollongren te weinig heeft gedaan om huisjesmelkers en de exorbitant hoge huren voor woningen aan te pakken. -
Mercedes-Benz EQA: elektrisch ‘instapmodel’ kost 49.995 euro en haalt ‘straks meer dan 500 kilometer’
Ook Mercedes-Benz meldt zich op het strijdveld vol compacte elektrische auto’s. De nieuwe EQA is de ‘batterijbroer’ van de bestaande GLA: hij komt al in de lente, kost minimaal 49.995 euro en krijgt later ‘een speciale versie die meer dan 500 kilometer per laadbeurt haalt’. -
Horeca blij dat avondklok niet geldt voor maaltijdbezorgers
De horecabranche is blij dat maaltijdbezorgers uitgezonderd worden van de door het kabinet beoogde avondklok. Dat laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Hij hoopt daarbij dat de aanscherping van de maatregelen het mogelijk maakt dat de regels snel weer versoepeld kunnen worden.
-
PREMIUM
Huizen in de Drechtsteden worden straks verwarmd met water uit de rivieren
Het warmtenet in de Drechtsteden groeit snel, niet alleen in Dordrecht, maar ook in Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht en Sliedrecht. Daar worden straks water uit de Rietbaan en Oude Maas en aardwarmtebronnen gebruikt om woningen te verwarmen. -
PREMIUM
Nieuwe opleiding moet voor meer jonge truckers zorgen: ‘Muziek aan en knallen’
Waar zijn ze toch, die vrachtwagenchauffeurs? Omdat er veel vraag is naar nieuwe handjes aan het stuur in de cabine, start een mbo-school in Alphen aan den Rijn een nieuwe opleiding. Die moet jongeren die dromen van een leven op de weg al jong helpen aan een groot rijbewijs. ,,Je helpt mensen, rijdt rond. Muziek aan, lekker knallen.” -
Niels (44): ‘Met deze energierekening hoef ik niet zuinig te zijn’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Niels Dekker (44) uit Naaldwijk.