Lisa heeft woning uit 1906 gasvrij laten maken: ‘Doodeng, maar niet ingewikkeld’
De artikelen met tips om huizen te verduurzamen vliegen je om de oren, maar toch blijft het voor veel mensen spannend of gedoe om groene stappen te zetten. Lisa Veenstra zocht hulp en heeft nu een aardgasvrije bovenwoning uit 1906.
,,Je moet wel onder een steen leven als je niet ziet dat we een andere kant op moeten”, stelt Veenstra uit Den Haag. Ze zei het nog voordat de energiecrisis was uitgebroken en de gasprijzen door het dak gingen. Die extra motivatie om haar woning te verduurzamen had ze niet eens nodig. ,,Maar ik snap dat sommige gezinnen zeggen: ik kan het niet betalen om mijn huis van het gas te halen. Je portemonnee moet ook dat wel toelaten.”
Buiten dat vond ze het ‘doodeng’ om nieuwe groene stappen te zetten. Zeker toen ze na een scheiding met twee kinderen in een appartement terechtkwam. Ze vond hulp bij ThuisBaas, een initiatief van Urgenda, de klimaatstichting die bekend is omdat het een rechtszaak van de Nederlandse staat heeft gewonnen. De overheid moet dankzij die uitspraak veel meer doen om de klimaatverandering af te remmen.
Toen we eenmaal bezig waren met berekeningen, werd me duidelijk dat het helemaal niet zo ingewikkeld is
Gasloos toegankelijker dan gedacht
,,Ze stelden me gerust en trokken me snel over de streep om mijn huis gasloos te maken. Na het laatste klimaatrapport dat uitkwam, wist ik dat ik de goede keuze had gemaakt. Doe ik het niet voor mezelf, dan voor mijn kinderen. Of de triljoen kinderen die nog komen op deze aardbol. Toen we eenmaal bezig waren met berekeningen, werd me duidelijk dat het helemaal niet zo ingewikkeld is. Zo toegankelijk had ik het niet voorzien.”
Veenstra verhuisde van een tussenwoning naar een bovenwoning. ,,Een huis met één verdieping haal je makkelijker van het gas af. Het huis was totaal uitgewoond toen ik de sleutel kreeg, daardoor kon ik het ook kopen. Nu zijn we aan het verbouwen. We isoleren het zo goed mogelijk, natuurlijk. Na berekeningen door ThuisBaas heb ik gekozen voor een elektrische vloerverwarming. Voor warm douchewater heb ik een elektrische geiser en in de keuken een kookwaterkraan.”
Elektrische vloerverwarming: een experiment
Elektrische vloerverwarming is in de meeste gevallen niet de beste keuze, laat ThuisBaas weten aan deze site. ,,Eigenlijk is het alleen geschikt voor kleine woningen met een beperkt warmteverlies. We kijken naar het totaal. Soms is een paar vierkante meter moeilijk te isoleren gevel acceptabel, als de rest goed is”, zegt Verena Bald namens ThuisBaas. ,,We waarschuwen klanten dat de vloerverwarming sowieso niet de hele dag aan moet staan, want dat kost veel elektriciteit. Het moet heel bewust gebruikt worden, daarom passen wij ook een slimme zoneregeling toe waarmee elke kamer apart kan worden verwarmd en ook alleen als dat nodig is.”
Voordeel van dit soort elektrische vloerverwarming is dat je niet in de vloer hoeft te hakken. Je legt het op 2 centimeter dik isolatiemateriaal, een beschermende folie en daarbovenop kan bijvoorbeeld pvc of laminaat. ,,Het geeft wel snel het fijne gevoel van warme voeten”, stelt Bald. ,,Bij Lisa Veenstra komt het waarschijnlijk ook beter uit qua stroomkosten omdat ze zonnepanelen neemt.”
Wel ziet ThuisBaas het nog als experiment. ,,We willen goed in de gaten houden of deze oplossing in de winter goed genoeg is.” De experts van ThuisBaas denken dat in 95 procent van de gevallen een elektrische lucht-waterwarmtepomp de beste oplossing is.
Nu ben ik in totaal waarschijnlijk niet méér kwijt dan als ik er een nieuwe cv-ketel in had laten installeren
Voor Veenstra voelt het als een ‘cadeau’ om geen radiatoren meer in huis te hebben. ,,Daarnaast is een grote investering nog de komst van een warmteterugwinningssysteem. Isoleren van zo'n oud huis is lastig, de wanden naar buiten toe kan ik niet isoleren. Het dak wel. Het wtw-systeem zorgt ervoor dat de lucht die het huis binnenkomt voor ventilatie, wordt verwarmd met de lucht die naar buiten wordt afgevoerd.”
Zonder de hulp van de experts die de Haagse kon gebruiken voor haar keuzes, was ze hier waarschijnlijk niet op uitgekomen. ,,Je kijkt toch al snel naar een elektrische warmtepomp, maar die zijn erg duur. Nu ben ik in totaal waarschijnlijk niet méér kwijt dan als ik er een nieuwe cv-ketel in had laten installeren. Met name dankzij een subsidie van de gemeente van 4.500 euro is het een voordelige operatie. Ik ga er zelfs geld mee besparen op het moment dat ook de zonnepanelen zijn aangelegd. Dat had ik vooraf ook niet durven denken.”
Wil je weten of je zelf in aanmerking komt voor subsidies? Kijk dan op de energiesubsidiewijzer of lees bij Independer meer over de stijgende energieprijzen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vader (55) van vijf kinderen woont nu al maanden in auto: ‘De gemeente kan niets voor mij doen’
Hij leeft al meer dan een half jaar in zijn auto. De 55-jarige Serge had het goed voor elkaar, maar raakte zijn baan, vrouw en huis kwijt door lichamelijke en mentale klachten. De Zoetermeerder vraagt nu om hulp. -
PREMIUM
Gas- en energieverbruik verminderen? Deze zes simpele tips leveren honderden euro’s op
Nu gas en licht vanaf januari honderden euro’s duurder worden, zoeken veel Nederlanders naar snelle manieren om energie te besparen. Wij vroegen experts naar meteen uitvoerbare tips om de energierekening flink te verlagen. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
PREMIUM
Dit is voor veel mensen de grootste hindernis bij verduurzamen van woning (en het is niet geld)
We kunnen iets doen tegen klimaatverandering en onze energierekening omlaagbrengen, dus waarom doen we dat dan niet massaal? Op de sofa bij de klimaatpsycholoog.
-
PREMIUM
Hoe kom je in gesprek met nieuwe buren? Sjoerd leert zijn buren kennen via billboards
Hoe vind je je weg in een nieuwe wijk? Sjoerd Joosen bedacht een billboardproject voor ‘zijn’ Prinsenland. Het mes snijdt aan twee kanten: hij leerde bijzondere buurtbewoners kennen en zij worden op hun beurt publiekelijk in het zonnetje gezet. -
-
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Een boom planten in je tuin, waar moet je op letten? ‘Ga niet over één nacht ijs’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week: een boom planten in je de tuin.