PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.
Volledig scherm
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. © ANP

'Maak einde aan bieden op woningen met voorkennis'

Als je een huis koopt of verkoopt, zou je alle biedingen in een systeem moeten kunnen zien zodat het proces eerlijker verloopt. Dat vindt de PvdA. Kamerlid Henk Nijboer heeft vragen gesteld aan de minister en wil laten onderzoeken of een model uit Noorwegen hier ook zou kunnen werken.

8 reacties

 • Peter Stroober

  2 jaar geleden
  Verkopen bij inschrijving werkt gesjoemel in de hand door de makelaars. Er is een ons kent ons cultuur bij de makelaars waardoor cliënten van bevriende makelaars vrijwel in alle gevallen in het voordeel zijn. Hoe dat in de praktijk werkt bij het ondoorzichtige inschrijving systeem valt niet zo moeilijk te raden. Een systeem van inschrijving onder toezicht van een notaris zou al een hele verbetering zijn. De politiek is aan zet om dit af te dwingen.
 • Chantal Kerver

  2 jaar geleden
  Ik ben samen met mijn vriend een oudere starter op de koophuizenmarkt ( 40+ ). Altijd gehuurd, dus geen huis verkocht met overwaarde. Nou probeer dan maar eens een huis te kopen. We worden gewoon met € 30.000 / € 40.000 overboden voor huizen die dat zeker niet waard zijn. Ook wij hebben een aankoopmakelaar, maar met dit soort bedragen is het geen doen.
 • Astrid Beek

  2 jaar geleden
  Wij hebben ons huis niet aan de hoogste bieder verkocht, we hadden geen goed gevoel bij die man.
 • S. van Beijnum

  2 jaar geleden
  Ik verkoop momenteel met een open biedingssysteem. Het investeerdersterrorisme is absurd, de starter kan niet meekomen. Ik neem liever met iets minder genoegen en verkoop het aan een starter, dan dat ik een investeerder help meer geld te maken, die hebben al genoeg. Daarbij draaien ze huurders een poot uit. Ik wil dan ook iedereen die een huis verkoopt oproepen om ook met je hart te verkopen en niet alleen voor de poet. Jij wil toch ook dat je (klein)kinderen een eigen huis kunnen kopen later?
 • B. Leur

  2 jaar geleden
  Onzin. Het is marktwerking. Ik heb meerdere keren een bod gedaan en ben het niet geworden. Dat is de reden dat ik een aankoopmakelaar in arm heb genomen en hoewel ik nog geen bod heb gedaan, ervaar ik wel al voordelen van het netwerk en de expertise. Alle makelaars zijn collega's. Ze kennen elkaar, ze praten met elkaar, de één ligt de ander wel en de ander ligt de één weer niet. Dat gebeurd OVERAL en is niet te voorkomen. Ik ben blij met mijn aankoopmakelaar en betaal graag voor het voordeeltje