Caspar Huurdeman
Volledig scherm
© Caspar Huurdeman

Leencapaciteit huizenkopers onder druk door almaar stijgende hypotheekrente

De gemiddelde hypotheekrente blijft stijgen en is al boven het niveau van vijf jaar geleden. Voor huizenkopers die de rente lang willen vastleggen (zonder NHG) zijn er bijna geen hypotheken onder de 3 procent meer te vinden. De leencapaciteit komt onder druk te staan.

26 reacties

 • Maarten Dijkerman

  2 maanden geleden
  die hele huizenmarkt klapt dadelijk een keer want de hypotheken zijn niet meer op te brengen bij nog meer stijgende kosten gaan hoop failliet dadelijk komen allemaal in een trailer parc aan de rand vd.stad.of terug naar papa/mama want door de stress ook ondertussen gescheiden.
 • Maarten Dijkerman

  2 maanden geleden
  die hele huizen markt gaat dadelijk heus wel klappen want de hypotheken kunnen dadelijk niet meer
 • Maria Yvonne Franssen

  2 maanden geleden
  Het tekort aan woningen is alleen maar toegenomen dus de vraag kan alleen maar zijn gestegen. De daling van de verkoop kan daarom nú alléén worden veroorzaakt door de stijging van de hypotheekrente, onzekerheid en hoge inflatie. Een huis van gemiddeld 498.000 € is m.i. extreem duur: in Guldens spreekt men dan over een rijtjeshuis van ca. 1 miljoen Guldens! NB: 1% stijging hypotheekrente betekent globaal: 5.000 € stijging rentelast per jaar! Jan Modaal kan dit echt niet meer opbrengen. 🍞🍽🤔
 • Christopher leenders

  2 maanden geleden
  in 1980 toen ik mij huis kocht was de rente 13.5 % huis koste toen 42.790$ (31.523 Euro) een jaar later ging the rente naar 18.5 % dat bleef zo een jaartje voordat de rente terug viel naar +/-10 % nu is mijn huis 750.000 $ waard (552.000euro) de rente klimt hier ook naar bijna 3% .Alleen een bank mag je maar 75% van de huis waarde lenen, je moet op zijn minst 25% down payment hebben . je mag wel je huis op ieder moment afbetalen als je het kan doen Christopher Leenders
 • C.J.H. PIETERSE

  2 maanden geleden
  Voor de duidelijkheid: in m'n vorige reactie schreef ik: "Ja, dan zou ik ook kiezen voor 20 jaar vast!" Ik bedoelde 20 jaar vast + minder dan 3% rente, niet het bijna dubbele ervan. Een looptijd v. 20 jaar vast is op zichzelf natuurlijk ook absurd, behalve voor degenen die daarvan profiteren. De algehele econom. situatie is immers altijd aan verandering onderhevig; daaraan wordt van alles gekoppeld. Maar de regering zou wel betrouwbaar moeten zijn; die verandert soms onverwacht de spelregels...!