Levering zonnepanelen stagneert door tekort aan omvormers
Huishoudens die zonnepanelen op hun dak willen, moeten geduld hebben. Door een tekort aan omvormers is de wachttijd lang. Zonnepaneelleveranciers kunnen de grote vraag niet aan en moeten soms hun prijs verhogen.
Bedrijven die zonnepanelen installeren, hebben momenteel goud in handen vanwege de hoge energieprijs. Nederlandse huishoudens investeren in groten getale in gratis stroom, omdat fossiele brandstoffen zo duur zijn geworden.
Nederland is mede dankzij de salderingsregeling (je mag de stroomopbrengst wegstrepen tegen het verbruik) de snelstgroeiende markt van Europa. Het aantal huizen met zonnepanelen op het dak groeit richting de 2 miljoen, dat is bijna een op de vier woningen.
Omvormers essentieel
,,De vraag was al hoog, maar die is dankzij de structureel hoge energieprijzen verder gestegen”, zegt marktonderzoeker Steven Heshusius van Dutch New Energy Research. ,,Normaal gesproken is er een seizoenseffect als de zon in het voorjaar meer gaat schijnen, maar de vraag is nu echt geëxplodeerd. Er lijken genoeg zonnepanelen te zijn, maar de aanvoer van omvormers is een probleem, omdat daar chips in zitten die regelen dat de stroom van het zonnepaneel wordt omgevormd naar de stroom die uit het stopcontact komt. De grondstoffen voor chips zijn schaars en dan ontstaat er een tekort.”
Het resulteert in langere wachttijden voor consumenten. ,,De afgelopen jaren konden wij zonnepanelen binnen zes weken na aanvraag installeren”, zegt Maartje van Engelen van leverancier Sungevity. ,,Bij een normaal zonnepanelensysteem dat niet met schaduwvorming te maken heeft, is dat nu tien weken. Systemen met omvormers per paneel leggen we nu pas na veertien weken. We hoeven geen hogere prijzen te rekenen, maar informeren onze klanten wel over de langere wachttijden.”
Lockdowns in China
Ook brancheorganisatie Techniek Nederland bevestigt het tekort aan omvormers. ,,Microchips en andere grondstoffen zijn helaas schaars, terwijl de vraag wereldwijd toeneemt”, zegt woordvoerder Dick Reijman. ,,Daar komt bij dat de meeste omvormers afkomstig zijn uit China, waar nieuwe lockdowns van kracht zijn in verband met het coronavirus.”
Voor particulieren en bedrijven die duurzame energie willen opwekken, zijn de leveringsproblemen teleurstellend, stelt Reijman. ,,Maar ondanks de huidige vertraging blijft het met het oog op de langere termijn zinvol en verstandig om zonnepanelen te overwegen en te bestellen. De groei van het aantal zonnepanelen blijft alle verwachtingen overtreffen.”
De energietransitie is volgens onderzoeker Heshusius niet in gevaar. ,,Aanhoudende tekorten zitten wel een versnelling in de weg”, formuleert hij voorzichtig. Sungevity probeert creatief om te gaan met de situatie en kiest voor andere aanvoerlijnen. ,,Schepen uit China doen er momenteel langer over om goederen naar Europa te vervoeren, daarom zijn wij een proef gestart om het materiaal per trein te vervoeren", aldus Van Engelen. ,,Dat is wel spannend, want de trein moet om Rusland heen rijden vanwege de oorlog die het land is begonnen in Oekraïne.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Zonnepanelen stuk goedkoper, kabinet wil per 1 januari af van btw
Het kabinet wil de btw op de levering en installatie van zonnepanelen op of bij woningen per 1 januari 2023 terugbrengen naar nul. Nu geldt nog een btw-tarief van 21 procent, dus de ingreep kan huizenbezitters honderden euro’s voordeel opleveren. -
PREMIUMmet video16
Experts waarschuwen: Verduurzaming appartementen zit in het slop
Honderdduizenden Nederlanders in appartementen slagen er niet in om energiebesparende maatregelen te nemen. Daardoor blijven zij vaak veroordeeld tot hoge energierekeningen. -
Nederlanders willen massaal van het gas vanwege oorlog in Oekraïne
Nu de energieprijzen opnieuw hard stijgen, zijn veel huishoudens als een razende met het verduurzamen van hun woning aan de slag gegaan. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie is met de juiste maatregelen binnen een jaar een besparing van 5 miljard kuub gas mogelijk, ongeveer de hoeveelheid die uit Rusland wordt geïmporteerd. -
Dit zijn de regels voor huurverhogingen per 1 juli
Bewoners van huurhuizen zien vanaf 1 juli de jaarlijkse huurprijsverhoging tegemoet. Ze hebben daar als het goed is bericht over gekregen van hun verhuurder. Die heeft zich bij de huurverhoging aan een aantal regels te houden. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
PREMIUM1
Op vakantie? Zo maak je het inbrekers lastig
Met de naderende zomervakantie zijn niet alleen badmeesters extra actief: ook inbrekers slaan graag hun slag. Hoe voorkom je dat je huis wordt leeggeroofd? -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10.