Volledig scherm
Tineke en Meagan. FOTO HAYO DEINUM/HH

Moeder Geessink (63): Jonge moeder is niet altijd beter

LEEUWARDEN - Tineke Geessink (63) is de oudste moeder van Nederland. Gisterochtend om acht minuten voor tien schonk zij het leven aan dochter Meagan. Geessink realiseert zich goed dat ze ouder is, maar zegt ook dat jonge moeders niet per se betere moeders zijn.

De bevalling is goed verlopen en moeder hoopt dat ze haar dochter in alle rust kan opvoeden. 

Martijn Bink, een familielid van de kersverse moeder, laat weten dat Tineke "geschrokken is van de heftige reacties die haar zwangerschap hebben opgeroepen, maar ze aanvaardt de consequenties van haar keuze. Ze heeft een kinderwens die zo diep is, dat ze dat er allemaal voor over heeft."

Bejaarde moeder
De Harlingse ging naar de omstreden Italiaanse arts Severino Antinori om haar kinderwens te kunnen vervullen, want in Nederland is de maximale leeftijd voor IVF-behandelingen 45 jaar.

Tineke  zegt dat ze zich vaak heeft afgevraagd hoe het zou zijn om een bejaarde moeder te zijn. "Ik heb natuurlijk bedacht: op de kleuterschool ben ik zó oud en op de middelbare school zullen medeleerlingen zeggen: wat heb jij een oude moeder. Ik hoop dat ze zeggen: wat heb je een leuke moeder, wat kun je met haar lachen."

Jonge moeders zijn niet per se betere moeders, vindt ze. "Ik zie vaak jonge vrouwen die niets met hun kinderen doen. Jonge moeders kunnen ook beperkingen hebben." Dat het meisje een grotere kans heeft om wees te worden, realiseert Geessink zich terdege. "Maar ouders hebben nooit de garantie dat ze hun kind zien opgroeien."

Nu of nooit
Geessink zette door, omdat ze het als haar laatste kans zag om een kind te krijgen, zo zei zij twee weken voor de bevalling. "Het is een gevoel dat ik al zo ontzettend lang heb. Op een gegeven moment was het nu of nooit meer. En toen dacht ik: nu ga ik alles proberen om te kijken of het nog mogelijk is, en dat heb ik gedaan."

Lees meer in het AD vandaag.