‘Landelijke wachtlijst nodig voor huurhuizen’
woningnoodHet verdeelsysteem van sociale huurwoningen moet op de schop. Dankzij de woningnood en lange wachtlijsten past de regionale aanpak niet meer bij deze tijd. Dat vindt de Woonbond, die pleit voor een landelijke wachtlijst en één website. Koepelorganisatie van corporaties Aedes geeft toe dat een betere samenwerking nodig is en doet onderzoek naar de mogelijkheden.
Wachtlijsten zijn geautomatiseerd. Dat hoeft toch niet zo duur te zijn? Het maakt me echt boos!
,,Bij de huidige wachttijden voor een woning horen andere regels”, zegt Marcel Trip van de Woonbond. ,,Je kunt nu nog niet zeggen waar je over vijf of zes jaar wil wonen. Als je een baan in een andere regio krijgt, moet je verhuizen en dan begin je weer op nul. Dat is geen goede zaak.”
De Woonbond staat niet alleen in de strijd voor een ‘eerlijker’ toewijzing van sociale woningen. Niels Aussems, 27 jaar uit Waalwijk, besloot onderzoek te doen naar de manier waarop woningzoekenden in Nederland een huis krijgen toegewezen. Nu maakt hij naar eigen zeggen geregeld ‘lawaai’ bij provincies, gemeenten en woningcorporaties om het systeem te veranderen. Daarnaast is hij een online petitie begonnen. ,,Het is zo ondoorzichtig. Ieder zoekportaal, iedere woningcorporatie én iedere gemeente heeft z'n eigen regels. Bovendien ontvangen ze bijna allemaal veel geld van woningzoekenden, door jaarlijks geld te vragen om op de wachtlijst te staan.”
Inschrijftijd niet meenemen
Er zijn natuurlijk ook voordelen voor de regionale aanpak die nu bestaat
Zijn eigen situatie spreekt volgens Aussems boekdelen. ,,Ik ben 27 en vind het tijd om op eigen benen te staan en mijn ouderlijk huis te verlaten. Prioriteit is dat ik een baan vind. Maar de vraag die dan opdoemt: waar ga ik wonen? Ik sta nu acht jaar op de wachtlijst bij het zoekportaal Woning in Zicht van Midden-Brabant. Wat mij betreft kan ik ook ergens anders wonen. In Breda bijvoorbeeld, of in Hilversum.”
Inschrijven bij verschillende zoekportalen is echter geen optie. ,,Dat wordt veel te duur. Ik betaal nu, na lang aandringen dat de prijs omlaag moest, 8 euro per jaar. Nieuwe inschrijvingen lopen op tot 50 euro (in Amsterdam). Daarnaast rekenen woningcorporaties nog apart administratiekosten. Voor je het weet ben je honderden euro's kwijt en voor wat? Om op een wachtlijst te staan. Ik snap dat ze dat voor een paar jaar doen, maar met de huidige woningnood en wachttijden slaat het nergens op. Alles is geautomatiseerd, dat hoeft toch niet zo duur te zijn? Het maakt me echt boos!”
Geld terug
Het kan ook anders, weet Aussems. Hij heeft een excelbestand gemaakt met alle inschrijfkosten, verlengkosten en administratiekosten. De regio Eindhoven en Limburg springen in het oog omdat je daar gratis op de wachtlijst kunt staan. Volgens de Limburgs gedeputeerde Hans Teunissen omdat het vanwege de krimp belangrijk is om woningzoekenden in de provincie te houden, zo zei hij tegen radioprogramma Radar. Daarom is inschrijven ‘laagdrempelig’ gemaakt.
Een pleidooi voor een gratis systeem deelt de Woonbond overigens niet. ,,Dan komen de systeemkosten terecht bij de huurders, dat is ook niet de bedoeling. We denken wel dat het met één systeem veel goedkoper kan”, aldus Marcel Trip. ,,Dan zou het voor woningzoekenden in ieder geval minder geld gaan kosten.”
Één systeem niet eenvoudig
Koepelorganisatie van woningcorporaties Aedes heeft al toegezegd te willen kijken naar een betere samenwerking bij woningtoewijzing. Een landelijke website is een van de mogelijkheden. Het gelijktrekken van de inschrijving en inschrijfkosten valt ook onder het onderzoek. ,,Er zijn natuurlijk ook voordelen voor de regionale aanpak die nu bestaat”, zegt Tonny Dijkhuizen namens Aedes. ,,De woningmarkt in Amsterdam is totaal verschillend van die in Apeldoorn of Appingedam. Ook verschillen afspraken over de manier van woonruimteverdeling per gemeente of regio. Dit geldt ook voor wie er wel of geen voorrang krijgt. Het samenvoegen van het aanbod van sociale huurwoningen in Nederland lijkt eenvoudig, maar een landelijk systeem moet ook recht doen aan deze lokale en regionale afspraken.”
Eind dit jaar moet het onderzoek van woningcorporaties naar een betere samenwerking en een mogelijk landelijk systeem zijn afgerond.
Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat in Zeeland woningzoekenden hun geld terugkrijgen als ze na drie jaar geen woning krijgen toegewezen. Dat klopt niet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Woningtekort blijft nog tot zeker 2030 groot probleem
De woningnood waar we momenteel in Nederland mee te kampen hebben blijft nog zeker tien jaar duren. In 2030 zijn er nog steeds 200.000 woningen te weinig. Met name in de Randstad blijft de situatie nijpend. Dat blijkt uit onderzoek van ABF Research in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Drastisch anders tuinieren: 'Weg met gazons, perkplanten en andere waterslurpers’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week: planten die goed tegen droogte kunnen. -
Meeste huurders sociale woningbouw zien huur minder hard stijgen
De huur gaat vanaf 1 juli bij iedereen die in een huis van een corporatie woont omhoog, maar bij de meeste bewoners stijgt de huur minder hard dan de laatste jaren. Uit een enquête van koepelorganisatie Aedes onder 228 woningcorporaties blijkt dat de huur gemiddeld stijgt met het inflatiepercentage van 1,6 procent (peilmaand november 2018). Huurders hebben dat te danken aan een akkoord tussen de Woonbond en Aedes in december vorig jaar. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
33
Woondemonstranten voeren nieuwe actie: ‘Huurders, weiger de huurverhoging te betalen’
De woonbeweging die in het najaar van 2021 grote demonstraties organiseerde, laat volgende week opnieuw van zich horen. Verschillende organisaties roepen huurders op om de aanstaande huurverhogingen niet te betalen. -
PREMIUM
Extreme woningnood, maar in Utrecht staan 1500 panden leeg: ‘Dwing verhuur af met boetes’
Zo‘n 1500 woningen in Utrecht staan leeg. Met het oog op de huidige crisis vinden tien Utrechtse fracties in de gemeenteraad dat niet kunnen. Daarom willen ze eigenaren door middel van bijvoorbeeld boetes kunnen dwingen om hun panden te laten bewonen.