Volledig scherm
PREMIUM
Machmoed Klall bij zijn leerwerkbedrijf. Foto Koen Verheijden.

Mahmoud (28) barst in tranen uit als hij praat over het leven dat hij achterliet

Uw kapper, uw cateraar, uw cv-monteur en uw chirurg: het kan maar zo iemand uit Syrië zijn. Ze stellen zich graag aan u voor. Mahmoud Kallal (28) had een gelukkig leven en een goede baan als elektricien, tot het te gevaarlijk werd om in Syrië te blijven. Hij barst in tranen uit als hij praat over het leven en de mensen die hij heeft achtergelaten. Maar hij wil ook dapper zijn en zijn weg vinden in Nederland.

,,Ik woonde met mijn ouders, mijn twee broertjes en twee zusjes in een mooie oude buurt in Damascus. Vrienden, sporten, niets aan de hand. Ik had een goeie baan als elektricien en hoewel ik nog geen meisje had, wilde ik graag trouwen en een gezin stichten. De oorlog veranderde alles. Het werd te gevaarlijk om te blijven. Ik heb veel geweld gezien en vrienden verloren. Dat vergeet ik nooit.

  1. ‘Hypotheekadviseur vangt geld voor doorverwijzen klant naar energieverkopers’

    ‘Hypotheek­ad­vi­seur vangt geld voor doorverwij­zen klant naar energiever­ko­pers’

    Hypotheekadviseurs krijgen geld van commerciële partijen als keukenboeren, installateurs van zonnepanelen en energiebedrijven voor elke nieuwe klant die zij aanbrengen. Die vergoeding kan van een paar tientjes oplopen tot honderden euro’s. De eigen beroepsorganisatie van hypotheekadviseurs, de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP), trekt hierover aan de bel: ,,Klanten hebben vaak geen idee.’’