Met deze tuintips kun je nu al aan de slag
Zeker in de wintermaanden kunnen tuinen er nog wel eens troosteloos bij liggen. Toch is aanleg en onderhoud ook goed te doen in januari, zolang je weet waar je rekening mee moet houden. We winnen advies in bij deskundigen.
,,In principe is alles nu gewoon mogelijk”, vertelt Ben Van Ooijen, hovenier en directeur van De Tuinen van Appeltern. ,,Het is bijvoorbeeld een prima moment om nieuwe borders aan te leggen. Maar ook snoeien is geen probleem. Je kunt nu zelfs makkelijker zien hoe takken precies lopen. Veel mensen wachten tot een plant is uitgelopen, maar vaak durven ze hem dan niet meer ver genoeg terug te knippen en groeit een haag bijvoorbeeld weer te breed. Bovendien win je tijd als je nu snoeit; je bespaart immers een knipbeurt in het voorjaar.”
Welke planten snoeien?
Hovenier Ad Kruik zei eerder tegen deze website dat je in feite alles kunt snoeien in januari. ,,Zeker nu de winters zo zacht zijn geworden. Want let wel: als het vriest moet je níet snoeien. Dan bevriezen die sappen en trekt de kou in de boom. En er zijn altijd wel wat uitzonderingen waar je op moet letten, zoals de ABC-bomen.” De Acer (Esdoorn), Betula (Berk) en de Carpinus (Haagbeuk). Die kun je het beste snoeien als ze bladeren dragen.
Van Ooijen: ,,Bij die soorten moet je voorzichtig zijn zodra de sapstromen op gang komen. Momenteel kan het nog, maar over drie weken moet je het niet meer doen. Als je dan een te grote wond maakt, kan een plant doodbloeden.”
Is het wel nodig?
,,Er is een simpele reden dat hoveniers in de winter snoeien”, verklapt Kruik. ,,Dan zijn de bomen kaal en kun je overal beter bij. Bovendien hebben we dan meestal minder te doen.”
Van Ooijen plaatst daar wel meteen een nuance bij. ,,Je moet je bij alles afvragen of het wel echt nodig is. Dat heef ook te maken met rust in de grond. Hoe meer je je tuin en de natuur met rust laat, hoe beter het is voor alle organismes die er leven. Knip je toch een plant af, laat de takken en bladeren dan zoveel mogelijk op dezelfde plek versnipperd liggen. Dat is hoe je naar tuinonderhoud moet kijken. Het gaat niet per se om orde en netheid, maar meer om hoe je ervoor kunt zorgen dat de voedingsbodem op orde blijft.”
Verplaatsen
Wil je een boom of plant verplaatsen, dan is dat ook geen probleem in deze tijd van het jaar. ,,Er is nu sowieso geen vorst aan de grond”, zegt Van Ooijen. ,,Maar mocht het zoals vorig jaar in februari toch nog hard gaan vriezen, gaan je planten ook niet meteen dood. Kleinere plantjes kunnen wel last krijgen van vorst, omdat het vocht onttrekt en de wortels daarmee uitdrogen. Je kunt dus het best de grond afdekken met wat compost.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMBinnenkijken
Houten 'paleis' bouwden Paul en Helma helemaal zelf
Het imposante zwarthouten huis met rieten dak van Paul en Helma is een blikvanger. Niet alleen van buiten, maar ook van binnen. Helemaal eigenhandig gebouwd tot de meubels aan toe, op twee houten kasten en een spiegel na. -
Getest: Dit is de beste stofzuiger
Wat is de beste stofzuiger? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Deze bomen en struiken kun je het beste in januari al snoeien
Dat het hartje winter is, wil nog niet zeggen dat er geen tuinklusjes op je liggen te wachten. Zo is januari de perfecte maand om je fruitbomen te snoeien. Twee hoveniers leggen uit waarom je daar niet te lang mee moet wachten, en wat het gevaar is als je dat wel doet. -
eigen tuin eerst
Deze struiken zorgen in de winter voor een goede ruggengraat in de tuin
Wil je ook in de wintermaanden genieten van je tuin, plant dan nu een goede ruggengraat in de vorm van skimmia's. Romke van de Kaa weet dat je er snel bij moet zijn. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen.
-
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Economen kritisch op gemeente die starters met 100.000 euro aan woning helpt
De gemeente Westland gaat tweehonderd starters met een middeninkomen helpen met de koop van een nieuwbouwhuis. De grond ter waarde van 100.000 euro komt in handen van de gemeente. Economen zijn kritisch op de constructie.