De 3D-weergave van een willekeurig huis. Na het invullen van het adres en aantal bewoners, kun je naar energiebehoefte het aantal zonnepanelen intekenen. Hoe geler het vlak, hoe meer zonlicht erop valt. Ook andere duurzaamheidsmaatregelen worden berekend, zoals vloer, dak en spouwmuurisolatie.
Volledig scherm
De 3D-weergave van een willekeurig huis. Na het invullen van het adres en aantal bewoners, kun je naar energiebehoefte het aantal zonnepanelen intekenen. Hoe geler het vlak, hoe meer zonlicht erop valt. Ook andere duurzaamheidsmaatregelen worden berekend, zoals vloer, dak en spouwmuurisolatie. © The Sustainables

Met deze slimme tool zie je in één oogopslag hoe je je huis duurzaam maakt

Als je van plan bent om je huis te verduurzamen, is een bezoekje van een expert tegenwoordig niet altijd meer nodig. Websites als Greenhome en HomeQgo geven huiseigenaren online inzicht in de mogelijkheden, prijs én terugverdientijd. Vereniging Eigen Huis is voorzichtig positief.

 1. 1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
  PREMIUM

  1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee

  Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien.
 2. Van het gas af? ‘Doe bewoners aanbod dat ze niet kunnen weigeren’
  INTERVIEW

  Van het gas af? ‘Doe bewoners aanbod dat ze niet kunnen weigeren’

  Alle Nederlandse huizen moeten over dertig jaar van het gas zijn afgekoppeld. Gemeenten hebben de regie in dat megaproject gekregen. Jan van der Meer loopt al jaren voor de troepen uit met verduurzaming van huizen als wethouder in Nijmegen, daarna als warmteregisseur in de Metropoolregio Amsterdam en nu is hij namens GroenLinks wethouder in de stad die prat gaat op z’n innovatieve vermogen: Eindhoven. ,,We moeten inwoners gewoon een aanbod doen dat ze niet kunnen weigeren.”
 1. Dit verandert er vanaf 1 januari met de overdrachtsbelasting
  Play

  Dit verandert er vanaf 1 januari met de over­drachts­be­las­ting

 2. De belangrijkste misverstanden over energie ontkracht
  Play

  De belangrijk­ste misverstan­den over energie ontkracht