Marmer in huis wint aan populariteit, maar is niet altijd praktisch
Marmer kan je huis een chique uitstraling geven. Maar is het eigenlijk wel praktisch? Tegelzetter Robin Kops raadt het zijn klanten in ieder geval altijd af, zegt hij tegen Eigen Huis & Tuin.
Volgens Robin Kops is er onder de tegeltrends één absolute winnaar. ,,Iedereen wil tegenwoordig marmer. Maar ik raad het eigenlijk altijd af, omdat het grote nadeel aan marmer is dat het ontzettend poreus is en je er daardoor alles op ziet. Marmer blijft eigenlijk maar hooguit één jaar mooi.”
Of je het nu op de badkamerwand, het keukenblad of op de vloer hebt liggen, alles trekt volgens Kops in het natuursteen: water, zeep, vet, shampoo en vuil. ,,Je ziet elke vlek en het gaat er niet meer uit. Vooral op de vloer trekt het ontzettend veel vuil aan omdat je er continu overheen loopt. En stel je laat een fles wijn op je marmervloer of keukenblad vallen, dan zal het nooit meer worden zoals het was.”
Charme
Het ligt wel wat genuanceerder dan dat, vindt John van den Heuvel, specialist in marmer. ,,Je moet het zo zien: natuursteen leeft. Je ziet eerder waar je hebt gelopen, dat klopt, maar dat is de charme van het materiaal.”
Bovendien verdient een marmeren vloer of meubelstuk een goede verzorging, vindt Van den Heuvel. ,,Als je de badkamer met antikalk gaat poetsen, gaat het mis. Je hebt natuursteenzeep nodig. Ook is het belangrijk dat je bij aanleg het marmer goed behandelt. Ons bedrijf reinigt het altijd van te voren en impregneert het. Daardoor is het niet per se waar dat een wijnvlek niet is weg te wassen. Als je er op tijd bij bent, kan dat gewoon.”
Toch ontstaan er soms wat beschadigingen, erkent Van den Heuvel. ,,Je kunt het dan nog altijd polijsten met een politoerset. Dat werkt prima.”
Portugese tegels
Niet alleen bij marmer is speciale aandacht nodig. Tegelzetter Kops: ,,Bij Portugese tegels is het eigenlijk hetzelfde verhaal. Ontzettend mooi met al die figuurtjes, maar ook dat is erg poreus, waardoor je dezelfde problemen als bij marmer ervaart. Zelfs tussen alle drukke patronen door zie je het.”
Ben je toch heel erg fan van de marmertrend, maar wil je minder problemen met onderhoud? Volgens Kops bestaat er een alternatief. ,,Nepmarmer. Tegenwoordig kunnen ze dit echt zó goed namaken, steeds mooier eigenlijk.” Je zou denken dat nepmarmer dan vast een stuk goedkoper is, maar dat is zeker niet het geval. ,,Het is zelfs nog duurder dan echt marmer, omdat er zoveel werk zit in het namaken van het marmer. Het heeft alle voordelen van marmer én het blijft echt veel langer mooi.”
Marmeren vloeren kosten overigens tussen de 45 en 80 euro per vierkante meter, grove schatting. Goedkoop is het zeker niet.
Advies
Robin raadt zijn klanten dan ook eigenlijk altijd wel af om voor echt marmer te kiezen, waarna ze het meestal ook niet doen. ,,Ongeveer vier op de vijf mensen luistert naar mijn advies. Maar soms willen mensen het gewoon echt heel erg graag. Soms bellen ze dan om te vragen wat ze moeten doen als ze een fles wijn hebben gemorst. Dan kan ik alleen maar zeggen: hetzelfde als wat je zou doen als je wijn op het tapijt zou morsen, met zout dus. Maar het wordt helaas nooit meer zoals het was.”
Lees ook bij Eigen Huis & Tuin: vijf keer de meest inspirerende vloeren
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM14
Seniorenwoningen vinden lijkt onmogelijke opgave: Egbert en Nel bouwen ze daarom zélf
Een woning vinden is momenteel sowieso al een hele klus. Maar een seniorenwoning vinden lijkt helemaal een onmogelijke opgave. Egbert en Nel Elsgeest besloten daarom vorig jaar om dan maar hun eigen seniorenwoning te laten bouwen. Inmiddels is dat proces aardig onderweg. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
‘Koelen van woningen moet bij nieuwbouw worden verplicht’
Vereniging Eigen Huis wil dat bij de bouw van nieuwe huizen verplicht maatregelen worden genomen om de woningen beter te koelen. Eigen Huis roept minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) op deze verplichting op te laten nemen in het Bouwbesluit. -
PREMIUM
De Jonge kondigt maatregelen aan om bouwprocedures in te korten: ‘De balans is zoek’
Als het aan minister De Jonge ligt, wordt het lastiger voor burgers om met bezwaren bouwprojecten te vertragen. Een hard gelag voor buurtbewoners of actievoerders die strijden tegen bouwplannen in de omgeving. Bij de projectontwikkelaars, wordt het nieuws met gejuich ontvangen. ,,Je herkent snel de bezwaarmakers die het om financieel gewin is te doen.‘’
-
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
Planten niet meer te redden? Advies van het plantenasiel
Misschien vind je het sowieso al een behoorlijke opgave om je planten in leven te houden, maar tijdens een hittegolf vragen je planten nog nét even wat meer aandacht. Eigen Huis & Tuin ging op bezoek bij het plantenasiel voor tips. -
2
Getest: dit is het beste matras
Wat is het beste matras? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.