Volledig scherm
© Joost Hoving

Meningsverschil zorgt voor groei

David & ArjanDavid en Arjan van 365dagensuccesvol.nl hebben één doel: Nederland het gelukkigste land van de wereld maken. 

Je zit op een terrasje in de prille lentezon en om je heen zitten twee stelletjes elk aan hun eigen tafeltje. Het stel aan tafel één zit verliefd te zoenen. Hand op knie, hand op wang, hand onder shirt en koude koffie.

Aan tafel twee gaat het er anders aan toe, want daar wordt druk gekibbeld. Argumenten vliegen over en weer, haar ogen schieten vuur en zijn handen wapperen alle kanten op. De koffie klotst over de randen van hun kopjes – ze zijn het duidelijk oneens. Je vraagt je opeens af met welk stel je zou willen ruilen. Wie van deze twee koppels heeft de beste relatie?

Klinisch psycholoog en schrijver Stephanie Sarkis zegt: niet per se het kleffe stel. Want helder van mening kunnen verschillen is in je relatie een van de belangrijkste voorspellers voor geluk. Redetwisten is een vorm van communicatie en daardoor is het meteen al duizend keer slimmer dan je eigen verlangens inslikken, jezelf wegcijferen of je keer op keer bij de plannen van een ander neerleggen omwille van de eeuwige harmonie .

In zo’n verschil van mening ontdek je juist elkaars eigenheid, elkaars perspectief op de wereld en het is een geweldige kans om van elkaar te leren. Bovendien: de aantrekkingskracht van de ander zit ’m vaak in het stuk waarin je onderling verschilt, zodat het zomaar zou kunnen zijn dat je na afloop net zo wild zit te tongen als dat andere stel.

Maar waarom zijn zoveel stellen dan zo bang voor zo’n redetwist? Waarom zie je zoveel mensen hun tong stuk­bijtend, alles inslikkend toneelspelen tegen hun geliefde?

Sarkis zegt: omdat je denkt dat een meningsverschil hetzelfde is als ruzie. En niemand wil dat. Wat maar goed is ook, want ruzie is juist wel ­schadelijk. Omdat het een uitgesteld, ­ingeslikt, opgekropt en daardoor zo’n ­explosief geworden oud-meningsverschil is. Ruzie zorgt voor littekens, door alle woorden die nooit meer helemaal kunnen worden teruggenomen, terwijl een menings­verschil zorgt voor groei en aantrekkelijkheid.

Als je je aan de regels houdt tenminste. Sarkis noemt vijf Cruciale Regels voor een Gezond Meningsverschil: spreek je uit wanneer het verschil ontstaat en krop je gevoel niet op. Blijf bij het onderwerp waar het over gaat en laat de oude koeien allemaal in de sloot. Zeg geen dingen waar je later spijt van krijgt, want die hebben als enige functie de ander pijn te doen. Luister. Luister. Luister. Oprecht en open, op zoek naar wat de ander werkelijk bedoelt, alsof je in het klaslokaal van de ander zit en onderwezen wordt in zijn of haar wereld.

En tot slot: houd niet te veel vast aan je eigen gelijk, want je hebt óf altijd gelijk, óf een fijne relatie.