Volledig scherm
Asbestdaken moeten veilig worden verwijderd en dat kost veel geld. Daarom maakten vooral veel boerenbedrijven gebruik van een subsidieregeling. © Shutterstock

Meeste asbestsubsidie ging naar boerenbedrijven

Interactieve kaartenIn Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel werden de afgelopen jaren de meeste asbestdaken verwijderd. Waarom daar? Omdat grote boerenbedrijven in agrarische gebieden de subsidiepot het beste konden vinden. Slechts de helft van de aanvragen kwam van particuliere woningbezitters. 

De subsidie is sinds december op. Na de zomer gaat minister Stientje van Veldhoven in gesprek met onder andere de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over een mogelijk gevolg van de regeling, die sinds 2016 de verwijdering van 16,8 miljoen vierkante meter asbestdak stimuleerde. In totaal ligt er in Nederland naar schatting nog 80 miljoen vierkante meter van het materiaal op daken. 

Verbod van de baan

Asbest is bij verwerking gevaarlijk voor de gezondheid. De rijksoverheid maakte 75 miljoen euro vrij om asbest van het dak te laten verwijderen en minister Van Veldhoven wilde eigenlijk een verbod vanaf 2025. Dat voorstel werd aangenomen in de Tweede Kamer, maar de Eerste Kamer stak er vorige maand een stokje voor. Een verbod vanaf 2028 werd ook afgeschoten. Er zou veel meer tijd en geld nodig zijn om daken asbestvrij te maken. 

Hoewel de verdeling in subsidieaanvragen tussen particulieren en bedrijven half om half was, ging veruit het meeste geld naar boerderijen. Logisch, want daken van oude schuren en stallen zijn geregeld bedekt met asbest golfplaten. Voor kleine schuren (onder de 35 vierkante meter) werd bovendien geen subsidie verstrekt. In Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel werd meer subsidie gegeven dan in de rest van Nederland, omdat daar meer boerenbedrijven zijn gevestigd.

Asbestkaarten

Hoewel ook dit jaar nog zo'n 12 miljoen vierkante meter asbestdak wordt gesaneerd, wachten veel huizenbezitters tot er een goede, nieuwe regeling komt. Bij de sanering horen strenge veiligheidseisen en het is daarom erg duur. Uit een reportage van Eénvandaag blijkt dat er wel tot 200 euro per vierkante meter wordt gevraagd. De subsidie was slechts 4,50 euro per vierkante meter, al is sanering bij boerderijstallen vaak wel een stuk goedkoper (10 tot 50 euro per vierkante meter, afhankelijk van het dak).

In bovenstaande kaart is te zien in welke gemeentes het grootste gedeelte dak is verwijderd. De top 3: Deurne, Someren en Bronckhorst. Overigens hebben sommige provincies ook zogenoemde asbestkaarten. Daarop kunnen bewoners zien of zich in hun omgeving asbestdaken bevinden. In Gelderland wordt bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen ‘asbest aanwezig’, als het is vastgesteld, of ‘verdacht’. Als je inzoomt, kun je huizen en schuren onderscheiden. Ook Overijssel heeft zo'n kaart.