Longfonds: Nederlanders krijgen meeste fijnstof binnen in eigen huis
90 procent van de fijnstof die een gemiddelde Nederlander inademt, krijgt hij binnen wanneer hij in een gebouw is. En 80 procent daarvan krijgt hij binnen in zijn eigen woning. Dat zegt het Longfonds. „Er is daarom meer bewustzijn nodig voor het belang van schone lucht, zowel binnen als buiten”, aldus de organisatie.
De organisatie reageert op het onderzoek dat de onderzoeksredactie Het Schone Oosten van Tubantia, De Stentor en De Gelderlander deed naar de kwaliteit van de lucht in woningen, onder andere met een fijnstofmeter. „Als een ding duidelijk wordt uit het onderzoek van de redacteuren van Het Schone Oosten, dan is het wel dat deze fijnstofmeters tot nadenken aanzetten”, zegt woordvoerder Herman Vijlbrief van het Longfonds.
,,Dit is wel een extra reden om mensen op het belang van een gezonde binnenlucht te wijzen", aldus Vijlbrief. „Ook uit deze metingen blijkt weer dat mensen zich er over het algemeen weinig van bewust zijn hoe ongezond de binnenlucht is. Uit onderzoek blijkt dat negen op de tien mensen zich nog nooit echt verdiept hebben in de kwaliteit van binnenlucht.”
Aanschaf fijnstofmeter de moeite waard
Terwijl die lucht zeer bepalend kan zijn voor de gezondheid. „Van de ziektelast ten gevolge van fijnstof is 10 tot 30 procent afkomstig van deeltjes die in het binnenmilieu zijn geproduceerd.” Het Longfonds adviseert dan ook om niet te roken en te stoken in huis. „Goed ventileren en een goede kookafzuiging zijn echt van levensbelang. In dat licht bezien is de aanschaf van een fijnstofmeter de moeite waard”, aldus Vijlbrief.
Goed ventileren en een goede kookafzuiging zijn echt van levensbelang
Het Longfonds wil mensen ‘een handelingsperspectief bieden’ om de lucht in huis te verbeteren, maar denkt niet dat het verplicht stellen van een fijnstofmeter haalbaar is.
Fijnstofmeter niet goedkoop
Vijlbrief: „Er zijn maar weinig mensen die stilstaan bij vragen als ‘hoe zit het eigenlijk met mijn afzuigkap?’, ‘Wat gebeurt er als ik een kaarsje aansteek of gezellig met het gezin ga gourmetten?’ en ‘Hoe gezond is de lucht op mijn slaapkamer?’ Zo’n fijnstofmeter draagt dus bij aan bewustwording. We juichen het daarom toe dat mensen zo’n meter in huis nemen, maar kunnen het moeilijk verplichten. Zo’n apparaat is niet goedkoop en zeker niet voor iedereen te betalen. We hopen dat er meer vraag naar komt, zodat de prijs zal dalen.”
De meter die Het Schone Oosten gebruikte voor haar metingen, kostte circa 270 euro. Het mat niet alleen fijnstof (PM2.5), maar ook de concentratie CO2, temperatuur en vochtigheid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
PREMIUMcolumn
Die arme mannen toch. Sproeien ze of sproeien ze niet
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Huizenmarkt volop in beweging sinds coronacrisis: aanbod stijgt, woningen sneller verkocht
Er staan nu veel meer woningen te koop dan voor de coronacrisis. Het aanbod steeg met maar liefst 34 procent en er worden ook meer huizen verkocht. Dat blijkt uit data die Funda en de NVM voor deze site verzamelden. „De consument heeft het vertrouwen nog niet verloren.” -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Sommige bramen zijn bijzondere blikvangers
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over de kwaliteit van bramen deze zomer. -
Wetenschappers geven 36 handige tips voor een gezonder huis
De gemiddelde mens spendeert zo’n 65 procent van z’n hele leven thuis en momenteel ligt dat percentage waarschijnlijk nog wat hoger. Je huis bepaalt dus voor een groot deel je gezondheid, redeneren wetenschappers van de Harvard universiteit. Daarom hebben ze een rapport samengesteld met 36 tips om je appartement, huis, studio of loft zo gezond mogelijk te maken. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé.