Lekkage op zolder door stuifsneeuw: ‘Pas op voor dooi’
Nooit eerder lekkage gehad en nu staan er ineens vier emmers op zolder. Paniek, bel de dakdekker! Maar die haalt zijn schouders op. „Komt door de sneeuw, is niks aan te doen.” Toch wordt er ook gewaarschuwd voor de effecten van dooi na het weekend.
Ja, er komen behoorlijk wat telefoontjes binnen, zegt Luuk Drosten van dakdekkersbedrijf Nijmeijer. „Er zijn veel mensen met lekkage. Ik heb alleen maandag al acht telefoontjes gehad. Dat komt door die jachtsneeuw, hè, die waait overal onder.” Poederfijne sneeuw die in de harde wind alle kanten op waait. „Die is zo extreem, die gaat overal tussen zitten.” En wat doet een dakdekker dan met zo’n telefoontje? Niks eigenlijk. „Het is een eenmalige lekkage. Ik vraag meestal, hebt u dit ook als het regent? Meestal is dat niet zo. Dan is er ook geen probleem.”
Volgens verzekeraar Interpolis zijn er tussen zondag en donderdag zo'n 1500 schadeclaims ingediend tegen schade aan huis ontstaan door sneeuw of ijs. De verwachting is dat na het weekend het aantal schademeldingen verder kan toenemen omdat tijdens de dooi meer lekkages ontstaan.
Op de gekste plekken
De sneeuw van de laatste dagen, gecombineerd met de harde wind, maakt vooral bij oudere, minder goed aansluitende pannendaken dat er nu op de gekste plekken sneeuw onder de pannen ligt. Als die gaat smelten, bijvoorbeeld omdat de verwarming op zolder aan staat of omdat de open haard wordt aangestoken, zoekt het water de snelste weg naar beneden. Dat kan naar binnen zijn. „Er is ook niet zoveel aan te doen. Na de dooi, is het weer weg”, zegt Drosten.
Met een laddertje op het dak is voor ons nu ook niet verantwoord
„Je moet gewoon rustig afwachten, dan droogt het wel weer op. Vochtplekken kan je wegwerken.” Het is lastig maar geen groot probleem. Bovendien kunnen de dakdekkers ook niks. „We kunnen nu toch het dak niet op. Wij moeten ook wachten tot het dooit. Heb je daarna bij een regenbui alsnog opnieuw lekkage, dán is er iets niet goed en moet je bellen.”
Verzekering
Vandaag en morgen vriest het nog behoorlijk. Vooral leidingen in onverwarmde ruimtes als de kelder en de schuur kunnen bevriezen, beaamt Rianne Veerman, verzekeringsexpert bij vergelijkingssite Independer.nl. ,,Misschien komt het dit jaar wel iets minder voor omdat mensen over het algemeen thuis zijn. Eerdere jaren kregen we veel meldingen en vragen als mensen terugkwamen van wintersport. Dan had hun verwarming de hele week uit gestaan.”
Als het huis goed is onderhouden, ben je in principe verzekerd tegen vriesschade via de opstalverzekering, zegt Veerman. ,,De verzekeraar schakelt een expert in die bepaalt of gebrek aan onderhoud een rol heeft gespeeld bij de schade. Als er schade is aan meubilair dankzij de lekkage, moet je de inboedelverzekeraar inschakelen.”
Bekijk hier onze trending nieuwsvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Maak de zonnepanelen sneeuwvrij en meer wintertips voor huis en tuin
Nu de winterkou Nederland zeldzaam hard treft, is het een mooi moment om thuis de handen uit de mouwen te steken. Is het te laat om de buitenplanten te redden? En hoe slaag je er in om juist je voordeel te doen bij deze koudegolf? Enkele experts aan het woord. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
48
Huizenkoper heeft geen flauw benul van funderingsproblemen: ‘Zorgwekkend’
Eén op de vier woningen van vóór 1970 krijgt te maken met funderingsproblemen, maar bij de aankoop van die huizen wordt het onderwerp gemeden. De risico's liggen dan bij de koper. -
107
Budget Energie verlaagt als eerste energieprijzen tot onder het energieplafond
Energiebedrijf Budget Energie verlaagt als eerste energiebedrijf de tarieven tot onder het energieplafond van de overheid. Nieuwe klanten kunnen direct profiteren van goedkoper stroom en gas. -
PREMIUM16
Grote verschillen in afvalbelasting per gemeente: ‘Je kan je afvragen hoe eerlijk dat is’
Binnenkort ploft-ie weer op de deurmat: de rekening van de gemeente. We betalen belasting voor schoon water, veilige dijken én om ons afval af te voeren en te verwerken. De hoogte van deze heffing verschilt sterk per gemeente: in Den Helder betaalt een gezin 162 euro meer dan in Rhenen. Maar waarom eigenlijk?
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
PREMIUM
De huren bevriezen, maximale huurverhoging én huurverlaging: zo zit het
De VVD heeft gisteren opeens voor een motie gestemd om de huren van sociale woningen dit jaar te bevriezen. Een oproep aan het kabinet van de SP, GroenLinks en PvdA kreeg daardoor steun van een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. Als de motie wordt uitgevoerd, krijgen alle huurders van een sociale huurwoning géén verhoging in juli. Hoe zit het? -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.