Volledig scherm
© THINKSTOCK

Middagdutje maakt peuters gelukkig en leergierig

Of je kleuter het nu wil of niet, een middagdutje is onontbeerlijk voor zijn of haar gezondheid. Jonge kinderen die overdag niet slapen, hebben volgens recent onderzoek namelijk meer last van stress en zijn ongelukkiger. Bovendien kan een langdurig tekort aan slaap zorgen voor mentale gezondheidsproblemen in het latere leven van je peuter.

Een onderzoeksteam van de University of Colorado Boulder ging de slaappatronen na van peuters tussen de 2 en 3 jaar. Zo werd onder andere gemeten hoe lang de kinderen sliepen.

Studieleidster Monique LeBourgeois filmde vervolgens de gezichtsuitdrukkingen van de peuters bij het maken van een puzzel. Eén keer deed ze dat als het kind 's middags had geslapen, een andere keer als dat niet het geval was.

Puzzel
Al snel bleek dat vermoeide peuters die de puzzel oplosten, een derde (34 procent) minder positief was in hun emotionele reacties dan de goed uitgeruste kinderen.

Wanneer ze een onoplosbare puzzel kregen voorgeschoteld, vertoonden ze wel een derde meer reacties, maar dan ging het om gevoelens van stress.

Ten slotte bleken de peuters die geen middagdutje deden ook 39 procent minder interesse te tonen in de onoplosbare puzzel dan als ze wel goed hadden geslapen.

Risico
'Net zoals goede voeding is ook voldoende slaap een basisbehoefte,' vertelt professor LeBourgeois. 'Kinderen die een middagdutje missen, hebben meer last van angst en stress, en zijn minder geïnteresseerd in de wereld om hen heen.'

'Bovendien vinden vermoeide kleuters het ook moeilijker om hun verschillende emoties op een normale manier uit te drukken. Een slaaptekort kan op lange termijn zelfs leiden tot een vervorming van de emotionele hersenen, waardoor kleuters meer risico hebben op mentale en humeurproblemen,' waarschuwt de slaapdeskundige.