Volledig scherm
PREMIUM
Susanne Rethans © Michiel Spijkers

Liefde kun je leren

Geloven in de liefdeZe verliet haar man voor een ander en werd vervolgens zelf verlaten. Journalist/schrijver/columnist Suzanne Rethans (45) zag de liefde in al haar gedaanten. En gelooft er weer in.

Geloof jij nog wel in de liefde, vragen mensen me soms. Bijna zes jaar geleden ben ik gescheiden omdat ik verliefd werd op iemand anders. En niet zomaar verliefd, nee, dit was Echte Liefde. Vier jaar later verliet hij mij. Het gezinsleven met de drie kinderen die ik achter me aan sleepte, beviel hem niet zo. Een volkomen legitieme reden, want het valt ook niet mee, de kinderen van een ander. Zeker als die je niet goed gezind zijn. Wat ook weer heel logisch was, want hallo zeg, hij had wel hun moeder weggekaapt.

Mijn huwelijk liep na dertien jaar stuk op vanzelfsprekendheid. Zelfs de ergernissen waren normaal geworden. Ruzie hadden we zelden, maar om nu te zeggen dat we verbonden waren, een team… Nee, we deelden de piektijden in het gezin, niet de vrolijkste momenten. We lieten ’s avonds om 11 uur de hond uit, waarna we series keken. Doordeweeks waren we ’s avonds elkaars oppas en in het weekend gingen we op of kregen we bezoek. Zelfs de vakanties deelden we met familie en vrienden, waardoor we nóg niet alleen waren.