Volledig scherm
© thinkstock

Molecuul ontdekt dat depressie veroorzaakt

Een eiwitreceptor die specifieke hormonen vrijlaat in het lichaam zou verantwoordelijk zijn voor angstige en depressieve gevoelens. Aan de hand van 's werelds krachtigste röntgenmachine kon het molecuul geïdentificeerd worden.

De hypofyse (glandula pituitaria) staat binnen de medische wereld bekend als de hoofdrolspeler bij stress en angst, aangezien stresshormonen via deze klier in het bloed belanden. Toch ontdekten wetenschappers nu een eiwitreceptor (CRF1) die eveneens een sleutelrol speelt in het creëren van angstige, depressieve gevoelens.

Deze molecuul is namelijk verantwoordelijk voor het vrijmaken van hormonen. Vanuit het brein controleert CRF1 hoe we reageren op stress. Wanneer de hypothalamus stressmoleculen loslaat, reageert de eiwitreceptor door zelf stresshormonen door het lichaam te pompen.

Door gebruik te maken van de deeltjesversneller Diamond Light Source konden ze de structuur van CRF1 ontleden. De krachtige stralen van deze röntgenmachine vonden zelfs een spleetje in de structuur, een zwak punt waar ontwikkelaars van medicatie zich nu op kunnen richten. Het doel is een behandeling op maat van het piepkleine molecuul te creëren om depressies aan te pakken.

'Nu we de structuur kennen, kunnen we een molecuul ontwerpen die in de spleetjes past en CRF1 inactief kan maken om zo het biochemische proces te saboteren dat doorgaans eindigt in stress', verklaart dokter Fiona Marshall.

Volledig scherm
© thinkstock