Volledig scherm
De eerste impressie van de pretfabriek van Hennie van der Most. © Jos Donkersloot

Mega-attracties in Rotterdamse Speelstad

Het kindereldorado Rotterdam Speelstad wordt een kleurrijk pretpark op niveau. Mega-attracties als de Evolution en Breakdance zullen hoog boven de Maashaven uittorenen, zo blijkt uit de nieuwste sfeervolle impressies.

Quote

Het blijft een uitdaging om van een oude afvalcen­tra­le een pretpark te maken.

Hennie van der Most

Ondernemer Hennie van der Most is apetrots op de toekomstige creatie in Charlois, die vanaf begin 2017 jaarlijks 150- à 200.000 bezoekers moet trekken. ,,Op een supermooie plek, middenin de stad,'' zegt hij. ,,Het blijft een uitdaging om van een oude afvalcentrale een pretpark te maken.''

De commissie voor Welstand en Monumenten maakte gisteren voor het eerst kennis met de 'avonturenfabriek' op Zuid, die tot dusver alleen nog in het brein van de initiatiefnemer bestond. Het project omvat een keur aan publiekstrekkers, van een bowling en botsauto's tot aan de Shuffle Loop, een ijzingwekkende attractie waar je met een noodvaart doorheen dendert.

Uit de presentatie van Van der Most blijkt dat de voormalige vuilverbranding - op poten! - onderdak biedt aan binnenvermaak, zoals een olifantenmolen, springkussens en het betere klim- en klauterwerk.

Achtbaan
Op de begane grond kunnen 450 auto's worden geparkeerd. Daarboven bevindt zich een enorm platform dat ruimte biedt aan de hoofddis, met het indrukwekkende, rondzwiepende reuzenrad Evolution als kers op de taart. Draaimolens in alle soorten en maten, botsauto's en een achtbaan hebben ook een prominente plek.

,,Ik heb al 5 à 6 miljoen euro aan attracties klaarliggen,'' zegt hij. ,,Speelstad gaat 10 à 15 miljoen euro kosten.''

Volledig scherm
Hennie van der Most geeft een rondleiding over het terrein waar Rotterdam Speelstad moet komen. © AD/Frank de Roo

Rond 1 januari moet de sloop van de oude gebouwen op het terrein zijn afgerond, waarna het storten van de betonnen vloeren kan beginnen. Het pretpark beschikt over een kelder, de begane grond en twee verdiepingen. Volgend jaar gaan 260 palen de grond in en wordt 4500 kuub beton gestort. Begin 2016 start de opbouw van de attracties zelf.

,,Wat nu nog moet gebeuren, is dat de brandweer het plan goedkeurt. Dan kunnen de bouwaanvragen de deur uit en gaan we stap voor stap bouwen. Het blijft natuurlijk spannend. Bijvoorbeeld bij het heien, omdat je nooit weet wat je allemaal tegenkomt in de bodem.''

Bovenop de oude centrale, het hoogste punt van het kinderparadijs, komt een rode hoed. ,,Dat wordt ons beeldmerk. En een groot beeldscherm. Dat hopen we al tijdens de bouw aan te zetten.''