Last van piepende rookmelders? Maak ze af en toe goed schoon
schoonmaaktip van de weekHet huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Vandaag: rookmelders en brandblussers.
Misschien niet een alledaagse huishoudklus, maar Marja wil er toch graag het een en ander over kwijt. ,,Een paar weken geleden heb ik mijn brandmelder vakkundig weten te slopen omdat hij bij het minste of geringste begon te piepen. Daarna werd ik erop geattendeerd dat ik hem ook af toe moet schoonmaken. Eerlijk gezegd had ik daar zelf nog niet eens aan gedacht.”
Overigens heeft de schoonmaakgoeroe, bekend van het tv-programma Hoe schoon is jouw huis, alweer nieuwe rookmelders aangeschaft. ,,Ik vind het wel belangrijk dat ik er een heb, ja, natuurlijk!”
Plaats de brandmelder niet:
- bij een ventilator of ventilatieopening
- boven de verwarming
- op tochtige plekken
- in de stoom/damp van een kooktoestel of vaatwasser. Lukt dit niet, plaats dan een thermische melder
- in de badkamer. Staat er in de badkamer apparatuur die brand kan veroorzaken (bijvoorbeeld een wasdroger), plaats dan een rookmelder in de gang of overloop aan het plafond op 50 cm afstand van de badkamerdeur en op 50 cm afstand van omliggende muren.
Voor meer tips over rookmelders, ga naar de website van de brandweer.
Afnemen met vochtige doek
,,Je zou misschien zeggen ‘wat moet je er mee’, maar het is toch wel zo goed om hem één keer per maand schoon te maken met een vochtige doek. Dat wil zeggen: even aan de buitenkant afnemen. Gebruik geen schoonmaakmiddelen, want die kunnen de gevoelige onderdelen van de rookmelder beschadigen.”
Twee keer per jaar pak je wat groter uit. ,,Dan maak je hem open en maak je hem schoon met de stofzuiger. Neem het opzetstuk met de borstel, die je als het goed is ook voor de lampenkappen gebruikt. In de binnenkant van rookmelders gaan stof en kleine vliegen zitten. Mogelijk is dat de reden dat hij bij mij al ging piepen als ik een eitje bakte. Stel dat hij vals alarm geeft als je al in bed ligt, nou daar wordt niemand blij van.”
De brandblusser controleren
,,Nu je toch bezig bent je huis wat brandveiliger te maken, moet je ook even naar de brandblusser kijken. In cafés en restaurants worden de brandblussers onderhouden door professionals. Meestal doen die er een sticker op als hij is gecontroleerd. Privé is er geen onderhoudsplicht, maar het is wel zo fijn dat je hem kunt gebruiken als je hem nodig hebt. Bijvoorbeeld als de vlam in de pan is geslagen. Je weet toch dat je dat nooit met water moet blussen, hè!”
Met een beetje geluk heeft de brandblusser een manometer, waarmee de druk wordt weergegeven. ,,Als de naald van de meter in het groen staat, dan is het goed. Er is dan genoeg druk om hem leeg te spuiten. Als dat niet zo is, moet je hem na laten kijken of vervangen. Niet zomaar weggooien, maar afvoeren als klein chemisch afval. Dan kan hij worden gerecycled. Ga naar het lokale milieupark", raadt Marja aan. ,,Wist je trouwens dat je in sommige Europese landen ook een brandblusser in de auto moet hebben? Misschien wel even goed om erbij te vermelden, want veel mensen zullen het niet weten.”
Ook dit soort klussen horen bij het huishouden, benadrukt Marja. ,,Net als het schoonhouden van de afzuigers in de wc en de badkamer. Dat kun je gerust iedere maand doen. Je zal verbaasd zijn wat een vuil daar in zit. Zeker in de wc. Ga dus niet met allerlei deo's en luchtverfrissers werken. Dat camoufleert alleen maar. Afzuigsystemen schoonhouden is fris, gezond én veilig. In heel wat huizen waar ik heb schoongemaakt ontstonden onveilige situaties. Door schade en schande ben ik wijzer geworden.”
Bekijk hieronder nog meer schoonmaaktips van Marja Middeldorp:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video14
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
PREMIUMmet tips
‘Elektricien’ rekent voor halfuurtje werk ruim 3000 euro: ‘Niet veel later was telefoonnummer uit de lucht’
Vermoedelijk gebeurt het veel vaker dan we denken, zegt ook de politie. Mensen die bij een probleem met elektra, verwarming of water googelen naar hulp en zonder dat ze het weten uitkomen bij malafide bedrijven. Het overkwam Frank (66) en Lotte (77) uit Nieuwegein ook. -
Schoonmaaktip van de Week
Kunnen de gordijnen gewoon in de wasmachine?
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Vandaag: de gordijnen wassen. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.
-
Schoonmaaktip van de week
De bank en stoelen schoonmaken in drie stappen: ‘Gebruik shampoo’
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Vandaag: het zitmeubilair een beurt geven. -
-
-
69
Huizenmarkt stort verder in, volgens ABN: ‘Prijzen dalen sneller dan verwacht’
De dip op de woningmarkt wordt een diep dal. ABN Amro stelt de verwachting voor dit jaar fors naar beneden bij. Dit jaar verliezen koophuizen 6 procent van hun waarde en volgend jaar nog eens 4 procent. -
Woningbouw valt hard terug door hogere rentes en stikstoftegenvaller
Bouwbedrijven in Nederland leveren dit en volgend jaar bijna een tiende minder woningen op dan vorig jaar, verwacht het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De gestegen kosten voor bouwmaterialen en hogere rentes zetten volgens het onafhankelijke onderzoeksbureau een rem op de bouw. Daarnaast kregen bouwers eind 2022 te maken met een stikstoftegenvaller die waarschijnlijk meespeelt in de krimp.
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJules Leenders - Stein
Jeroen Geurtsen
van Bergen