Minister grijpt in na vertraging afgifte energielabel
Minister Kajsa Ollongren heeft ingegrepen na klachten van huizenverkopers over lange wachttijden voor het verkrijgen van een energielabel. Er zijn nog te weinig adviseurs met de juiste papieren om het nieuwe energielabel te verstrekken. Er komt een overgangsregeling en de verplichting om een energielabel te hebben voordat een huis op Funda wordt gezet, is opgeschort.
Delen per e-mail
Dat heeft Ollongren geschreven in een brief naar de Tweede Kamer. Sinds 1 januari kunnen huiseigenaren niet meer online een energielabel aanvragen. Een adviseur moet in het huis zelf onderzoek doen naar de energieprestatie van de woning. Dat is fors duurder, naar nu blijkt zo'n 300 euro tegenover nog geen 10 euro eerder. Maar ook duurder dan de minister vooraf had gehoopt, minder dan 200 euro.
Vervelender voor huiseigenaren die hun woning in de verkoop willen zetten, is dat ze lang moeten wachten omdat er te weinig adviseurs beschikbaar zijn. Onder andere makelaarsvereniging VBO sprak vorige week tegenover deze site van een groot probleem, dat verstorend werkt op de woningmarkt. 60 procent van de huizen heeft nog geen geldig energielabel en in sommige regio's zou pas een afspraak na drie maanden mogelijk zijn.
Huiseigenaren de dupe
Vereniging Eigen Huis reageert cynisch op de problemen. Waar voor werd gewaarschuwd, is werkelijkheid geworden, zo bromt de belangenvereniging voor huiseigenaren in een persbericht. ,,Demissionair minister Kasja Ollongren heeft het nieuwe energielabel te snel ingevoerd en daarvan zijn huiseigenaren nu de dupe”, zegt beleidsadviseur Maud Weide.
Behalve de hogere prijs voor labels zou ook de vindbaarheid van geschikte adviseurs verslechterd zijn. Ollongren verwijst in haar Kamerbrief naar het centraal register techniek als de juiste vindplaats. Er komt een coulanceregeling voor energieadviseurs die hun examens nog niet hadden gehaald. Zij krijgen tot 1 juli de tijd om de juiste papieren voor het nieuwe label te halen.
Thuisexamens
De minister wijst erop dat veel van hen vertraging ondervinden vanwege de coronamaatregelen, die hen niet in staat stellen fysiek een examen te doen. Ze mogen dat daarom nu ook thuis doen en in de tussentijd met de papieren die ze al hadden toch nog nieuwe energielabels afgeven. Dat zijn in één klap 200 meer adviseurs, bovenop de 500 die al vakbekwaam zijn. Het biedt ook perspectief voor nog eens 800 adviseurs die met een cursus bezig zijn. Daarmee zouden in de zomer genoeg professionals aanwezig moeten zijn om de vraag aan te kunnen.
Voor huiseigenaren die hun woning willen verkopen of verhuren is de verplichting om een geldig energielabel te hebben tijdelijk komen te vervallen. De minister laat weten dat er tot 1 juli 2021 niet wordt gehandhaafd. Wel moet er bij de overdracht van de woning een definitief energielabel overhandigd worden. Vereniging Eigen Huis zegt te hopen dat hiermee huiseigenaren zijn geholpen. ,,Maar we blijven het monitoren”, zegt Maud Weide.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Taxatierapport woning naar verwachting honderden euro's duurder
De kosten voor een taxatierapport van een woning gaan per 1 juli waarschijnlijk fors omhoog. Taxateurs moeten op examen om aan strengere kenniseisen te voldoen over de energieprestatie en bouwkundige staat van huizen. Tegelijkertijd is er een tekort aan energieprestatieadviseurs, waardoor vertraging ontstaat bij de toewijzing van energielabels. Het CDA vraagt zich af waarom beide rapporten niet gecombineerd worden. -
Met deze tips is het opruimen van de zolder voor de virtuele vrijmarkt een stuk eenvoudiger
Het opruimen van de zolder kan een behoorlijke opgave zijn: alleen een begin maken is soms al een uitdaging. Gelukkig zijn er verschillende manieren om van het opruimen van je zolder een makkelijke en overzichtelijke taak te maken. Opruimcoach Lammy Wolfslag geeft tips. -
PREMIUM
Hopeloze huizenjacht: huurders die als single in studio begonnen, wonen nu met gezin op diezelfde 50m2
Haagse huurders zijn moedeloos nu zij door de overkokende woningmarkt steeds langer moeten wachten op een huurwoning in de sociale sector. Vaak met 1200 tegelijk reageren mensen op een appartement van verhuurders Vestia, Staedion of Haag Wonen. Zes tot tien jaar zoeken is doodnormaal geworden. -
Schermtijd beperken bij kinderen grootste uitdaging voor ouders: dit kun je doen
Veel Nederlandse ouders zeggen het buitengewoon lastig te vinden de schermtijd van hun kinderen te beperken, blijkt uit onderzoek van Multiscope. We leggen uit hoe je het telefoongebruik van je kind toch aan banden kunt leggen. -
PREMIUM
Help, ik zoek een aannemer! Maanden wachttijd tot aanpak van die uitbouw of tuin
Als één beroepsgroep garen spint bij de coronacrisis, dan is het wel de groep ‘handige mannen en vrouwen’ in Den Haag en omstreken: aannemers, stukadoors, metselaars en loodgieters. De planning zit zó vol, dat potentiële klanten soms maanden moeten wachten tot hun uitbouw of tuin wordt aangepakt.
-
Minister zet invoering nieuw energielabel door: ‘Bedenk nu goed welke variant je wil’
De politieke discussie over de invoering van een nieuw energielabel op 1 januari is nog niet voorbij, maar dat hij komt staat volgens minister Kajsa Ollongren van Wonen vast. Alleen deze maand is de goedkopere variant nog aan te vragen, al geeft die een minder goed beeld van de energieprestatie van je huis. -
PREMIUM
Onkruid, hoe kom je er van af? Eet het op! (En Suze heeft nog meer tips)
Last van onkruid in de tuin en wil je geen gif spuiten om het weg te krijgen? Dan biedt Suze Peters uit Moordrecht een oplossing. In een praktische online basiscursus onkruid helpt ze tuineigenaren omgaan met onkruid. Een cursus over wat wél weg moet en wat gerust mag blijven staan. En welk onkruid je zelfs kunt eten. -
Huizenmarkt nog steeds in de lift; woningen bijna 9 procent duurder
De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning is het afgelopen jaar met 8,7 procent gestegen. Een bestaande woning is in diezelfde periode 8,8 procent duurder geworden. Daarmee zit Nederland in de kopgroep van de Europese Unie. In Luxemburg werden huizen het snelst duurder.