Michelle (21) geeft pesters van katoen: Kus mijn reet

Noem het gerust een persoonlijke mijlpaal: Michelle Elman uit Londen plaatste vorige week deze bikinifoto op Instagram om haar onzekerheid rond de littekens op haar lichaam te overwinnen. Niet iedereen reageerde echter even lovend: toen een van de 'pestkoppen' een kwetsende opmerking over haar gewicht maakte, diende de 21-jarige Londense hem van een gepast antwoord.

Volledig scherm
© Michelle Elman

De boodschap die Michelle bij de foto geplaatst had, liet aan duidelijkheid niets te wensen over. ,,Mensen met littekens kunnen geen bikini's dragen. Dat heb ik 21 jaar lang geloofd. Toen iemand in januari vroeg waarom ik nooit in een bikini te zien was, kwam die verschrikkelijke zin uit mijn mond. Ik was gechoqueerd van mezelf. Ik heb vijftien operaties achter de rug en kreeg af te rekenen met een hersentumor, een lekkende darm en een cyste in het hoofd. 21 jaar lang sukkel ik al met een waterhoofd, maar toch zijn die littekens het moeilijkst om mee te leven."

Gênant
De littekens maken volgens Michelle de ongemakkelijke momenten van haar jeugd nog gênanter. ,,Denk bijvoorbeeld maar aan het moment waarop je voor het eerst je topje uittrekt voor je vriend. Ik raakte steeds meer geïsoleerd in een wereld waarin ik niet begrepen werd", vertelt ze aan BuzzFeed.

Volledig scherm
© Michelle Elman
Quote

De buitenwe­reld reageerde op twee manieren: ze vonden het afschuwe­lijk of ze hadden medelijden met mij

Michelle

Michelle probeerde op haar zevende voor het eerst een bikini. ,,De buitenwereld reageerde op twee manieren: ze vonden het afschuwelijk of ze hadden medelijden met mij. Het was veel makkelijker om mezelf te verstoppen in een tankini of badpak."

Ze vervolgt: ,,Waarom geloofde ik dat? Omdat ik merkte dat mensen een ongemakkelijk gevoel kregen als ze naar mijn littekens keken. Ik nam hun afkeer over en schaamde me voor mijn lichaam. Ik liet dit allemaal maar gebeuren omdat ik er met niemand over kon praten."

Trots
In januari is dat veranderd. ,,Ik sta open om er met andere mensen over te praten. Emotioneel of fysiek, elke persoon heeft nu eenmaal littekens. Ze maken deel uit van ons verhaal en we zouden er trots op moeten zijn."

Ongeveer een maand geleden durfde Michelle het aan om een bikini te dragen. ,,Ik hou zielsveel van mijn lichaam en toch was dit een van de moeilijkste dingen die ik ooit gedaan heb. Ik voelde me bevrijder dan ooit, twee stukjes textiel mogen me niet ongemakkelijk doen voelen."

,,Ik ben er heilig van overtuigd dat niemand zich zou moeten schamen voor zijn of haar lichaam. Of je nu striemen, de sporen van een keizersnede of wat dan ook hebt. Laat deze zomer de ommekeer worden. Laten we trots zijn op onze littekens en waar ze voor staan. Tag een vriend en maak van deze zomer de zomer van littekens! #scarrednotscared"

Volledig scherm
© Michelle Elman

Derde tepel
Op school kreeg Michelle vaak vernietigende commentaar te horen. ,,Ze wezen naar mijn litteken en beweerden dat het mijn tepel was. Toen ik duidelijk maakte dat dat niet zo was, pestten ze mij met mijn 'derde tepel'. En tijdens het zonnebaden kreeg ik van vrienden van de familie te horen dat ik nooit vriendje zou vinden vanwege die littekens."

Geen wonder dus dat de jongedame zich druk maakte, telkens ze onder het mes moest. ,,Ik verplichtte de dokters haast om over een bestaand litteken te snijden, zodat er geen nieuwe zou bijkomen."

Michelle werd na haar emotionele pleidooi overstelpt door positieve commentaar. Iemand merkte zelfs op dat haar buik aan het lachen was.

Zwemmen
,,Er zijn heel wat mensen die zeiden dat ze voor het eerst in jaren weer zijn gaan zwemmen. Eén vrouw zwom vroeger zelfs in competitieverband, maar door haar gewicht durfde ze zich nu al twaalf jaar lang niet meer in een zwembad te vertonen."

Desondanks ontsnapte de jongedame ook nu niet aan kritiek. ,,Niets mis met een bikini dragen als je littekens hebt", schreef iemand. ,,Maar als je ziekelijk obees bent, doe je dat toch beter niet." Haar reactie? ,,Kus mijn gat, ik ga een plonsje doen."

Elman werkt nu als vertrouwenscoach. Haar doel? Lotgenoten leren hoe ze hun lichaam én zichzelf weer graag kunnen zien.