Volledig scherm
Niels Aussems is een petitie gestart voor een eerlijker verdeelsysteem van sociale huurwoningen. © Corné Hannink Fotografie

‘Landelijke wachtlijst nodig voor huurhuizen’

woningnoodHet verdeelsysteem van sociale huurwoningen moet op de schop. Dankzij de woningnood en lange wachtlijsten past de regionale aanpak niet meer bij deze tijd. Dat vindt de Woonbond, die pleit voor een landelijke wachtlijst en één website. Koepelorganisatie van corporaties Aedes geeft toe dat een betere samenwerking nodig is en doet onderzoek naar de mogelijkheden. 

Quote

Wachtlijs­ten zijn geautomati­seerd. Dat hoeft toch niet zo duur te zijn? Het maakt me echt boos!

Niels Aussems

,,Bij de huidige wachttijden voor een woning horen andere regels”, zegt Marcel Trip van de Woonbond. ,,Je kunt nu nog niet zeggen waar je over vijf of zes jaar wil wonen. Als je een baan in een andere regio krijgt, moet je verhuizen en dan begin je weer op nul. Dat is geen goede zaak.”

De Woonbond staat niet alleen in de strijd voor een ‘eerlijker’ toewijzing van sociale woningen. Niels Aussems, 27 jaar uit Waalwijk, besloot onderzoek te doen naar de manier waarop woningzoekenden in Nederland een huis  krijgen toegewezen. Nu maakt hij naar eigen zeggen geregeld ‘lawaai’ bij provincies, gemeenten en woningcorporaties om het systeem te veranderen. Daarnaast is hij een online petitie begonnen. ,,Het is zo ondoorzichtig. Ieder zoekportaal, iedere woningcorporatie én iedere gemeente heeft z'n eigen regels. Bovendien ontvangen ze bijna allemaal veel geld van woningzoekenden, door jaarlijks geld te vragen om op de wachtlijst te staan.”

Inschrijftijd niet meenemen

Quote

Er zijn natuurlijk ook voordelen voor de regionale aanpak die nu bestaat

Tonny Dijkhuizen, Aedes

Zijn eigen situatie spreekt volgens Aussems boekdelen. ,,Ik ben 27 en vind het tijd om op eigen benen te staan en mijn ouderlijk huis te verlaten. Prioriteit is dat ik een baan vind. Maar de vraag die dan opdoemt: waar ga ik wonen? Ik sta nu acht jaar op de wachtlijst bij het zoekportaal Woning in Zicht van Midden-Brabant. Wat mij betreft kan ik ook ergens anders wonen. In Breda bijvoorbeeld, of in Hilversum.”

Inschrijven bij verschillende zoekportalen is echter geen optie. ,,Dat wordt veel te duur. Ik betaal nu, na lang aandringen dat de prijs omlaag moest, 8 euro per jaar. Nieuwe inschrijvingen lopen op tot 50 euro (in Amsterdam). Daarnaast rekenen woningcorporaties nog apart administratiekosten. Voor je het weet ben je honderden euro's kwijt en voor wat? Om op een wachtlijst te staan. Ik snap dat ze dat voor een paar jaar doen, maar met de huidige woningnood en wachttijden slaat het nergens op. Alles is geautomatiseerd, dat hoeft toch niet zo duur te zijn? Het maakt me echt boos!”

Geld terug

Het kan ook anders, weet Aussems. Hij heeft een excelbestand gemaakt met alle inschrijfkosten, verlengkosten en administratiekosten. De regio Eindhoven en Limburg springen in het oog omdat je daar gratis op de wachtlijst kunt staan. Volgens de Limburgs gedeputeerde Hans Teunissen omdat het vanwege de krimp belangrijk is om woningzoekenden in de provincie te houden, zo zei hij tegen radioprogramma Radar. Daarom is inschrijven ‘laagdrempelig’ gemaakt.

Een pleidooi voor een gratis systeem deelt de Woonbond overigens niet. ,,Dan komen de systeemkosten terecht bij de huurders, dat is ook niet de bedoeling. We denken wel dat het met één systeem veel goedkoper kan”, aldus Marcel Trip. ,,Dan zou het voor woningzoekenden in ieder geval minder geld gaan kosten.”

Één systeem niet eenvoudig

Koepelorganisatie van woningcorporaties Aedes heeft al toegezegd te willen kijken naar een betere samenwerking bij woningtoewijzing. Een landelijke website is een van de mogelijkheden. Het gelijktrekken van de inschrijving en inschrijfkosten valt ook onder het onderzoek. ,,Er zijn natuurlijk ook voordelen voor de regionale aanpak die nu bestaat”, zegt Tonny Dijkhuizen namens Aedes. ,,De woningmarkt in Amsterdam is totaal verschillend van die in Apeldoorn of Appingedam. Ook verschillen afspraken over de manier van woonruimteverdeling per gemeente of regio. Dit geldt ook voor wie er wel of geen voorrang krijgt. Het samenvoegen van het aanbod van sociale huurwoningen in Nederland lijkt eenvoudig, maar een landelijk systeem moet ook recht doen aan deze lokale en regionale afspraken.”

Eind dit jaar moet het onderzoek van woningcorporaties naar een betere samenwerking en een mogelijk landelijk systeem zijn afgerond. 

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat in Zeeland woningzoekenden hun geld terugkrijgen als ze na drie jaar geen woning krijgen toegewezen. Dat klopt niet.