Rookmelders moeten soms ook worden schoongemaakt.
Volledig scherm
Rookmelders moeten soms ook worden schoongemaakt. © Getty Images/Tetra images RF

Last van piepende rookmelders? Maak ze af en toe goed schoon

schoonmaaktip van de weekHet huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Vandaag: rookmelders en brandblussers.

4 reacties

 • Jules Leenders - Stein

  4 maanden geleden
  Stofzuigers en elektronica gaan slecht samen. De stofdeeltjes die door de buis en slang van de stofzuiger gaan, geven deze een statische lading. Deze statische lading kan overspringen op de elektronica waardoor deze kapot gaat. Maak liever gebruik van een busje perslucht, al zou ik dat ook afraden bij een rookmelder. Stof in de sensor kan de werking nadelig beïnvloeden. Bij stoffige klussen dek je je rookmelder af, en na een jaar of 10 moet je hem toch vervangen.
 • Jeroen Geurtsen

  4 maanden geleden
  Aanvullend advies: als er een kabel naar toe gaat door het plafond, zorg dat je een gaatje goed dicht kit. Bij mij ging het rookalarm vaak af, tot ik ontdekte dat dit een favoriet plekje was voor een klein spinnetje dat van bovenuit het plafond kwam.
 • van Bergen

  4 maanden geleden
  Plaats de rookmelder ook noooooit in een hoek . .
 • Marcel van Zelf

  4 maanden geleden
  Open maken en met een borstel stofzuigen is niet bepaald slim, en de druk van de brandblusser zegt niets over de inhoud van de blusser, alleen over de heersende druk. In veruit de meeste huishoudens met een brandblusser, is de inzettermijn ruim overschreden. Dit betekent meestal dat het blusmiddel niet meer bruikbaar is. Laat een brandblusser altijd controleren als de inzettermijn verstreken is, anders heb je er straks weinig tot niets aan.