Meer huiseigenaren maken bezwaar tegen WOZ-waarde: ‘Mensen schrikken’
Het aantal bezwaren tegen de door gemeenten vastgestelde WOZ-waarde groeit. Huiseigenaren denken vaak dat hun huis te duur wordt ingeschat en dat ze daardoor te veel belasting betalen. Gemeenten hebben liever dat de soms dure bezwaarprocedures worden vermeden en dat het met een telefoontje wordt opgelost.
Delen per e-mail
Bureau voor data-analyse LocalFocus heeft cijfers opgevraagd bij de Waarderingskamer, die bij gemeenten controleert of ze de Wet WOZ goed uitvoeren. In 215 van de 355 gemeenten tekende vorig jaar een groter deel van de huiseigenaren bezwaar aan tegen de WOZ-taxatie dan in 2017. Dat komt neer op 61 procent van de gemeenten.
In 111 gemeenten, omgerekend 31 procent, stond vorig jaar juist een kleiner aandeel woningen onder bezwaar. Op basis van de WOZ worden allerlei belastingen berekend, waaronder de onroerende zaakbelasting (ozb), de waterschapsbelasting en de erf- en schenkbelasting.
Hoge huizenprijzen
Volgens Ruud Kathmann van de Waarderingskamer heeft de ‘lichte stijging’ in het aantal bezwaren te maken met de hoge huizenprijzen. ,,Mensen schrikken als ze zien dat hun huis in een jaar tijd soms wel meer dan 10 procent duurder is geworden. Daarnaast zien we nog steeds een toename van bezwaren ingediend door no cure no pay-bureaus.”
De stijging is niet iets om zenuwachtig van te worden, vindt Kathmann. ,,In de meeste gemeenten tekent slechts 1,5 tot 2 procent van de huiseigenaren bezwaar aan. Helemaal geen bezwaren tegen zaken die te maken hebben met belastingheffing kan ik me niet voorstellen”, analyseert hij droog.
Helft heeft succes
In bijna de helft van de gevallen loont het voor huiseigenaren om bezwaar te maken. Toch wijzen gemeenten erop dat ze liever geen officiële bezwaarprocedure hebben. Een van de grootste misverstanden over gemeentelijke belastingen is dat een stijgende woningwaarde zorgt voor een hogere belasting. De woningwaarde wordt gebruikt als verdeelsleutel voor de belasting die onder meer de gemeenteraad jaarlijks vaststelt. De ozb stijgt in de meeste gemeenten ongeveer met de inflatie.
Soms zit het ingewikkelder in elkaar, bijvoorbeeld als er een kinderdagverblijf naast je huis is gevestigd
De ministeries van Justitie en Financiën doen momenteel onderzoek naar de werkwijze van no cure no pay-bureaus. Die tekenen bezwaar aan namens de huizenbezitter. Bij gelijk kunnen ze een vergoeding opstrijken, betaald door de gemeente. Een derde van het totaal aantal bezwaren komt van bureaus en in sommige gemeenten zelfs meer dan de helft. Zowel de Waarderingskamer als de vereniging Eigen Huis wijzen erop dat die vergoeding uit gemeenschapsgeld wordt betaald. ,,In veel gevallen kunnen huizenbezitters beter gewoon met de gemeente bellen als ze argumenten hebben waarom hun huis te hoog of te laag is gewaardeerd”, zegt Kathmann. ,,Dan kun je heen en weer praten en meestal kom je er dan wel uit. Een bezwaar is dan niet meer nodig.”
Administratieve fout
Volgens Eigen Huis is alleen in uitzonderlijke gevallen de hulp van een professioneel bureau noodzakelijk. ,,Als de gemeente bij de WOZ-bepaling uitgaat van een hoekhuis terwijl je in een tussenwoning woont, dan gaat het om een administratieve fout die snel is rechtgezet” zegt Hans André de la Porte van Eigen Huis. ,,Anders wordt het als de gemeente jaar op jaar te hoog waardeert en dat je dat elk jaar moet corrigeren. Dan is de hulp van een bureau gerechtvaardigd. Soms zit het ingewikkelder in elkaar, bijvoorbeeld als er een kinderdagverblijf naast je huis is gevestigd. Het zou kunnen dat het huis daardoor minder waard is dan een vergelijkbaar huis in de straat, maar je moet dat wel kunnen onderbouwen.”
Uit groot onderzoek van de Waarderingskamer en het Kadaster eerder dit jaar bleek dat gemeenten niet of nauwelijks structureel grove fouten maken met het inschatten van de waarde van huizen. Bij de inschatting gebruiken ze gegevens van huizen die in de buurt zijn verkocht en kijken naar het aantal vierkante meters. Peildatum is 1 januari een jaar vóór de aanslag in de bus valt. Het is dan ook te verwachten dat de WOZ-waarde met name komend jaar fors hoger wordt in de gebieden waar de verkoopprijzen van huizen hard zijn gestegen in 2018.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Smalste huisje van Londen staat te koop: ruim miljoen euro voor gevel van 1,7 meter
Het smalste huisje van Londen staat te koop. De voorgevel is nauwelijks 1,7 meter breed, maar het piepkleine pandje kost toch meer dan een miljoen euro. ,,Er zijn genoeg woningen met vier verdiepingen te vinden, maar zulke charme vind je nergens anders. Noem het een streepje Londense magie”, aldus makelaar David Myers. -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen. -
WOZ-waarde breekt alle records
De gespannen huizenmarkt is te voelen in de gemiddelde WOZ-waarde voor huizen. De gemeentelijke taxatie steeg dit jaar met bijna 8 procent ten opzichte van een jaar eerder, naar 248.000 euro. Dit is het hoogste niveau ooit én de hoogste stijging sinds jaren, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. -
PREMIUM9
Rouwvliegenplaag op komst: dit doe je om ze in huis te bestrijden
Het is winter, eindelijk van die vervelende fruitvliegjes, muggen en wespen af. Maar er lijkt een nieuwe plaag in opkomst te zijn: rouwvliegen. Waar komen ze vandaan en wat kan je doen om deze beestjes te bestrijden? -
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live.
-
‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over. -
PREMIUM
Zeecontainers zagen alle hoeken van de wereld, nu bouwt Stefan er een huis van
Huizen worden steeds vaker gebouwd van gerecycled materiaal. Eén van de meest opvallende bouwprojecten is zonder twijfel dat van Stefan en Melanie Potters, die met zeecontainers hun droomhuis laten bouwen. -
WOZ-waarde komt overeen met marktwaarde woningen
De WOZ-waarden die gemeenten jaarlijks voor woningen vaststellen, zijn in lijn met de waarde op de woningmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van de Waarderingskamer en het Kadaster in een periode van vijf jaar.