Met deze slimme tool zie je in één oogopslag hoe je je huis duurzaam maakt
Als je van plan bent om je huis te verduurzamen, is een bezoekje van een expert tegenwoordig niet altijd meer nodig. Websites als Greenhome en HomeQgo geven huiseigenaren online inzicht in de mogelijkheden, prijs én terugverdientijd. Vereniging Eigen Huis is voorzichtig positief.
Delen per e-mail
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) waarschuwde vorige week nog dat huiseigenaren te lang twijfelen bij het aanpassen van hun huis. Ze wachten op subsidieregelingen en lopen daardoor het risico dat ze te veel voor energie blijven betalen én hun huis minder waard wordt.
Verhuizing of verbouwing
Schaduw van bomen en naastgelegen gebouwen kunnen we onder andere inzichtelijk maken, net als de stand van de zon
Dat veel Nederlanders afwachtend zijn met het verduurzamen van hun huis is doodzonde, zegt Paul van den Hout als groene ondernemer. ,,Zeker bij een verhuizing en verbouwing loont het om te investeren in je huis, omdat je tot 6 procent extra kunt meefinancieren met de hypotheek.” Zijn bedrijf The Sustainables wil het liefst ‘een duurzaam huis voor iedereen’, vanwege de voordelen voor het milieu, meer wooncomfort en een lagere energierekening.
Zelfs als huiseigenaren willen verduurzamen (en het kunnen betalen), is de drempel volgens Van den Hout hoog. ,,Mensen lopen vast als wordt gevraagd wat de afmetingen van hun dak zijn, voor de mogelijke aanleg van zonnepanelen. Wij zijn zover dat we zelfs de intensiteit van de zon kunnen meten. Schaduw van bomen en naastgelegen gebouwen kunnen we onder andere inzichtelijk maken, net als de stand van de zon en de ruimte op het dak.”
Paar muisklikken
In Amerika maakt Google gebruik van ongeveer dezelfde technieken met project Sunroof, die past in de trend van online rekenhulp. ,,We moeten vind ik wel uitkijken dat de techniek niet sneller gaat dan de cultuur”, merkt Hans André de la Porte op. ,,De beslissing om te investeren in je huis is nog steeds groot en geen routinehandeling van een paar muisklikken. Wij wijzen erop dat huiseigenaren goed moeten nadenken voordat ze een stap zetten. Verder is het natuurlijk goed dat de branche zich technologisch ontwikkelt.”
Die technologie is in sneltreinvaart aan het verbeteren vanwege alle openbare hoogtemetingen en straatfoto’s. Van huizen in Nederland zijn databanken beschikbaar waar gemeenten en bedrijven vrij uit kunnen putten. Op het beeld hieronder is de onbewerkte data te zien: huizen en bomen worden in puntjes opgeslagen (pointcloud). The Sustainables koppelt daar via rekenmodellen (algoritmes) andere data aan vast, zodat inzichtelijk wordt hoe een huis kan worden verduurzaamd.
In combinatie met andere data berekent de tool automatisch en van afstand hoeveel energie huiseigenaren zelf kunnen opwekken en kunnen besparen. Verschillende bekende partijen maken gebruik van de advies- en 3D-modellen die uit de computer komen rollen: energiebedrijven zoals ENGIE en Greenchoice bijvoorbeeld. Ook bij De Hypotheker hoef je alleen een postcode en huisnummer in te vullen. De rest van het werk doet een algoritme van The Sustainables, dat in twee seconden 140.000 berekeningen maakt van de producten, prijzen en prestaties.
Appartementen ‘lastig’
Helemaal perfect is het model nog niet, geeft Van den Hout toe. ,,We hebben nog moeite met het herkennen van dakramen en weten bijvoorbeeld ook niet altijd of er stadsverwarming aanwezig is in een wijk. Bovendien is het lastig om een 3D-model van appartementen te maken. Binnenkort kun je wel invoeren dat je in een appartement woont en op welke verdieping. De bovenste verdieping heeft meer baat bij dakisolatie bijvoorbeeld. Maar dan nog is de realisatie niet zelfstandig mogelijk. In appartementen heb je namelijk te maken met verenigingen van eigenaren.”
