Lagere energienota dankzij coronavirus
De uitbraak van het coronavirus heeft een gunstig bijeffect voor de energienota. Wereldwijd zijn de energieprijzen de afgelopen twee maanden gekelderd, zien prijsvergelijkers Gaslicht.com en Pricewise.
Als gevolg van de zorgen om het coronavirus en het milde winterweer heeft de wereldeconomie een klap gekregen en is de vraag naar energie flink gedaald. Lage energieprijzen zijn het resultaat: de stroomprijs ligt nu liefst 11,3 procent lager dan twee maanden terug. De gasprijzen kelderden 13,5 procent. ,,Dit zorgt voor een daling in de energiekosten van 25 euro voor stroom en 51 euro voor gas op jaarbasis”, stelt directeur Ben Woldring van Gaslicht.com.
Pricewise constateert dat de vaste prijzen voor gas bij de drie grootste energieleveranciers Eneco, Essent en Vattenfal niet sinds 2016 zo laag lagen en bij Eneco zelfs lager dan ooit. Het coronavirus heeft ‘grote gevolgen’ voor de economie, ziet directeur Hans de Kok. ,,Zo worden de industrie en transport veel stilgezet, waardoor er minder energie nodig is.” Het effect van de zachte winter is overigens nog groter. ,,Zo was januari 2020 de warmste januari ooit, in Nederland gemiddeld 6,2 graden.”
Uitgelezen moment
Vooral consumenten met een variabel energiecontract voor onbepaalde tijd kunnen profiteren, evenals huishoudens waar de vastgezette periode afloopt. Volgens Gaslicht.com kan een gemiddeld huishouden door het goedkoopste energiecontract af te sluiten nu wel 450 euro besparen. Dat is 76 euro (20 procent) meer dan twee maanden geleden. ,,De effecten van de weersomstandigheden en het coronavirus maken dit het uitgelezen moment voor consumenten om over te stappen”, stelt Ben Woldring van Gaslicht.com.
Al met al lijkt 2020 veel gunstiger uit te pakken voor de energierekening dan vorig jaar. Toen waren huishoudens dankzij diverse kabinetsmaatregelen honderden euro's meer kwijt. Dat leidde tot veel politiek tumult, met name toen het kabinet de verhoging eerst ontkende.
Tekst gaat verder na de foto
Transportkosten
Voor dit jaar is een deel van de verhogingen weer geschrapt. Per saldo betalen huishoudens daardoor gemiddeld 100 euro minder aan energiebelasting. Vattenfall, Eneco en Essent hielden bovendien per 1 januari hun variabele energietarieven gelijk en verhoogden deze niet. Gemiddeld werd levering van elektriciteit 5,8 procent goedkoper en gas 12,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Wel stegen de transportkosten met gemiddeld tien euro.
Al met al pakt de energienota dit jaar 170 euro voordeliger uit, aldus het Centraal Bureau voor Statistiek dinsdag. Dat is een verlaging van tien procent.
Bekijk hier alle video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
PREMIUM50
Op korte termijn dalen de energieprijzen, waar doe je als consument goed aan?
Nu Budget Energie als eerste de energieprijzen verlaagt tot onder het prijsplafond, verwachten experts dat meer leveranciers volgen. Waar zit je als klant het beste, in een snel veranderende markt? -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
2
Getest: dit is het beste matras
Wat is het beste matras? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Twee op de drie Nederlanders hebben geen flauw benul van energieverbruik
Energie voor het huis kost per jaar duizenden euro’s, maar twee op de drie Nederlanders weten het eigen verbruik niet.
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
-
-
PREMIUM73
Minder geld voor je zonnestroom zonder salderingsregeling, hoe erg is dat?
De Tweede Kamer stemt vanavond waarschijnlijk in met een plan om vanaf 2025 de salderingsregeling af te bouwen. Hoe erg is dat? -
PREMIUMeigen tuin eerst
Een boom planten in je tuin, waar moet je op letten? ‘Ga niet over één nacht ijs’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week: een boom planten in je de tuin.