Minderheid Nederlanders steunt overgang naar aardgasvrije huizen
Hoewel Nederlanders het belang inzien van de overstap op groene energiebronnen, is de steun voor aardgasvrije huizen nog steeds beperkt. In 2050 moeten van het kabinet alle huizen een duurzame warmtebron hebben, maar slechts 49 procent steunt dit beleid in enige mate.
Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft onderzoek gedaan en constateert dat er grote verschillen zijn in hoe Nederlanders over de energietransitie denken. ‘Niet iedereen wil en kan op dezelfde manier mee in de transitie. Het is van belang dat hier in beleid tijdig aandacht voor is en dit niet leidt tot een groeiende ongelijkheid tussen groepen’, zo schrijft het wetenschappelijke instituut dat de regering adviseert.
De aardgasvrije huizen moeten de klimaatverandering tegengaan. De steun voor deze woningen is sterker in de groep hogeropgeleiden en mensen die makkelijker kunnen rondkomen. Diezelfde groepen lopen gemiddeld ook vaker voorop in het overwegen van aardgasvrije alternatieven voor hun woning, terwijl ouderen en alleenstaanden daarin juist vaker achter lijken te blijven, zo wordt geconcludeerd in het onderzoek.
Dat lijkt volgens het SCP samen te hangen met de zorgen over de verwachte impact van het klimaatbeleid op de levensstijl (moet ik anders gaan leven?) en met vertrouwen in de regering. Mensen die zeer makkelijk zeggen rond te komen maken zich daarover gemiddeld minder zorgen en geven een hoger vertrouwen in de regering aan dan mensen die zeer moeilijk kunnen rondkomen.
Jongvolwassenen en vrouwen
Ook ziet het SCP een verband met leeftijd. Jongvolwassenen staan gemiddeld iets positiever tegenover het beleid dan 45-55 en 65-74-jarigen. Vrouwen zijn gemiddeld iets positiever over het aardgasvrij-beleid dan mannen. Dit lijkt deels samen te hangen met het gegeven dat vrouwen gemiddeld vaker aangeven bereid te zijn zelf iets tegen klimaatverandering te doen.
Ondertussen zijn alle gemeenten in Nederland druk bezig om een plan te maken voor de komende dertig jaar. Volgend jaar moet dat plan af zijn en daarin moet staan welke alternatieve warmtebron bij welke wijk hoort. Ook zijn er recent 71 nieuwe aanvragen gedaan voor zogenoemde proeftuinen, oftewel wijken waarin gemeenten met beleid kunnen experimenteren. De overheid probeert de overgang te stimuleren met subsidies. Zo werd recent 200 miljoen euro uitgetrokken voor hulp aan verhuurders van huizen, met name woningcorporaties. Daarnaast bestaan voor huizenbezitters subsidies voor isolatie en bijvoorbeeld de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler.
Terheijden is hard op weg het eerste energieneutrale en aardgasvrije dorp van Nederland te worden. Bekijk het in deze video.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
200 miljoen euro subsidie om huurhuizen op warmtenet aan te sluiten
-
PREMIUM10 vragen
Warmtepomp kost duizenden euro’s: wanneer verdien je je investering terug?
Warmtepompen zijn nog voordat ze verplicht worden, aan een opmars bezig. Installateurs plaatsten er in het afgelopen kwartaal twee keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Is het nu de tijd er een aan te schaffen? Plus de antwoorden op negen andere vragen. -
Heb je een eigen huis? Dit zijn alle subsidies voor het verduurzamen
Er zijn diverse mogelijkheden om je koophuis te verduurzamen. Niet alleen help je er het milieu mee, maar als het goed is bespaar je ook op je energierekening. Toch zijn de hoge kosten die ermee gemoeid zijn voor veel mensen een struikelblok. Welke subsidies zijn er precies? -
PREMIUM110
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUMBinnenkijken
Jonkheer Theo doet zijn stadspaleis in de verkoop: ‘28 kamers is beetje overdreven voor ons tweeën’
Hun huis telt 28 kamers en dat vinden ze ‘toch een beetje overdreven voor ons tweeën’. Daarom zet de 84-jarige jonkheer Theo Sandberg zijn stadspaleisje, midden in het Rotterdamse, te koop. Voor 8 miljoen euro. Maar denk maar niet dat hij het zomaar aan iedereen verkoopt.Rotterdam
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
-
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Getest: dit is de beste televisie van 60-65 inch
Wat is de beste televisie van 60-65 inch? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.