De beslissing om te investeren in je huis is nog steeds groot en geen routinehandeling van een paar muisklikken
Om de consument ook direct te bedienen heeft The Sustainables de website HomeQgo gelanceerd, een online platform voor duurzaamheidsinvesteringen: isolatie, vloerverwarming, HR++ glas, lage temperatuurradiatoren, een nieuwe ketel of warmtepomp, een zonneboiler en natuurlijk zonnepanelen. Als er subsidies zijn, worden ook die meegerekend. ,,Zo weet je als klant meteen waar je aan toe bent. We hebben verder samenwerking gezocht met met producenten van duurzaamheidsmaatregelen, aannemers en installateurs waarvan we weten dat ze goed werk leveren. Zo kun je via HomeQgo niet alleen berekenen wat je bespaart, maar direct ook ‘ja’ zeggen tegen de offerte en bijvoorbeeld de zonnepanelen bestellen.”
Goede prijs?
Is het niet slimmer van huiseigenaren om te kijken of er nog andere aanbieders zijn, misschien goedkoper? ,,Dat kan natuurlijk. We weten niet in alle gevallen of we de goedkoopste zijn, maar wel dat het een goede prijs is. Je kunt met een gerust hart online bestellen, want we werken volgens het principe: ‘als het niet past, zit je nergens aan vast.’”
Hans André de la Porte wijst op een onderzoek in opdracht van Vereniging Eigen Huis dat huiseigenaren houvast biedt bij de prijzen die ze voor verduurzaming betalen. ,,Het is ingewikkeld, want ieder huis is anders, maar het geeft wel een beeld. Verder kunnen huiseigenaren er altijd nog voor kiezen om een onafhankelijk energie-expert langs te laten komen. Net als bij online hypotheekadvies zijn wij bij online advies over verduurzaming terughoudend in ons enthousiasme. Een expert kan een huiseigenaar soms toch beter begeleiden bij alle keuzes die er te maken zijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
energierekening Wil (78): ‘Ik ga iedere dag in bad, dat is erg prettig voor de spieren’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Wil Vis (78) uit Delft. -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
Gemeenten pakken tekort woonwagenstandplaatsen nauwelijks aan
Het tekort aan woonwagenstandplaatsen dat ruim twintig jaar geleden bij 46 Nederlandse gemeenten werd vastgesteld, is sindsdien nauwelijks ingelopen. Meer dan de helft van deze gemeenten weet bovendien niet dat er in 1998 een tekort is vastgesteld, ontdekte het datajournalistieke platform Pointer. Slechts acht gemeenten hebben het aantal standplaatsen sindsdien vergroot. -
INTERVIEW Van het gas af? ‘Doe bewoners aanbod dat ze niet kunnen weigeren’
Alle Nederlandse huizen moeten over dertig jaar van het gas zijn afgekoppeld. Gemeenten hebben de regie in dat megaproject gekregen. Jan van der Meer loopt al jaren voor de troepen uit met verduurzaming van huizen als wethouder in Nijmegen, daarna als warmteregisseur in de Metropoolregio Amsterdam en nu is hij namens GroenLinks wethouder in de stad die prat gaat op z’n innovatieve vermogen: Eindhoven. ,,We moeten inwoners gewoon een aanbod doen dat ze niet kunnen weigeren.”
-
Snelle koopt droomhuis in de buurt van Gorssel: ‘Ik ben terug aan De Overkant!’
Snelle heeft zijn eerste huis gekocht. Hij gaat aan ‘De Overkant’ wonen, meldt de 25-jarige artiest uit Deventer op zijn Instagramaccount. Snelle (geboortenaam Lars Bos) woonde tijdelijk in Amsterdam, maar laat weten dat hij blij is om terug te keren naar de regio waar hij is geboren en getogen. -
‘Zonnepanelen worden nu echt zichtbaar in de samenleving’
Het verlengen van de subsidie op zonnepanelen zal de populariteit ervan flink vergroten, verwachten experts. Momenteel liggen op circa 600.000 van de 8 miljoen woningen in Nederland zonnepanelen. Bedrijven maken ondertussen een inhaalslag en leggen grote zonneparken aan. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor.