Aannemers hebben het momenteel razend druk en ze moeten de verhogingen van prijsmateriaal doorrekenen aan hun klanten. De levertijden zijn daarnaast fors opgelopen.
Volledig scherm
PREMIUM
Aannemers hebben het momenteel razend druk en ze moeten de verhogingen van prijsmateriaal doorrekenen aan hun klanten. De levertijden zijn daarnaast fors opgelopen. © Hollandse Hoogte / ANP XTRA

Lange wachttijden en hoge prijzen in de bouw: 'Er wordt al gewerkt met oorlogsclausules’

De bouw en verbouw van woningen stagneert dankzij hoge prijzen, een tekort aan vakmensen en leverproblemen van essentiële materialen. Wie een huis wil bouwen of verbouwen heeft een lange adem nodig en een gevulde portemonnee. 

86 reacties

 • H.T. Rosendahl

  3 dagen geleden
  De jeugd weet niet met geld om te gaan snel verdienen uitgeven en niet sparen.Wij begonnen met 15 a 16 jaar te werken 6 dagen in de week om een vak te leren. Niet iedereen kon studeren want daar was geen geld voor. Tevens werd van onze premie de aow en eventueel pensioen voor onze ouders betaald. Nu wil de jeugd dat niet meer. Wij hebben flink moeten buffelen om een huis te kunnen kopen en na 40 jaar afbetalen houden we nu een reserve over. En dan wordt er nu gezegd de rijke ouderen.
 • Sina Hogeboom

  6 dagen geleden
  Die hoge prijzen is niet erg jeugd verdiend geld als water kunnen zich van alles veroorloven geen beklag meer als oudere!!En ook niet als ze lang moeten wachten ook geen beklag mee iedereen wil tegenwoordig een koophuis!!
 • Christa Tache

  1 week geleden
  Daniel ik heb zelf een kantoorbaan. Ik kijk niet neer maar haal de bouw meer op. Het is zwaar onderschat dat iedereen met handen kan werken en hoe zwaar het is. En de lonen daar zijn afgelopen jaren minder geworden. Het is in ieder geval onterecht dat je met kantoorwerk meer verdienend. Met studie of zonder. Omdat je ook in de bouw moet leren en inzicht moet hebben. Het duurt jaren voor je kan zeggen dat je het vak beheerst. We kijken niet neer maar verschil in waardering is wel groot.
 • Daniel Meijgaarden

  1 week geleden
  Apart dat een deel van de reacties hier neerkijkt op een kantoorbaan, en jongeren de schuld geeft dat ze niet willen werken. Het is de vorige generatie die zo vroeg mogelijk met pensioen ging, terwijl wij tot 73 door moeten. Denk eerst aan oplossingen en stop met neerkijken op een baan die je zelf niet begrijpt. Ik geef fiscaal advies en heb daar hard voor moeten studeren omdat de oudere generatie dat systeem zo ingewikkeld heeft gemaakt, met als gevolg dat er graag gebruik van wordt gemaakt.
 • Petra Stokman-Rietveldt

  1 week geleden
  Gewoon alle onnodige verbouwingen die puur om luxe te verruimen zijn afzeggen, dan zal hopelijk 't werk voor die bouwers erg afnemen, kunnen ze gaan miauwen dat ze NX te doen hebben. En u houd geld over voor leuke uitjes.