'Man hecht weinig waarde aan Valentijnsdag'

Hoe denken vrouwen  eingelijk echt over Valentijnsdag en wat kun je ze het beste geven? De website Mannengeheim.nl onderzocht dit onder 1618 vrouwen. Wat blijkt? Mannen hechten volgens vrouwen veel minder waarde aan Valentijnsdag dan zijzelf. ,,Ik heb in 19 jaar tijd één bosje rozen van hem gehad.''

Volledig scherm
© Thinkstock
Quote

Het enige wat ik ooit heb gehad, na een half jaar relatie, was een bos rozen. De 19 jaar daarna niets meer

Respondent

De vrouwen tussen de 18 en de 60+ gaven zichzelf in het onderzoek een schamele 6.1 voor het belangrijk vinden van Valentijnsdag, maar de mannen kregen slechts een 4.2, blijkt uit de uitkomsten van de enquête

Zeker naarmate de relatie langer duurt, lijken mannen minder belang te hechten aan Valentijnsdag, volgens de vrouwen in het onderzoek. Het cijfer van de man daalde namelijk naar een 3.9. Bij kortere relaties is het verschil kleiner (gemiddeld 1 punt), maar dit loopt op bij langere relaties. Daar scoort de partner maar een 3.9 en de vrouw geeft zichzelf een 6.

,,Het enige wat ik ooit heb gehad, na een half jaar relatie, was een bos rozen. De 19 jaar daarna niets meer", aldus een respondent. 

Valentijnsdag wordt wel belangrijk naarmate mensen ouder worden. De meeste waarde aan Valentijnsdag wordt gehecht als mensen tussen de 50-59 zijn. De dag is namelijk een 7.3 waard. De uitkomsten zijn het laagst in de leeftijdscategorie 25-30 jaar. De waarde van de dag krijgt een 6.2.

Lees verder onder de infographic

Volledig scherm
Na onze berekeningen blijkt er een significant verschil te zijn tussen de groep van 25-30 en 50-59. © Mannengeheim

Cadeautip

Van de vrouwen die Valentijnsdag totaal niet belangrijk vinden, wil 55 procent graag een ervaring of activiteit als verrassing. Bij de vrouwen die Valentijnsdag wél héél belangrijk vinden, is dat maar 17 procent. Zij hebben liever iets materialistisch zoals een cadeau of etentje.

Het is daarbij opvallend dat jonge vrouwen meer neigen naar een ervaring of activiteit en oudere vrouwen meer naar een speciaal cadeau. Vrouwen van 18-24 - vergeleken met iets oudere vrouwen - hechten daarentegen iets meer waarde aan een romantische hotelovernachting in plaats van een activiteit of ervaring samen.

Mannengeheim concludeert: ,,Als je dus een man bent en je vrouw Valentijnsdag NIET belangrijk vindt, dan verras je haar met een activiteit of ervaring. En ,,Als je als man een vrouw wil verrassen die Valentijnsdag wél belangrijk vindt, dan kan je beter kiezen voor een speciaal cadeau of een romantische hotel overnachting.”

Lees verder onder de infographic

Volledig scherm
De wensen per leeftijd. © Mannengeheim

In de enquête werd ook gevraagd welke plek of stad het meest romantisch is. Hierbij kwam Amsterdam het best uit de bus. Ook blijkt er een opmerkelijk verschil te zijn tussen Nederlanders en Belgen. Onze zuiderburen zijn namelijk geneigd eerder een romantisch hotel in te duiken. Nederlanders geven de voorkeur aan een romantisch cadeau.